TEB, enerjisini güneşten alan ilk şubesini ve mobil ATM’sini kurdu.

Çevreci bir kuruluş olduğunu ISO 14001 belgesi alarak tescilleyen; hibrid araç, yalıtım kredisi gibi çevreci ürünler sunan TEB, İstanbul Ataköy’deki şubesinin ve “Mobil ATM’sinin enerjisini güneşten karşılamaya başladı.

 

Bireysel ve ticari bankacılık alanlarında çevreci ürün ve hizmetleri ile sektöründe öncü bir rol üstlenen Türk Ekonomi Bankası (TEB), İstanbul Ataköy’de bulunan şubesinin ve “Mobil ATM”sinin enerjisini güneşten elde etmeye başladı. “TEB Mobil ATM”nin üzerini ve Ataköy şubesinin çatısını güneş enerjisi panelleriyle donatan TEB, Ataköy şube ATM’lerinde de LED ışıklandırmalar kullanarak yüzde 80 enerji tasarrufu sağladı.

 

Güneş enerjisi ile ilgili ilk uygulamasını, tek katlı ve güneş ışınlarını rahatlıkla alabildiği için Ataköy şubesinde gerçekleştiren TEB, özellikle güney illerindeki tek katlı ve güneş enerjisi paneli konulabilecek şubelerinde bu uygulamayı yaygınlaştırmayı planlıyor. Güneş enerjisinden elde edilen elektrik, özellikle şubenin aydınlatmasında kullanılıyor.

 

Mobil ATM’nin güneş paneli 1 yıl 8 ayda kendini amortie edecek

Banka şube ve ATM’lerinin yoğun olmadığı bölgelerde ve güneydeki tatil yörelerinde faaliyet gösteren “TEB Mobil ATM” ise enerjisinin tamamını güneş enerjisi panellerinden elde etmeye başladı. “TEB Mobil ATM” daha önce elektriğini mazotla çalışan jeneratörden elde ediyordu. Jeneratör ve yakıt bedeli ile hesaplandığında, güneş enerjisi panelleri kendini 1 yıl 8 ayda amorti edecek. Ayrıca güneş enerjisi sayesinde “TEB Mobil ATM” jeneratörle çevreye saldığı karbon miktarını da ortadan kaldırmış olacak. Geçtiğimiz yıl çevre bankacılığı konusuna ağırlık veren TEB, çevreci yaklaşımını ISO 14001 sertifikası tescil etti ve bu belgeyi Türkiye’de alan ilk mevduat bankası oldu. TEB, bankacılık faaliyetleri sırasında çevresel etkilerini en aza indirerek karbon ayakizini azaltacağını beyan etmişti. TEB; daha az yakıt tüketerek çevreyi daha az kirleten hibrid otomobilleri satın almak isteyenler için “Hibrid Araç Kredisi”, konutunda veya işyerinde enerji tasarrufu, ısı yalıtımı sağlamak isteyenlere “Enerji Tasarrufu Kredisi ve Yalıtım Kredisi”, organik tarım alanında yatırım yapmak isteyenlere “Organik Tarım Kredisi” veriyor. www.geleceginenerjisi.com / 23 Haziran 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR