Konak Belediyesi park aydınlatmalarında güneş enerjili lambalar kullanmaya başladı.

 

Gürçeşme Süleyman Özçalışkan Parkı’nda deneme amaçlı olarak kullanılmaya başlanan lambalar halkın da büyük ilgisini çekti.

 

Türk Alman işbirliği ile gerçekleştirilen Fara Led’li lambalar; cadde sokak, endüstriyel, tünel, park, meydan, otopark, otel, tatil köyü, spor merkezleri, tarih ve kültürel yapıların aydınlatılması gibi geniş bir yelpazede ekonomik olarak aydınlatma olanağı sağlıyor.

 

Bu uygulamadan olumlu sonuçlar alındığında yaygınlaştırılacağını kaydeden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “İzmir’de bazı parklarda deneme amaçlı olarak kullanılıyor ancak henüz yaygınlaşmış bir uygulama değil. Biz de sınırlarımız içinde deniyoruz.

 

Çok özellikli bir sistem. Her şeyden önce bu aydınlatma hem çevreci hem de elektrikten tasarruf etmemizi sağlayacak. Çocuklarımıza temiz bir dünya bırakmak için atılmış bir adım” diye konuştu.

 

LED NEDİR?

LED, elektrik akımını ışığa dönüştüren karmaşık bir yarı-iletkendir.

Bu dönüşüm işlemi, oldukça verimlidir ve akkor ışık kaynaklarına

kıyasla çok az ısı üretir. ‘LED’ sözcüğü, İngilizce Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot)’un kısaltılmış halidir.

 

50 bin saat ömürlü (Günlük 10 saat kullanımla 15 yıl). 90 V-264 V arasında çalışıyor. 220 V şebeke cereyanı ve 12 V DC ile çalışıyor. Fara Led yüzde 90’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Gün ışığına en yakın aydınlatma özelliğine sahip.

 

CO2 üretmiyor, ışığına böcek, sinek çekmiyor, çevreci bir lamba. Solar paneller kullanılarak tamamen doğal aydınlatma sağlanıyor. Göze zarar veren UV ve IR ışık içermediği için canlı sağlığına zararlı değil. Akkor ampüle kıyasla yüzde 80, Tasarruflu floresan lambaya kıyasla yüzde 50, Klasik floresan lambaya kıyasla yüzde 60, Halojen lambaya kıyasla yüzde 75, Cıva buharlı lambaya kıyasla yüzde 80 Yüksek basınçlı sodyum lambasına kıyasla yüzde 65 elektrikten tasarruf sağlar.

 

Tüm HID lambalar, 2 bin saatlik kullanım süresinden sonra ürettikleri ışık düzeyinde düşüşe uğrarlar. LED (InGaN) ise 20 derece çevre ısısıyla 30 bin saate kadar ışık düzeyinde herhangi bir düşüşle karşılaşmaz.

 

FARA LED sokak aydınlatmada 12-13 yıl bakıma ihtiyaç duymaz. FARA LED modüler olduğundan içindeki LED modülleri ve LED devresi lehimsiz hızlı bir şekilde değiştirilebilir. Yedek parça garantisi 13 yıldır (otomotiv standartı). www.internethaber.com / 16.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR