Makine üretimi, lüks inşaat projeleri, teknoloji altyapısı ve tekstil alanlarında faaliyet gösteren Permak Holding bünyesindeki Permak Enerji nin Yönetim Kurulu Üyesi Emir Uyar, ilk aşamada 200 MW ı yenilenebilir, 600 MW ı ise termik olmak üzere toplamda 800 MW lık enerji yatırım yapmayı planladıklarını, ancak elektrik üretim özelleştirmelerinden pay almaları halinde bu miktarı daha da yukarı çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 

Yenilenebilir enerjide ise özellikle güneş, hidroelektrik, jeotermal ve rüzgar yatırımları planladıklarını ifade eden Uyar, "Güneş enerjisinde hem panel hem de cell üretimi ve santral kurup işletme yapmayı düşünüyoruz. Ancak yaşanan bürokratik engeller ve yenilenebilir enerji yasasının gecikmesi nedeniyle burada üretim konusunda yapmayı planladığımız ortaklığı dondurmuş durumdayız. Bizim planlarımıza göre ilk etapta yıllık 40 MW lık bir üretim kapasitesi ile başlayıp daha sonra bunu 120 MW a çıkarmayı düşünüyorduk. Yasanın geçmesi ile birlikte bu sürecin de tekrar canlanacağını düşünüyorum. Ama biz artık hesabımızı, kitabımızı yasa çıkmayacak gibi yapıyoruz. Ama yasa geçerse biz çok hızlanırız" dedi.

 

Güneş enerjisi ile ilgili olarak Yunanistan ın yeni geçen yasa ile birlikte 40 eurocentlik alım garantisi verdiğini belirten Uyar, "İtalya da da benzeri teşvikler söz konusu. Biz de buradaki yatırım imkanlarını incelemeye başladık" dedi.

 

Alman teknoloji şirketi alacağız

Alman bir teknoloji şirketini satın alma sürecinde olduklarını söyleyen Uyar, "Tam rakamı bilmiyorum ama borçlarıyla birlikte tahminime göre 100-200 milyon euro civarında bir paraya almayı planlıyoruz. Ama şirketi yeniden yapılandırmamız lazım. Aldığımız takdirde üretimin bir kısmını da Türkiye ye kaydıracağız. İsim henüz veremiyorum ama due dilligence sürecini uzattık geçen hafta. Benim düşünceme göre bu iş eninde sonunda olacak ama bu tazminat ve prim konularının çözülmesi gerekiyor" dedi.

 

Halka arzı düşünüyoruz

Grup şirketlerinden bazılarını halka açma düşünceleri olduğunu ve karar vermeleri halinde en eski şirketleri Permak Makine ile başlamanın daha uygun olduğunu düşündüklerini belirten Uyar, "Ancak önce elimizdeki gayrimenkul portföyüne bakacak olursak, bunları bir gayrimenkul yatırım ortaklığı ile halka açılmak biçiminde de yapabiliriz" dedi. www.borsadiyalog.com / 25 Mayıs 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR