Üniversitelilerden tam otomatik sulama sistemi projesi …

Bilinçsiz tarım sulamasının önüne geçecek olan proje kapsamında, tarlaya konulan ölçüm sistemleri aracılığıyla internetten ya da cep telefonuyla tarlanın bilgileri alınabilecek, internet üzerinden sulama yapılacak.

 

Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknolojisi öğrencileri, bilinçsiz tarım sulamalarının önüne geçmek amacıyla Tam Otomatik Sulama Projesi hazırladı. Öğretim Görevlisi ve Proje Grubu Bölüm Başkanı Adnan Fatih Kocamaz, öğrenciler Oktay Çelik, Hakan Akliman, Ümit Ercan ve Samet Keseci den oluşan proje grubunun yaptığı projeye ilişkin çalışmaların yüzde 90 ının tamamlandığını belirtti.

 

Proje tamamlanmamasına rağmen tarım sektörünün çok büyük bir ilgi gösterdiğini anlatan Kocamaz, proje ile çiftçinin sağlıklı ürün elde etmesi, bilinçsiz tüketilen su kaynaklarının boşa harcanmamasının hedeflendiğini bildirdi.

 

Türkiye nin tarımda birçok sorunla karşı karşıya olduğunu ifade eden Kocamaz, Bu sorunların en başında bilinçsiz tarım sulaması gelmektedir. Bunun önüne geçilmesini amaçlayan bu proje sayesinde ülkemizdeki su kaynaklarından hem ciddi bir tasarruf sağlama hem de daha sağlıklı bir bitki yetiştirilmesi amaçlanmıştır dedi.

 

SU VE SICAKLIK, KONTROL ALTINA ALINACAK

Projenin bitki ve toprak arasında iletişim kuran bir sistem gibi çalıştığını belirten Kocamaz, şöyle devam etti:

 

Bitkinin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu su ve gereken sıcaklık, bu proje sayesinde kontrol altına alınmaktadır. Böylece bitki, isteklerini topraktan kolayca sağlayabilir konuma gelecektir. Projede hedef, bitkinin ihtiyaç duyacağı kadar suyu sağlamak, ihtiyacı haricindeki suyu vermemektir.

 

Bu sene içerisinde de tasarımını yapmaya başladık. Ayrıca önemli konulardan birisi de sistemin nem ölçme sensörüdür. Normalde toprak altı sensörleri çok pahalıdır. Ben de yeni bir sensörü tasarlamayı planladım ve öğrencilerimizin deneyleri sonucu kendi sensörümüzü çok ucuza tasarladık.

 

BİTKİ VE TOHUM KALİTESİ ARTACAK

Öğrencilerden Oktay Çelik de projeyi tam bir otomasyon sistemine dönüştürmeyi hedeflediklerini bildirdi.

 

Proje ile bitki kalitesi arttığı zaman tohumun kalitesi de artmış olacak ve dışarıdan alınan tohuma bağlılık azalacaktır diyen Çelik, şunları kaydetti : “Yani kendi tohumumuzu bu proje sayesinde en iyi şekilde yetiştirmiş olacağız. Sistemin çalışması için elektrik enerjisi yerine güneş enerjisi kullanılmaktadır. Bitkinin sağlıklı yetiştirilmesi, sudan tasarruf edilmesi ve toprağın sıcaklığının kontrol edilmesi gibi sağladığı yararlarının yanında bu projede güneşten de önemli ölçüde yararlanılmaktadır. Böylece bitkinin yetiştirilmesi için gerekli olan maliyeti de en aza indirmektedir. Tarlada istenilen noktalara konulan ölçüm sistemleri, kablosuz olarak haberleşebilecek ve ister internetten ister cep telefonu ile tarlanın bilgileri alınabilecek, internet üzerinden tarla sulaması yapılacak. Ayrıca tarlanın uydu görünüşünden nerenin ne kadar sulandığını da görebilmeyi hedefliyoruz”. AA / 10 Nisan 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR