25 bin konuta elektrik sağlayacak

Enerji alanında yatırımlarına devam eden Ağaoğlu Enerji Grubu’nun Mersin Mut’daki Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin resmi açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye nin enerji bakımından dışa bağımlı bir ülke olduğunu, petrol ve doğalgaz ihtiyacını yurt dışından karşıladığını, ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarına yönelinmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

 

Erdoğan, Mersin Mut Rüzgar Enerjisi Santrali nin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tesisin tüm Mersinlilere ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

 

Erdoğan, toplam kurulu gücü 33 megavat olan enerji santralinin tam kapasiteyle çalıştığında 25 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini belirterek, tesisin hummalı bir çalışmayla 10 ay gibi kısa sürede tamamlandığını ve yaklaşık 40 milyon liraya mal olduğunu bildirdi.

 

Ağaoğlu Şirketler Grubu nun yatırımlarının bununla sınırlı olmadığını, gelecek 3 yıl içinde, şu anda inşaatına başlanan 93 megavatlık Bandırma Şah Rüzgar Enerjisi Santrali ve 14 megavat kurulu güce sahip olacak Seferihisar Rüzgar Enerjisi Santrali ni tamamlayıp Türkiye ye katkı sağlayacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

 

“Yatırım sayesinde ithal edilen fosil yakıtlar için her yıl ödenen 10 milyon lira tutarındaki yerli kaynağın yurt dışına çıkması engellenmiş olacak. Bunun yanında yıllık 72 bin tonluk karbondioksit emisyonunun önüne geçilmiş olunacak. Her vesileyle ifade ediyoruz, maalesef enerji bakımından dışa bağımlı bir ülkeyiz. Petrol, doğalgaz zengini bir ülke değiliz. Petrol ve doğalgaz ihtiyacımızı yurt dışından karşılıyoruz. Yeri geliyor yine enerji ihtiyacımızı karşılamak adına dışarıdan kömür ithal ediyoruz. Sadece kömür ve doğalgaz ihtiyacımızı karşılamak için her yıl 25 milyar dolar döviz yurt dışına gidiyor. Bu noktada çok ciddi bir kaybımızı oluyor. Bu kaybımızı telafi etmenin en önemli yollarından biri de ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarımızı devreye sokmaktır. Zira fosil kaynaklar bakımından kıt ve yoksul olsak da ALTERNATİF ENERJİ kaynakları bakımından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz.”

 

YERLİ, MİLLİ VE YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN İSTİFADE ETMEK

Göreve geldikleri günden bu yana özel sektörün ALTERNATİF ENERJİ alanlarında yatırım yapabilmesinin önünü açtıklarını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

 

“Bu alanda çok değerli mesafeler katettik. Az önce Ali bey, bir şey söyledi. Bürokratik engelleri aşabilirsek daha çok yatırım yapabiliriz dedi. Şimdi ben bir şey söylüyorum. Ali Bey damdan düştü. 12 Eylüldeki halk oylaması bu bürokratik engellerin de aşılmasını da getirecek olan bir süreçtir. Aynı sıkıntıları yaşadığımız için buna çok önem veriyoruz.

 

Biz 7.5 yıldır çektiğimiz çileyi biliyoruz. Bu ülkede bir bürokratik oligarşinin hegemonyasını nasıl estirdiğini biliyoruz. Son zamanlarda bunu çok açık ve net görüyoruz. Özellikle ardı ardına kurulan rüzgar enerjisi santralleri ile, hidroelektrik santralleri ile yavaş yavaş potansiyelimizi harekete geçirmeye başladık. Ama bu engeller olmasa çok daha süratli gideceğiz. Var olan potansiyelimizi tam manasıyla kullanabiliyor değiliz. Vakit kaybetmeden bu alandaki yatırımlarımızı hızla artırmalı, yerli, milli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan daha fazla istifade etmeliyiz.

 

Bütün dünyada da şu anda ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarının daha verimli kullanılması yönünde çalışmalar, araştırmalar, değerlendirmeler yapılıyor. Hidroelektrik, rüzgar santralleri, güneş enerjisi gibi ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarının dünyanın geleceği için büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.”

 

TÜRKİYE NİN ENERJİ VİZYONU

Erdoğan, yapılan hesaplara göre 2030 yılına kadar olan dönemde dünyadaki enerji talebinin bugüne göre yüzde 50 oranında artacağını, mevcut petrol rezervlerinin 41 ve doğalgaz rezervlerinin 63 yıl daha yetebileceğine dikkati çekerek, enerji sarfiyatından doğan sera gazlarının da 42 milyar tona çıkacağını vurguladı.

 

Dünyanın 30-40 yıl sonra bugünkünden çok daha farklı olacağını belirten Erdoğan, “Bütün dünya bu hesaplamalar ışığında tedbirler alıyor. Enerji arz güvenliklerini bu hesaplamalara göre yapıyorlar. Fosil yakıtlar konusunda büyük rezervlere sahip ülkeler bile bunların sınırsız olmadığını, yakında tükeneceğini biliyor, buna göre politikalar üretmeye çalışıyorlar. Eğer gelecek dünyasında yer alacaksak, güçlü bir Türkiye olarak var olacaksak bu vizyonla hareket etmemiz kaçınılmaz” dedi.

 

Konuşmasının sonunda yarının Kadir Gecesi olduğunu anımsatan Erdoğan, “Kadir Gecenizi tebrik ediyorum. 12 Eylülün çifte bayram olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Erdoğan, kurdeleyi keserken de rüzgar güllerinin Mut a estetik kazandırdığı gibi enerji de kazandırdığını ifade ederek, “Santral 33 megavat enerji üretecek, bölge için bolluk bereket kaynağı olsun” temennisinde bulundu.

 

Erdoğan, telekonferans sistemiyle Bandırma da 200 milyon lira yatırımla yapılacak 93 MW lık Şah Rüzgar Enerjisi Santrali nin temel atma törenine de katıldı.

 

Başbakan Erdoğan, törenin ardından, Mersin de düzenlenen mitingde halka hitap etmek üzere, helikopterle Mut tan ayrıldı.

 

AĞAOĞLU ŞİRKETLER GRUBU NUN YATIRIMLARI

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da konuşmasında, grup olarak enerjiye sonradan girmelerine rağmen hızlı adımlar attıklarını söyledi.

 

Enerji alanında hükümetin politikalarını takdirle izlediklerini belirten Ağaoğlu, 33 megavatlık bu tesisin ilk yatırımları olduğunu, bunun yanında 93 megavatlık, Bandırma daki Şah Rüzgar Enerji Santrali nin de temelini attıklarını ifade etti.

 

Başbakan Erdoğan ın 2023 te ilk 10 ülke arasına girme hedefi koyduğunu belirten Ağaoğlu, “Bizim önümüz açılsın, bürokratik engeller kaldırılsın biz daha hızlı yatırımlar yaparız. Biz Türkiye yi 2023 te ilk 10 arasına sokma sözü veriyoruz. Türk müteşebbisinin bunu başaracak bilgi birikimi var” dedi.

Törene, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Mersin Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile çok sayıda iş adamı katıldı.

 

Ağaoğlu Enerji Grubu nun 5 Temmuz 2007 de üretim lisansını aldığı Mersin in Mut ilçesindeki 33 megavatlık (MW) Mersin Rüzgar Enerjisi Santrali, 19 Mart itibarıyla enerji üretimi ve satışına başladı.

Toplam 90 milyon lira yatırım maliyeti ile 8 ayda tamamlanarak hizmete giren santral, yılda asgari 120 milyon KWh enerji üreterek, 12 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Santralde 11 tribün bulunuyor.

AA / 04.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR