GÜNEŞ

Güneş pili tamamen yenilenebilir ve hemen hemen her yerde kullanılabilen uzun ömürlü enerji kaynağıdır. Birçok insan, güç kaynağı olarak, yenilenebilir bir kaynak olmayan petrolü tercih ediyor. Bu demek oluyor ki, yakın zamanda petrol kaynakları tamamen tükenecek ve artık enerjimiz olmayacak. Zaten araştırmalara göre petrol rezervleri 50 yıl içinde tükenecektir. Ancak dünyanın enerji ihtiyacı her geçen gün çığ gibi büyümektedir. Yani, dünya, petrol gibi konvansiyonal enerji kaynaklarından, yeni enerjiye geçmek zorundadır.

 

Güneş Pili Nedir?

Güneş pillerin Türkiye de çesitli adlandırılması oluyor. Bunların içinde en fazla kullanılanı: Güneş Pili, Güneş Paneli, Panel veya Solar Panel.

 

Güneş pillerinin işlevi güneş veya solar kollektörlerinden farklıdır. Kollektörlerin işlevi güneşden gelen termik enerjiyi toplamak ve aktif veya pasif olabilen bir transfer sıvıya aktarılır. Bu sistemler genelde sıcak su elde edilebilmesi için kullanılır. Güneş pilleri işlevi ise fotovoltaikdir.

 

Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını (foton) doğrudan elektriğe dönüştüren yarıiletken maddelerdir.

 

Güneş pili modülleri genelde üç klasa veya yapıya ayrılır.

Bunlar : Monokristalin, Polikristalin, CIS.

 

Güneş pillerinin üretiminde hammadde olarak yarıilekten olan silisyumkullanılır. Silisyum hammade olarak dünyada sınırsız sayılabilir, sadece güneş pillerinin üretimi için gereken saf silisyum (temiz hali) yeterince üretilebilmemektedir. Silisyum şu an tüm elektronik ürünlerde kullanıldığı için, üretim var olan rağbete yetişememektedir ve ayrıca dünyada sayısı az olan birkaç şirket saf silisyum üretme kapasitesinde ve bilgisindedir. 

Kaynak : www.pasifikmuhendislik.com / Eylül 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR