Antalya, güneş enerjisinde dünyaya öncülük edecek

Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği`nce (TURÇEV) Ankara`da düzenlenen `1. Ulusal Kentsel Çevre Konferansı`nda konuşan Mustafa Akaydın, fosile dayalı enerjinin sonsuz olmadığını hatırlatarak, `Sürdürülebilir enerji üretmek zorundayız. En temiz ve sürdürülebilir enerji ise güneş enerjisidir. Biz Antalya`da Güneşev projesinin temelini atarak kısa bir süre sonra bütün Antalya`nın enerji ihtiyacının güneşten karşılanması için öncülük yapıyoruz. Antalya bunda geç bile kaldı` dedi.

 

Ankara Rixos Otel`de 27 Nisan`da gerçekleştirilen konferansın ODTÜ Öğretim Üyesi ve gazetemiz yazarı Doç. Dr. Doğan Tılıç`ın yönettiği `Kentsel Çevre Kalitesinin Korunmasında Yerel Yönetim Uygulamaları` konulu oturumda, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp konuştu.

 

Mustafa Akaydın, konuşmasının başında çevre koruma bilincinin bir kültür olduğunu söyleyerek halkta bu kültürün oluşması için yerel yönetimlerin öncülük yapması gerektiğini anlattı. Konuşması boyunca Antalya`dan örnekler veren Akaydın, `Halktan yana yatırım ve kalkınma projeleri yaparken mutlaka bunların çevreye etkilerini ve doğaya zararlarını da planlamak zorundasınız. Halkçı olabilirsiniz ama popülist asla olmamanız lazım. Çünkü popülist kararlar kısa vadede vatandaşın işine yarar, halkın işini görür gibi görünse de sonunda hepimize zarar verir` diye konuştu.

 

Yapılacak düzenlemeyle Türkiye`de birçok ilde konut ve otellerin güneş enerjisi kullanabilir hale geleceğini ifade eden Akaydın, `Güneşten elektrik elde etmek Türkiye gibi enerji bağımlısı bir ülkeyi bu bağımlılıktan kurtaracak çok yararlı bir projedir` dedi.

 

HERKES KAPISININ ÖNÜNÜ SÜPÜRSÜN

Panelin konuşmacılarından Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ise, yüzyılımızın en önemli sorunlarından birinin çevre kirliliği ve çevre sorunu olduğunu hatırlatarak `Kirliliğin önlenmesi ve temiz bir çevre için mutlaka uluslararası işbirliği yapılmalı` dedi. Belediye Başkanı Torun, kirlenmenin tek bir ülkeden kaynaklanmaması nedeniyle temizlemenin de tek bir ülke tarafından yapılamayacağını belirtti.

 

Karadeniz`in kirlenmesi ve denizdeki çevre sorunlarını örnek gösteren Seyit Torun, `Bakınız Türkiye olarak biz Karadeniz`e en büyük kıyısı olan ülkeyiz ama en çok kirleten ülke değiliz. Karadeniz`in kirliliği en çok bizi etkiliyor ama Karadeniz`i en çok kirleten ülkeler arasında Karadeniz`e hiç kıyısı olmayan ülkeler bile var. Örneğin Tuna nehrinden gelen kirlilik Karadeniz ülkelerinin kirliliği değil. Almanya Karaormanlar`dan doğan Tuna, Avusturya`yı, Macaristan`ı, Sırbistan`ı geçerek Bulgaristan ve Romanya gibi Karadeniz ülkelerine ulaşıyor. Oysa, Almanya`nın Avusturya`nın Karadeniz`e hiç kıyısı yok` diye konuştu.

 

Seyit Torun, Ordu`da çevre koruma amaçlı alınan önlemleri anlattı. Hem doğanın temiz tutulması ve tarihi mekânların korunması, hem çöp sorununun çözülmesi hem de denizin temizlenmesi için ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını anlatan Torun, Ordu`nun Türkiye`nin en temiz illerinden biri olduğunu anlattı. Torun, `Biz kendi kıyımızı temiz tutsak bile bütün dünyada bu bilinç gelişmezse, bizim temizliğimiz çok kalıcı olmaz. Biz kapımızın önünün süpürürüz ama herkes kapısının önünü süpürmeli` dedi.

 

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık`ın başkanlığını yaptığı `Kentsel Çevrenin Dönüşümü ve Korunmasında Yerel Yönetimler` konulu oturuma ise Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, İzmir Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Prof. Dr. Melih Ersoy, Doç. Dr. Tayfun Çınar, Doç. Dr. Tarık Şengül, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay katıldı.

 

Halfeti`nin `Siyah Gül`ü

Dünyada sadece Şanlıurfa`nın Halfeti ilçesinde yetiştiği belirtilen `siyah gül`ün tescil edilmesi ve bu konuda festival düzenlenmesi için çalışma yürütülüyor.

 

Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir, ilçenin sahip olduğu mikroklima iklimi sayesinde sadece bölgede yetişen siyah gülün, yöreyi ziyaret edenlerin ilgisini çektiğini belirtti.

 

Özdemir, daha önceleri ilçenin birçok yerinde yetiştirilen siyah güllerin artık daha çok yurttaşların bahçelerinde veya saksılarda yetiştirildiğini, gelen yerli ve yabancı turistlerin bu yöndeki taleplerinin de buralardan karşılanmaya çalışıldığını ve çalışmalara başlandığını sözlerine ekledi. birgün/01.05.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR