Bakan Ergün otomotivcilerle buluşacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hazırlanan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ne tarafların da görüş, öneri ve katkılarını alarak, nihai şeklini vermek üzere otomotiv sektörü temsilcilerini Ankara da toplantıya çağırdı.

 

Bakanlıkta 29 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek toplantıya, otomotiv sektörünün çatı kuruluşları ile konuyla ilgili tüm kuruluşları n temsilcileri katılacak. Bakan Ergün, hazırlanan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ile ilgili otomotiv sektör temsilcilerinin ve ilgili kuruluşların görüşlerini soracak.

 

Hazırlıklarına bir süre önce başlanan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi nde, stratejik bir bakış açısıyla, gelecek dönemde otomotiv sektörünün nerede, nasıl bir üretim modeli içinde olması gerektiğine ilişkin maddeler var.

 

Ayrıca belgede, otomotiv sektörünün üretimdeki hedeflerinin ne olması gerektiğini ortaya koyan, ana üreticilerle, yan sanayi, diğer tedarikçiler ve satıcılar arasındaki işbirliğinin, koordinasyonun daha güçlü bir şekilde nasıl sağlanacağına dair yapılması gerekenler anlatılıyor.

 

Belgeyle öncelikle canlı bir iç pazar oluşturulması, daha fazla yabancı firmanın, yabancı yatırımın Türkiye ye çekilmesi ve Türkiye nin dünya ticaretinden daha fazla pay alması hedefleniyor.

Toplantıda, 2011 yılında Türkiye de de üretimine başlanılacak olan elektrikli otomobillerin kullanımının yaygınlaştırılması ve şarj istasyonlarının oluşturulması için yapılması gerekenler de masaya yatırılacak.

 

Toplantı ile elektrikli otomobillere hangi teşvikler verilirse, elektrikli otomobillerin tüketimi içeride hızlanabilir ? Bununla ilgili kamu destekleri nasıl olmalı ? Kamuda kullanılan araçların, elektrikli araç olması için nasıl bir çalışma yapılabilir? gibi konularda fikir alışverişinde bulunulacak.

 

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dünyada küresel krizden çıkış dönemiyle, otomotiv sektöründe yeni teknoloji döneminin birbirine çakıştığını belirtti.

Ergün, bu kritik dönemi önceden görüp, gerekli adımları atmanın, sektör ve ülke ekonomisi açısından hayati önem taşıdığını dile getirerek, şunları söyledi :

 

"İşte bu nedenle bir Otomotiv Sektör Strateji Belgesi hazırladık. Şimdi hazırladığımız bu belgeyi sektör temsilcilerimizle, ilgili kamu kuruluşlarının temsilcileriyle kapsamlı olarak bu toplantıda ele almış olacağız. Öncelikle canlı bir iç pazar oluşturarak, daha fazla yabancı yatırımı ülkemize çekmeyi ve dünya ticaretinden daha fazla pay almayı hedefliyoruz. Sadece montaj yapmakla yetinemeyiz.

 

Kendi tasarım ve modellerini de hayata geçirmeliyiz. Bu nedenle, strateji belgesinde, ülkemizin üretim merkezi ve AR-GE üssüne dönüşümü için gerekli mekanizmalara öncelik verdik.

 

Tasarım doğrulama ve dayanıklılık, yol testleri için gerekli pistler, çarpışma test laboratuvarları ve rüzgâr tüneli eksikliğini gidermek için test merkezleri kuracağız. Otomotiv alanında yetkinliği olan üniversitelerin laboratuvar altyapısını geliştirecek adımlar atacağız. Üretimde yerli girdi kullanımını artıracak, yan sanayi ve ana sanayi arasındaki tedarik zincirini güçlendirecek ve rekabet öncesi işbirliğini sağlayacak mekanizmalar geliştireceğiz. Son teşvik paketimizde otomotiv sektörünü 12 büyük ve stratejik sektörden biri olarak belirledik. Bundan sonra yapılacak yatırımlarda yeni tasarımlara, yeni model ürünlere ağırlık verileceğini düşünüyoruz."

 

Türkiye nin, elektrikli araçlarla ilgili dünyada yaşanan dönüşüme seyirci kalmayacağını ifade eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü :

 

"Bu yarışa da geriden başlamayacağız. Bu nedenle elektrikli araçlarla ilgili gerekli adımları önceden atacağız. Strateji belgemizin en önemli vurgularından birisi, elektrikli araçlara ve bu araçların kullanımını yaygınlaştıracak düzenlemelere yöneliktir. Perşembe günü konuyla ilgili bütün tarafları dinleyerek, Türkiye nin ihtiyaçlarını uzun yıllar karşılayacak düzenlemeler yapacağız. Birlikte hareket edersek, kamu ve özel sektör işbirliğini en üst seviyelere taşırsak, bu hedefleri hayata geçirir, dünyada yeni başlayan bu yarışta iyi bir başlangıç yapabiliriz."

 

Bu arada perşembe günü yapılacak toplantıya , Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) yetkililerinin yanı sıra Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Devlet Planlama Teşkilatı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Yüksek Öğretim Kurulu, TÜBİTAK, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Küçük Sanatlar ve Sanayi Siteleri Genel Müdürlüğü, KOSGEB, Türk Patent Enstitüsü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türk Standartları Enstitüsü nden (TSE) yetkililer katılacak.

 

Daha sonra, hazırlanan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi Ekonomik Koordinasyon Kurulu na (EKK) sunulacak. AA / www.ihlas.net.tr / 26.04.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR