TARİHÇE
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, güneş enerjisi ve uygulamaları konularında lisansüstü öğrenim ve araştırma çalışmalarında bulunmak üzere, 1978 yılında kurulmuştur. Enstitü, Ege Üniversitesi Lojmanları içerisinde 1986 yılında tamamlanan ve güneş enerjisi ile pasif olarak ısıtılan binasında hizmet vermektedir.
Ülkemiz için önemli olan, güneş, biyokütle, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji tasarrufu, enerji verimliliği konuları ile birlikte 2001 yılından başlayarak Güneş Işınımlı Fotokimya konusu da Yüksek Öğretim Kurulu kararı ile Enstitü çalışma alanları içerisine dahil edilmiştir. Enstitüde, Enerji ve Enerji Teknolojisi adlı 2 anabilim dalı bulunmaktadır.
VİZYON
Misyon edinilen çalışmalar kapsamında;
-Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversite ve diğer kuruluşlarla araştırma ve eğitim konularında işbirliği yapmak,
-Araştırmacı, uzman, uygulayıcı mühendis, teknik elemanların eğitim ve gelişmesini sağlamak için kurslar ve seminerler düzenlemek,
-Çalışma konularında ulusal ve uluslararası sempozyum, panel ve toplantılar düzenlemek,
-Dokümantasyon ve yayın çalışmaları yapmak ve bu konuda araştırma, geliştirme yapan diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak,
-Gereğinde enerji konusunda ilgili yayın organlarına sözlü ve yazılı bilgiler vermektir.
MİSYON
Güneş enerjisi başta olmak üzere, diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi, fotokimyasal teknolojiler, biyokütle enerjisi konularında araştırma ve uygulamalarda bulunmak; sanayide enerji tasarrufu, yakma sistemleri, enerji verimliliği, güneş mimarisi ile ilgili çalışmalar yapmaktır.
http://eusolar.ege.edu.tr / Nisan 2010
-.-
Ege Üniversitesi organik güneş pili üretti …
Ege Üniversitesi güneş enerjisi enstitüsü uzmanları, küresel ısınmayı tetikleyen fosil yakıt kullanımına natif olabilecek yeni bir projeye imza attı.
Uzmanlar, güneş enerjisini daha ekonomik bir şekilde elektrik enerjisine çevirebilmek için organik güneş pili üretti. Organik güneş pilleri, 3 yıllık denenme sürecinden sonra ticari amaçla üretilmeye başlanacak.
Ege Üniversitesi güneş enerjisi enstitüsü uzmanları, küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden biri olan fosil yakıt kullanımına natif geliştirdi.
Güneş enerjisini daha ekonomik bir şekilde elektrik enerjisine çevirebilmek için organik güneş pili üretildi.
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof, Dr. Sıddık İçli, bazı kimyasalları üreterek cam üzerinde saydam organik güneş pilleri üretmeyi başardıklarını söyledi. İçli, “Ama bu bizim başarımız laboratuar başarısı ... Yani ticari ürüne tam dönüştüğünü söyleyemeyiz. Ticari ürün olabilecek büyük panelleri de onların da bazı teknik sırlarını öğrenerek üretmeye başladık. Fakat bunların tabii 3-4 yıllık coğrafi koşulları atmosferik koşullarda denenmesi gerekiyor” dedi.
Sistemde güneş panelinin çalışması, bir bitkinin fotosentez yapması esasına dayanıyor. Güneş enerjisi kimyasal sistemle elektron alışverişi yaparak kimyasal ürüne dönüştürülüyor.
Kimyasal ürün de fotosentez benzeri bir döngü içinde karbonhidrat yerine elektrik üretiyor.
Enstitü yetkilileri, projeyi TÜBİTAK’a sunmak için hazırlıklara başladı.
http://arsiv.ntvmsnbc.com / 06.04.2007
-.-
Ege’den üç müjde mesajı …
Küresel ısınma tüm dünyayı tehdit ederken, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü bu dalda başarılı çalışmalara imza atıyor.
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Sıddık İçli elektrik üretimi için geliştirdikleri organik güneş pilleri projesini, Türkiye Şişecam fabrikalarına verdiklerini, güneş paneli imalatı için çalışıldığını söyledi. Enerji İşleri Etüt İdaresi’nin organik güneş pili projesine destek verdiğini de söyleyen Prof. İçli, rüzgar enerjisi ve metan üretim tesisi projelerinin de yatırımcıları beklediğini müjdeledi.
Güneş görmeyen adalarda nasıl ısınabiliriz ?
Prof. İçli : Konutlarımızı inşa ederken tarzımızı değiştirmemiz gerekiyor. Fosil yakıt kullanmadan yüzde 20’lere kadar enerji tasarrufu yapılabilir. Mimari tarzın Türkiye’de hemen değişmesi lazım. Enerji israfının yanında Türkiye deprem tehlikesiyle de karşı karşıya.
Mimari projeleri değiştirmek kolay mı ?
Prof. İçli : Zaten binalarımızın İstanbul gibi tehlikeli bölgelerdekilerin çoğunun değişmesi gerekiyor. Bu değişimle birlikte yapılacak projelerle Türkiye’nin Japonya gibi olmaması için hiç bir neden yok. Mimarların, hükümetlerin, belediyelerin üniversitelerle işbirliği yapması gerekiyor.
GÜNEŞ PİLLERİ ÜRETİMİ
Fosil kaynak dışında nereden enerji üretilir ?
Prof. İçli : Enerji üretimleri için güneş pillerinden faydalanılabilir. Aslında pil demek yanlış olur olur. Halbuki bunlara sürekli çalıştığı için hücre demek gerekiyor. Türkiye’de herkes buna pil diyor. Güneş pilinin ülkemizde gelişmesi şarttır.
Her yerde güneş pilleri kullanılır mı ?
Prof. İçli : Geçenlerde İstanbul Belediyesi bizden talepte bulundu. Onlar korku içindeler. Deprem olduğunda bilinen bütün enerji kaynakları iflas ediyor. Daha önce oldu. Telefonlar çalışmadı, insanlar soğukta üşüdü. Acil aydınlanma gerekti. Haberleşme için elektrik gerekti. Bunun tek çaresi güneş panelleriydi. Eğer orada güneş panelleri olsaydı çadırlara koyup hemen çalıştırabilirlerdi. Belki çok can da kurtarılabilirdi. O açıdan güneş pilleri sürekli elektrik ihtiyacını karşılamanın ötesinde pahalı olduklarından acil ihtiyaçlar için stratejik aşamalarda Türkiye için gerekli bir teknolojidir.
Şimdilik çok ekonomik değil
Siz güneş pili üretiyor musunuz ?
Prof. İçli : Bizim de burada ürettiklerimiz var. Bir takım malzemeleri yurtdışından alıyoruz. Maalesef çok pahalı. Güneş pillerinin değişik türleri var. Mevcut sistem Amerikalılar tarafından geliştirildi. Ancak uzay uydularında, özel silahların donanımında kullanılabilen pahalı teknolojiler. Güneş pillerini evlerde kullanılması, santral kurup işletmek şu an ekonomik olarak uygun değil.
Hedef rüzgar tribünleri
Enstitülerinde küçük rüzgar tribünü teknolojisi geliştirdiklerini anlatan İçli, hedefin rüzgar tribünleri olması gerektiğini belirterek, "Rüzgar tribünleriyle elektrik üretmek güneş pili teknolojilerinden en az 10 kat daha ucuz. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesinin karada 110 gegawatt olduğunu açıkladı. Hemen faydalanmaya başlamamız lazım" dedi.
www.hurriyet.com.tr / 22.03.2007
-.-