Akenerji nin 2009 Faaliyet Raporu yayınlandı

Türkiye nin önde gelen özel sektör elektrik üreticilerinden Akenerji nin 2009 Faaliyet Raporu nda üretim, dağıtım, devam etmekte olan projeler ve yeni yatırımlara ilişkin bilgiler yer aldı.

 

Raporda Akenerji nin, Orta ve Doğu Avrupa nın lider enerji şirketi CEZ Group ile oluşturduğu güç birliğinin ardından, beş yılda toplam 3 milyar dolar büyüklüğünde yatırım gerçekleştirerek, 3 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediği vurgulandı.

 

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, 2009 yılında Türkiye deki toplam elektrik üretiminin yüzde1 ini karşılayan Akenerji nin büyüyen ekonomide enerji sektöründeki arz açığının kapatılmasında önemli bir misyon üstlendiğini bildirdi. Akenerji, hedeflenen kurulu güce ulaştığında, Türkiye nin toplam elektrik üretimindeki payını yüzde 7-8 düzeyine çıkarmayı planlıyor.

 

Enerji sektöründeki 20 yılı aşkın bilgi birikimi ve toplam 373 MW elektrik üretim kapasitesiyle özel sektör elektrik üretim şirketlerinin en büyüklerinden biri olan Akenerji, yatırımlarını aralıksız sürdürürken, aynı zamanda ülkemizin büyüme eğilimini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak yarınları şekillendirmeyi hedefliyor.

 

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, 2009 Faaliyet Raporu nda yer alan mesajında, küresel krizin bütün olumsuzluklarına rağmen 2009 yılının, Akenerji nin tarihine kilometre taşı olarak geçecek, köklü bir dönüşüm yılı olduğunu kaydetti. Danışman, "Akenerji nin adı, Türkiye enerji sektörünün tarihine ilk özel sektör elektrik üretimi otoprodüktör grubu olarak yazılmıştı. 2009 yılında yaptığımız dev atılımlarla bu kez sektörün geleceğine adımızı yazdırdık. Bugün, ülkemizin en büyük entegre enerji şirketi olma vizyonuyla stratejik hedeflerimiz doğrultusunda hız kesmeden yolumuza devam ediyoruz" dedi.

 

SEDAŞ VE EGEMER, AKENERJİ TARİHİNDEKİ KÖŞE TAŞLARI

Akenerji nin Çek enerji devi CEZ Group ile oluşturduğu konsorsiyumun, Şubat 2009 da SEDAŞ ı devralarak elektrik dağıtımını da faaliyet alanına dahil ettiğini hatırlatan Danışman, bu ortaklığın kazandırdığı ivmeyle, Türkiye enerji sektörünün geleceğine yön verecek büyük yatırımları hayata geçirmeye başladığını kaydetti: "Yatırım hazırlık çalışmalarına 2009 yılında başladığımız 900 MW kurulu güce sahip olan Egemer kombine çevrim doğal gaz santrali bu açıdan stratejik öneme sahiptir. CEZ ortaklığı sonrasında Akenerji nin üretim alanındaki ilk yatırım kararı olan Egemer projesi, aynı zamanda, Şirketin bugüne kadar tek seferde yaptığı en büyük yatırım olması nedeniyle de önemli bir projedir."

 

Akenerji, yeni HES lerle 1 milyon tonu aşan karbondioksit salınımını engelleyecek. Eylül 2009 da 15 MW lık kurulu güce sahip Balıkesir in Bandırma ilçesindeki Ayyıldız Rüzgar Santarali ni devreye aldıklarını belirten Danışman, "Yapım aşamasında bulunan ve 2012 yılına kadar kademeli olarak faaliyete geçmesini planladığımız 8 hidroelektrik santraliyle Akenerji, hem 1 milyon tonu aşan karbondioksit (CO2) salınımını engelleme sözünü yerine getirmiş, hem de mevcut üretim kapasitesini 746 MW a çıkarmış olacak” dedi.

 

Raporda yer alan bilgilere göre, bu santrallerin devreye girmesiyle Akenerji temiz enerji üretim kapasitesini arttırırken, aynı zamanda elektrik üretim maliyetlerini önemli oranda azaltmayı hedefliyor. Özel sektör elektrik üreticileri arasında yenilenebilir enerjiye dayalı yatırım faaliyetlerini başlatan öncü şirketlerden olan Akenerji nin ayrıca, toplam 170 MW kapasiteli iki rüzgar santrali lisans başvurusu ve beş jeotermal kaynak arama ruhsatı bulunuyor. www.beyazgazete.com / 06.05.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR