Ormanlar, yangına karşı güneşle korunacak

İzmir de orman yangınlarını tespit etmek amacıyla orman alanlarına kurulan Yangına Duyarlı Kamera sisteminin gelişmesine ve gözetleme kulelerinde 24 saat görevlinin kalabilmesine imkan sağlamak amacıyla, güneşten 220 volt enerji sağlayacak projenin tamamlandığı ve hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandığı bildirildi.

 

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, orman alanlarında yangının en erken zamanda tespit edilebilmesi ve hızla müdahalesinin yapılması amacıyla çalışma yürüten mühendisler, ormanı izleyen kamera sisteminin geliştirilmesi ve gözetleme kulelerinin daha aktif hale getirilebilmesi amacıyla yürüttükleri çalışmayı tamamladı.

 

Hazırlanan proje gereği, kameraların çalışması, kulelerde kalacak görevlilerin sosyal yaşam ihtiyaçlarının karşılanması için ihtiyaç duyulan elektrik enerji, ormanın belli alanlarına kurulacak Güneş Enerjisi sistemiyle karşılanacak.

 

Güneşten elde edilecek 220 voltluk enerjiyle, orman gözetleme kulelerine elektrik verilecek. Gözetleme kulelerinde, televizyon, buzdolabı gibi sosyal yaşam imkanlarının oluşması, haberleşmenin sağlanmasıyla, orman görevlileri 24 saat kulelerde kalarak çevre gözetlemesini yapabilecek.

 

YANGINA DUYARLI KAMERA SİSTEMİ GENİŞLEYECEK

Yangın riskinin yüksek olduğu bazı orman alanlarını, 16 voltla çalışan 7 kamerayla izleyen İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, kurulacak güneş enerjili sistemle kamera sayısını ilk etapta 14 e çıkaracak.

 

360 derece dönebilen, yüksek görüntü kalitesiyle belli odakları yakınlaştırma imkanına sahip, alev gördüğünde alarm veren yeni kameralar, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yangın harekat ve komuta merkezinde uydu aracılığıyla 24 saat aralıksız takip edilebilecek.

 

Projenin hazırlıklarının tamamlandığını ve hayata geçirilmesi için görüşmeler ve çalışmaların başladığını belirten Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, finansman konusunun da çözüldüğünü söyledi.

 

Güneş enerjisinden faydalanılan bu proje bedelinin 253 bin 600 lira olduğunu açıklayan yetkililer, finansmanının yüzde 75 inin İzmir Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacağını, kalan kısmının da Orman Genel Müdürlüğü bütçesinden sağlanacağını ifade etti.

 

Türkiye de, dünyadaki gelişmiş ülkelerin kullandıkları son teknolojinin kullanıldığı belirtildi. AA / 26.08.2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR