Enez, rüzgar enerjisi için onay bekliyor

Edirne nin Enez ilçesinde geçen yıl BOREAS A.Ş tarafından kurulan ve üretime başlayan Enez Rüzgar Enerjisi Santrali nin ikinci ve üçüncü etaplarının kurulabilmesi için bakanlıktan onay beklediği bildirildi.

 

BOREAS A.Ş ile Ergene A.Ş Kurucu Ortağı İsmail Işık, Enez de BOREAS A.Ş tarafından kurulan Enez Rüzgar Enerji santralini genişletmek istediklerini söyledi.

 

BOREAS Enez Rüzgar Santrali nin birinci etabını tamamlandığını ve üretime geçtiğini vurgulayan Işık, ikinci ve üçüncü etap santrallerini de kurmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına başvurduklarını, bunun için onay beklediklerini belirtti.

 

Ülkede rüzgar santrallerinin yapılması için mevzuatlarda yapılan değişikliklerle sektörün önünün açıldığını vurgulayan Işık, şunları söyledi:

 

“Ama yatırımın hem yatırımcı, hem de ülke açısından doğru olması için uzun süre ölçümler yapılıyor. Bizde bunu yıllarca yaptık. Enez Hisartepe de 4-5 yıl süren ölçümlerimiz oldu. Birinci etapta yaptığımız yatırımın maliyeti 24 milyon Avro civarında. Küçük bir yatırım değil. Hisartepe nin arkasında da bir tepe var. Oraya da santral kurmak için bir müracaatımız var. Bu izinler alınabilirse ikinci ve üçüncü etaplarda devam edecek. İnşallah o izinleri alırız. Dediğim gibi, Enez de rüzgar enerji santralinin birinci etabı tamamlandı, ikinci ve üçüncü etapları kurabilmek için bakanlık onayı bekliyoruz. İzinler çıktığında bu yatırım 2 veya 3 katına çıkabilecek bir yatırım olacak.”

 

TÜRKİYE NİN BU YATIRIMLARA İHTİYACI VAR

Rüzgar enerjisi santrallerinin tamamen çevre dostu olduğunu anlatan Işık, şöyle konuştu:

 

“Rüzgar yatırımları Türkiye için kaçınılmaz ve elzem yatırımlardır. Yatırımları hangi firma yaparsa yapsın önünün açılması lazım. Açılıyor da.. Bir ara mevzuat tıkanıklığı oldu, ancak onlarda aşıldı. Türkiye nin rüzgara ihtiyacı var. Bu bölgede de bu var. Karadeniz den girip Datça dan çıkan bir kuşak içerisinde çok büyük bir potansiyel var. Türkiye nin her yerinde yok bu potansiyel. Mesela Karadeniz de yok. Bu potansiyel buralarda var.

 

Bizden sonra diğer yatırımcılarda bu bölgeye geleceklerdir mutlaka. Rüzgar enerjisi yatırımlarında en büyük sıkıntılardan bir tanesi arazi bulmaktaki güçlük. Çünkü, yatırım için büyük araziler istiyoruz. Bu araziler şahısların elinde yok. Devletin, hazinenin, orman elinde bulunuyor. Kendi mevzuatları gereği bunlarda da bir çok kısıtlamalar var. Milli Park, askeri bölge statüsünde, göçmen kuşları güzergahında olanlar var. Bu güzergahlar içerisinde uygun, temiz, çevreye zarar vermeyen alan bulmakta güçlük çekiyoruz. En büyük güçlük bu. Türkiye nin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını rüzgar enerjisinden sağlamak mümkün.” AA / 21.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR