Yapı Kredi den ilk elektirik üreten gemiye kredi …

Yapı Kredi nin, dünyanın ilk elektrik üreten gemisi Karadeniz Powership Doğan Bey in yapımında kullanılması amacıyla Karadeniz Holding e 130 milyon dolar tutarında finansman sağladığı bildirildi.

 

Yapı Kredi den yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz Holding tarafından geliştirilip yürütülen Dostluk Enerjisi (Power of Friendship) projesi kapsamında inşa edilen iki gemiden biri olan Karadeniz Powership Doğan Bey ile Irak çevresindeki ülkelerin acil elektrik ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği ifade edildi. Açıklamada, Yapı Kredi finansmanı ile inşaatı devam eden ikinci gemi Karadeniz Powership Kaya Bey in faaliyete geçmesiyle Basra Bölgesi nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 30 unun karşılanmasının amaçlandığı duyuruldu.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Yapı Kredi Murahhas Aza ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, ekonomik beklentilerdeki belirsizliğin yatırımların askıya alınmasına neden olduğu 2009 yılında isabetli bir öngörü ve inançla yüzen elektrik santrali projesinin tek finansörü olduklarını kaydetti.

 

Finansman bulmakta zorlanan tüm doğru proje ve girişimcilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Açıkalın, inandıkları projelere uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman kaynağı yaratmaya devam edeceklerini ifade etti. www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 15.04.2010

-.-

Karadeniz Powership Doğan Bey Gemisi, Basra bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere sefere çıktı.

 

İstanbul un Tuzla ilçesinde Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu tarafından inşa edilen dünyanın ilk enerji gemisi "Karadeniz Powership Doğan Bey" adlı gemi, Irak ın Basra bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere ilk seferine uğurlandı.

 

144 MW elektrik üretim kapasitesine sahip olan geminin yola çıkışı münasebeti ile düzenlenen törene Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan da katıldı.

Törende Konuşan Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Karadeniz, Irak ın Basra bölgesindeki elektrik ihtiyacını karşılamak üzere inşa ettikleri iki gemiden beri olan Karadeniz Powers Doğan Bey i denize indirdiklerini belirtti. Karadeniz "Dünyanın elektrik sıkıntısı çeken pahalı elektrikle boğuşan bölgeleri olan Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkeleri için hayal ettiğimiz projemizin gerçeğe dönüşmesinden gurur duyuyoruz. Gemilerin inşasında 2.000 bini aşkın Türk insanın emeği var. Bunlara ilave olarak bu yıl içerisinde toplam kapasitesi 450 MW olan üç gemiyi daha bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise törende yaptığı konuşmada "Enerji savaşların değil barış tetikçisi olacaktır duygularımızla aklımızla bir transferi gerçekleştirmiş olacağız. Enterkonnekte enerji dalında bir ilk yaşamaktayız" dedi.

 

Yıldız "Lübnan da 8 ülkenin katıldığı bir enterkonneksiyon içindeydik. Akdeniz in güneyinde de önemli bir işbirliğini bu gemi sayesinde gerçekleştirmiş olacağız. Irak ile son bir yılda ticaretimiz 5,5 milyar dolar civarındadır. Karadeniz Holding, Tedaş işbirliği ile Irak a elektrik satıyordu, şimdi bu gemi ile Basra Körfezi ne de ulaşmış olacak. Krizleri fırsatlara dönüştüre biliriz. Önümüzdeki ay içerisinde sektör temsilcileri ile toplantı yapacağız. Köstence de yapılabiliyorsa neden Türk tersanelerinde de platform yapılamasın. Nabucco projesinin bir kısmını da yine Irak ile gerçekleştireceğiz. Türk mühendislik başarısının ülkemize ve Irak halkına hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan ve beraberindekiler geminin açılış kurdelesini kestikten sonra gemiyi gezip yetkililerden bilgi aldı. www.yatirimlar.com / 05.04.2010

-.-

Karadeniz Powership Projesi

Irak ın Basra bölgesindeki elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla, KARKEY tarafından Tuzla daki Sedef Tersanesi nde, dünyada ilk kez, kendi makineleriyle denizde seyreden elektrik santrali inşaa edildi.

 

Kullanılan ileri teknoloji sayesinde çift yakıt ile üretim yapabilen santraller, Fuel-oil den doğalgaza bir günde dönüşüm yapacak durumda inşa ediliyor. Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan, "Karadeniz Powership Doğan Bey" adlı gemiyi inşa edildiği Tuzla daki Sedef Tersanesi nde gezerek, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Murat Karadeniz ve Enerji Grubunun Başkanı Nuri Doğan Karadeniz den bilgi aldı.

 

Hasan, gezinin ardından, Irak ve Türkiye arasında imzâlanan anlaşmaya göre, iki gemi inşaatının kararlaştırıldığını, her bir geminin 125 megavat kapasitede olacağını söyledi. Gemilerin inşasında son aşamaya gelindiğini belirten Hasan, "Gemilerin çok kısa sürede Irak a gönderilmesini ve önümüzdeki yıl başında ülkemizdeki elektrik taleplerine katkıda bulunmasını umut ediyoruz" dedi.

 

Karadeniz Holding e bağlı KARKEY in her iki gemiyi tamamlamak için büyük gayret gösterdiğini, ancak birçok teknik nedenden dolayı iki aylık gecikmenin yaşandığını ifade eden Hasan, şunları kaydetti: "Irak tarafı ise gerekli elektrik bağlantısı ve yakıt ikmali hazırlığını tamamladı. Bu santral HFO ile çalışmaktadır ve umarız Türk tarafı yükümlülüklerini hızlı bir şekilde tamamlar. Şu anda elektrik üretim üniteleri montajın son aşamasında ve ilk çalıştırma çok yakın zamanda olacak.

 

Yapılan işin hacmi beni şaşırttı. Hiç bu kadar büyük bir çalışmanın olacağını ve elektrik santralinin gemide yapılmasının bu kadar zor olacağını düşünmemiştim. Çalışmanın çok daha kolay olacağını düşünmüştük. Ancak yüzen elektrik santral inşaatı, mühendislik, su dengesi, yük dağılımı, ünitelerinin dağılımı olarak yer üzerinde kurulan elektrik santral inşaatından daha zor." Bu büyük projenin, çok hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Hasan, sözlerini şöyle sürdürdü :

 

"Bu da Türkiye nin ve şirketin lehine sayılır. Eski gemilerin ve büyük depoların elektrik santraline çevrilmesi, yakında tüm dünya için bir çözü m olacak. Şimdi dünyada enerji krizleri var. Bu çözüm de ihtiyaçları hızla karşılıyor. Bu santraller tamamlandığında, dünyanın her yerine bir ayda taşınabilir santraller kurulabilecek."

 

Irak ın elektrik konusunda büyük bir programı olduğunu ifade eden Kerim Vahid Hasan, şunları söyledi : "İleride Irak da Türkiye ye elektrik verebilir. Çünkü Irak, enerjinin kaynağıdır. Petrol ve doğal gazı var ve Türkiye ile stratejik ilişkileri var. Türkiye nin de endüstriyel imkanları var. Irak ve Türkiye, önemli bir enerji merkezi inşa edebilir. Bölgenin enerji politikasını belirlemek için dört ülke arasında (Irak, Türkiye, İran ve Suriye) çalışma grubu oluşturuldu. Irak ve İran, bölgenin enerji ihtiyacını karşılamak için iki önemli kaynak olacak. Türkiye de sanayi ülkesi olması dolayısıyla bu enerjinin üretilmesinde büyük katkıda bulunacak.

 

Türkiye ve Suriye aracılığıyla bu enerji Avrupa ya ihraç edilecek. Bu dört ülke, eğer anlaşmaya varırlarsa, Avrupa nın önemli enerji kaynağı olacaklar. Bu konuyu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde g ündeme getirmiştik ve bu stratejiye olumlu bakmışlardı. Ayrıca Hilmi Güler Enerji Bakanıyken, bu konuyla ilgili mutabakata varılmıştı. Enerji Bakanı Taner Yıldız da bu konuyla çok ilgili ve yakında Bağdat ya da Ankara da dörtlü anlaşmayı takip etmek için görüşme yapılacak." Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Karadeniz, dünyanın elektrik sıkıntısı çeken veya pahalı elektrikle boğuşan Afrika, Asya nın belirli ülkeleri ve dost ülkeler için böyle bir proje hayal ettiklerini söyledi.

 

Bu projenin hem Türkiye yi hem de dost ve kardeş ülkeleri olumlu yönde etkileyeceğini belirten Karadeniz, şunları kaydetti : "Irak ile bu projeye başladık, Pakistan, Bangladeş ve Afrika ülkeleriyle devam ediyoruz. Bu projenin adı dostluk enerjisi . Türk insanının, teknoloji ve girişimiyle elektrik sıkıntısı çeken veya çok pahalı yöntemlerle elektrik üreten ülkeler, ucuz, güvenilir ve en verimli enerji üretim yöntemine kavuşacaklar ve ülkeler kendi ülkelerini daha hızlı bir şekilde ayağa kaldırabilecekler. Kolay bir süreç değil. Powership, Türkiye nin uluslararası enerji arenasındaki tek milli ürünü.

 

Dünyadaki tek ve ilk örneği. Hem ülkemizi hem dost ülkelerimizi olumlu yönde etkileyecek. Yaz döneminde daha geniş bir coğrafyaya yayılacağını tahmin ediyoruz." Şu anda, 800 megavat güçte 5 geminin bu projeye dahil olduğunu, 3 geminin Sedef Tersanesi nde, 2 sinin ise Singapur da inşa edildiğini belirten Karadeniz, Irak a gönderecekleri gemilerin 250 milyon dolarlık maliyetinin olduğunu kaydetti. Sedef Tershanesi nde yapımına yaklaşık 7 ay önce başlanan Liberya bandıralı "Doğan Bey" adlı powership, denize indirildikten sonra Basra daki Um-Kasr Limanı nda konuşlandırılacak.

 

Um-Kasr Limanı nı elektrik bakımından besleyecek olan gemide üretilen elektriğin geri kalanı Irak elektrik şebekesi ile Basra bölgesindeki halkın elektrik talebini karşılamak üzere verilecek. Tamamlanmak üzere olan ve Ocak ayı sonunda Irak a teslim edilmesi planlanan birinci gemi, 188 metre uzunluğunda ve 125 megavatt gücünde. Üzerinde trafo ve şalt sahası bulunan powership, limana elektrik teslim etmeye hazır vaziyette ulaşacak. Gemide görev yapacak personelin tamamı Türk olacak.

 

Irak a enerji sağlayacak olan "KPS-3" adı verilen motorsuz barç da Singapur daki bir tersanede üretiliyor.

 

Basra nın Hor Zübeyr Limanı nda konuşlandırılacak olan barç, 110 metre uzunluğunda ve 125 megavat elektrik enerjisi üretebilme kapasitesine sahip. Şubat ayının ilk haftalarında Irak a römorkörler ya da bir gemi eşliğinde götürülecek olan barçta da bir santralde mevcut olan her türlü teknik donanım yer alıyor. Powership ile birlikte Irak a 5 yıl boyunca elektrik üretecek olan barçta, Türk personel görev yapacak.

 

Irak a 6 yıldır kesintisiz elektrik ihracatına devam eden Karadeniz Holding, mevcut 250 megavatlık elektrik santralleri ve yine Türkiye de yatırımı devam eden toplam 800 megavat kapasiteli yeni enerji projelerine ilave olarak Türkiye nin uluslararası yatırımlarına katılım sağlayacak "Karadeniz Powership Projesi"ni geliştirdi.

 

Holdinge bağlı KARKEY tarafından geliştirilen proje, dünyada acil ve orta dönem elektrik ihtiyacı olan ülkelerdeki talebi karşılamak amacıyla hazırlandı.

 

Pakistan ve Irak ile yapılan sözleşmeler kapsamında halen 5 ayrı gemi üzerinde 800 megavat olarak inşa edilen elektrik santralleri, 2010 yılı başında devreye alınmaya başlanacak. Basra bölgesindeki elektrik ihtiyacının en kısa sürede karşılanmas ı amacıyla inşa edilen yüzen santraller, ilk etapta 250 megavat kapasiteyle 7 gün 24 saat çalışarak, yerel ekonominin kalkınmasına katkı sağlayacak. Aynı proje kapsamında, Pakistan ile sözleşme imzalayan KARKEY, inşası süren santrallerle Karaçi şehrinde birinci fazda 248 megavat ve ikinci fazda 238 megavat olarak toplam 486 megavat kapasiteyle 2010 yılı içinde elektrik tedariki yapacak.Proje, Asya dan Arap Yarımadası na ve Afrika ya kadar 10 ayrı ülkede 10 ayrı Karadeniz Powership ile 2010 yılı sonunda 2010 megavat kapasiteye ulaşma hedefi doğrultusunda devam ediyor. www.turizminsesi.com / 11.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR