Kamp için solar enerji kaynakları

Uzun süreli kamp yapanlar için en büyük sıkıntılardan biri de enerji kısıtlamasıdır. Geceleri kullanılan şarjlı fenerlerin pil ömrü genelde cihazın özelliklerinde belirtildiği süre kadar olmaz. Yanınıza yedek pil alsanız bile feneri tasarruflu kullanmaya dikkat edersiniz.

 

Ayrıca her ne kadar insan şehir hayatından uzaklaşıp kendini doğaya bırakmak istese de bazılarımızın işi gereği cep telefonu hep açık olmak zorundadır. Uzun konuşmalar sonunda cep telefonunuz için de yedek pil alsanız dahi yetmez.

 

Bu tip durumlarda yanınıza alacağınız en önemli ekipmanlar solar kamp fenerleri ya da solar şarj ediciler…

 

Solar cihazların en büyük kolaylığı sizi yedek pil bulundurma veya mevcut pili tasarruflu kullanma gibi sorunlardan kurtarması. Aslında pilden tamamen kurtulmuyorsunuz. Çünkü gündüz fotovoltatik hücrelerde güneş enerjisi, elektrik enerjisine dönüştürülerek pillere depolanıyor. Böylece gündüz şarja bıraktığınız cihazınızı gece kullanma imkanına sahip oluyorsunuz.

 

Çalışma Prensibi

Fotovoltatik hücrelerin çalışma prensibi temel olarak şöyle :

Fotovoltatik bir hücre üzerine ışık ışınları düştüğü zaman fotonlar atom dizilerinden elektron söker. Elektron delikleri yukarıya doğru hareket eder ve pozitif yüklü (elektronu eksi) bir tabaka oluşturur. Elektronlar ise aşağıya doğru hareket eder ve negatif yüklü (elektronu fazla) bir tabaka oluşturur. Bu iki tabaka birbirine bağlandığında bir akım meydana gelir ki bu düzeneğe fotovoltatik güneş pili adı verilmektedir.

 

Fotovoltatik hücrelerin çok yaygın kullanılamamasının en büyük nedeni hala yetersiz olmaları. Bu hücrelerden elde ettiğiniz verim %20-30 arasında. Aslında “yeterli olmaması” ifadesi biraz yanlış; şöyle ki örneğin bir evin enerji ihtiyacını karşılamak için çok fazla alan gerekmekte. Belli bir alan sağlandığı taktirde evinize yetecek enerjiyi sağlayabilirsiniz ancak bunun için ciddi bütçeler gerekir. Bu yüzden de şimdilik sadece ufak cihazlar için enerji kaynağı olarak yaygın kullanılmakta.

 

Solar kamp fenerlerinde ışık üreteci olarak beyaz ledler ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Beyaz ledler son derece az enerji harcadıklarından, fenerinizi 8-20 saat arası değişen sürelerde kullanabilirsiniz. Piyasadaki ürünlerde süre aralığının bu kadar geniş olmasının nedeni kullanılan led sayısı ve pillerin depolama güçlerinin farklılığından ileri gelmektedir.

 

Eğer cep telefonunuzun ya da mp3 çalarınınızın şarjı sizin içi daha önemliyse Free Loader Solar Charger tam size göre. Ufak cihazlarınızın enerjisini bununla yenileyebilirsiniz. Cihaz kendi pillerini içermekte. Motorola’nın güneş pili entegre edilmiş bir cep telefonu patentini aldığını okumuştum. Böyle bir cep telefonu piyasada olsaydı yerden tasarruf bakımından tercih edilebilirdi.

 

Sonuç

Bunların yanında özel saha uygulamaları için büyük güneş panelleriyle daha büyük cihazlar çalıştırmak mümkün. Buna bağlı olarak maliyetler de artmakta.

 

Fotovoltatik güneş pilleri gün geçtikçe daha da geliştirilmekte ve buna bağlı olarak kullanım alanları yaygınlaşmakta. Özellikle çevre kirliliği gibi negatif yönü olmaması ve nerdeyse sonsuz olması ilerideki dönemlerde bunların daha fazla önem kazanacağını göstermektedir.

 

Sadece burada tanıtılan fenerleri kullandığınızda bile aydınlanmak için ateş yakmanıza gerek kalmayacak ve doğaya daha az zarar vereceksiniz. http://varikocell.wordpress.com / 15.05.2008

-.-

www.solar-bazaar.com

güneş enerjili aydınlatma
güneş enerjili aydınlatma
solar bazaar - solar pazar
solar bazaar - solar pazar
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR