Bakan Yıldız, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Mırow u Kabul Etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Thomas Mirow u kabul etti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Thomas Mirow u makamında kabul etti. Bakan Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye nin ve bölgenin büyümesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası nın Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı hem üretim hem de dağıtımının finansmanını yapan eş şirketlerden biri olduğunu söyledi. Türkiye nin enerji sektörünün büyümesinin ekonomik büyümesinin üzerinde olması gerektiğine dikkat çeken

Bakan Yıldız, "Hem enerji verimliliği alakalı konuları çözmüş olalım, hem de yeniden yapacağımız yenilenebilir enerji kaynaklarında daha aktif olalım. Önümüzdeki süreçte 2012 yılına kadar artan dozda ciddi bir kredi imkanı bulunmuş olacak" şeklinde konuştu.

 

Bakan Yıldız, Rusya da Samsun Ceyhan boru hattını da ilgilendirecek olan toplantıyla ilgili, Moskova da teknik heyetin çok güzel bir görüşme yaptığını belirterek, "Müzakereler aynı nükleerdeki olgunlaşma hızına paralel olarak, hızlı bir şekilde yürütülmesine karar verdik. Son derece sıcak, bu konuyla alakalı mesajlar oluştu. Hükümetler arası anlaşmaya esas olabilecek karşılıklı hem Duma hem Türkiye Büyük Millet Meclisi nden metinleriyle ilgili hususta, belki İtalya nın katılabileceği konusunda bu hafta içinde görüşme yapacağız" ifadelerini kullandı.

 

Bakan Yıldız, çarşamba ve perşembe günleri Atlantik Konseyi görüşmeleri olacağını belirterek, bu görüşmeleri daha da olgunlaştıracaklarını söyledi.

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası nın, Türkiye nin krizden dünyadaki geri kalan ülkelerden çok daha hızlı çıktığının bilincinde olduğunu belirten Mirow da, "Bu nedenle, enerji sektöründeki yeni yatırım ve adımların doğru zamanı olduğunu düşünüyoruz. Bankamız özellikle enerji sektöründe çok geniş deneyimlere sahiptir. Santrallerin yapımı, özelleştirilmesi, şebeke iyileştirmesi, ülke içi ve bölgesel sürdürülebilir enerji kaynaklarının eylem planı hazırlanmasında aktif rol oynamaktadır. Aynı zamanda teknik destek sağlıyoruz. Mesela, uzun süreli teşvik uygulamalar konusunda çalışmalarımız var" diye konuştu.

 

Türkiye nin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası nın yatırımlarının en hızlı ilerlediği ülke olduğunu belirten Mirow, "Geçen yıl 150 milyon Euro luk bir yatırım kapasitesiyle başladık. Bu yıl yaklaşık olarak 500 milyon Euro luk bir yatırımımız olacak. Projelerimize baktığımızda, gelecek yıl 750 milyon Euro yatırım gerçekleştireceğiz ve 2012 yılı itibariyle 1 milyon Euro luk bir kapasitemiz olacak. İş hacmimizin büyük bir kısmı enerji projeleri yer alacak" dedi. www.dikkathaber.com / 27 Eylül 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR