Meksika’da kabul edilen İklim Kanunu, heyecan yarattı

Meksika Meclisi, tarafından onaylanan İklim Kanunu, İngiltere’den sonra dünyada uygulamaya geçirilecek ikinci İklim Kanunu olacak.

 

Meksika’da 2050 yılı itibari ile emisyonların yüzde 50 oranında azaltılması amacını gerçekleştirmek üzere oluşturulan İklim Kanunu Meclis’te kabul edildi. Bu gelişme, büyük bir çoğunluk tarafından memnuniyetle karşılandı. Kar amacı gütmeyen organizasyon olan Desertec Vakfı yöneticisi Dr. Thiemo Gropp ve Desertec Vakfı Meksika Koordinatörü Brian Schmidly konuya ilişkin olarak yaptıkları açıklamada “Bu gelişme, Meksika yenilenebilir enerji ve düşük karbon sektörleri için heyecan ve umut verici bir gelişme” ifadesinde bulundular.

 

Meksika Meclisi, tarafından onaylanan İklim Kanunu, İngiltere’den sonra dünyada uygulamaya geçirilecek ikinci İklim Kanunu olacak. Desertec Vakfı, Meksika’da yaşanan gelişmeleri olumlu karşılayan çok sayıda organizasyon arasında yer alıyor. Gropp ve Schmidly “Bu gelişmenin Latin Amerika ve dünyanın geri kalanı için önemli bir dönüm noktası olacağını düşünüyoruz. Kanun aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadelede Latin Amerika ülkeleri arasında Meksika’nın öncü bir rol oynamaya niyetli olduğunu da gösteriyor. Bu Kanun’un sıradışı olmasının en önemli nedeni, Meclis’ten büyük bir çoğunlukla geçmiş olması. Yenilenebilir enerji yatırımlarının ötesinde fosil yakıt ihracatı ile bilinen bir ülkenin böyle bir yasayı çıkarmış olması Meksika’da yenilenebilir enerji ve düşük karbon sektörleri için çok heyecan ve umut verici bir sürecin başladığına işaret ediyor” dediler. Desertec Vakfı, Meksika’yı yenilenebilir enerji vizyonunu uygulamaya geçirmek üzere mükemmel bir aday olarak görüyor.

 

Doğal Hayatı Koruma Derneği WWFde Meksika’nın bu konudaki liderliğini son derece olumlu karşılayanlar arasında yer alırken bir yandan da neden Kanada ve ABD gibi Kuzey Amerikalı komşuların aynı adımı atmadığını sorguluyor. 

 

WWF tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: 

“ABD, dünyanın karbon salımına yol açan en büyük ikinci ülkesi iken Kanada ise, yedinci sırada yer alıyor. Ancak Kanada halen yüksek karbonu destekliyor ve yenilenebilir enerji potansiyelini dikkate almıyor. ABD ise bu yönde bir yasa çıkaracağına dair herhangi bir sinyal vermiyor.”

 

Günümüzde Meksika karbon salımı ve ekonomik büyüklük açısından onbirinci sırada yer alıyor. Ülkenin 2050 yılı itibariyle dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olması bekleniyor. WWF tarafından yapılan açıklamada “Eğer Meksika bu şekilde yol almaya devam ederse en yeşil ülkeler arasında yer alacak. WWF olarak, Meksika’ya bize bu motivasyonu verdiği için minnettarız” denildi.

www.geleceginenerjisi.com

02 Mayıs 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR