Anadolu inovasyona odaklandı

Sanko Grubu şirketlerinden Airfel, Adapazarı Hendek teki tesislerinde konvansiyonel cihazlardan yüzde 108 daha verimli kombi geliştirdi. Görme engelli ve yaşlı aile bireylerinin de kullanabilmesi için tasarlanmış kontrol paneli bulunan kombi, güneş enerjisi sistemleri ile de entegre.

 

Gama Ticaret, 2 saatte kurulabilen seyyar cerrahi hastanesi ve 1 saat 15 dakikada kurulabilen mobil ilkyardım istasyonu üretti. Hastane ve ilkyardım istasyonu, savaş ve çatışma dışında, deprem, sel gibi doğal afetlerde de acil müdahaleler gerçekleştirmeye olanak sağlayacak.

 

İzmirli Polser firması, Tekstil Araştırma Derneği Başkanı Profesör Işık Tarakçıoğlu nun geliştirdiği hava ısıtıcı güneş kolektörlerinin seri üretimine başladı. Polser, çatıdan elektrik enerjisi üretimi sağlayacak çatı örtü sistemini ise piyasaya sunmaya hazır.

 

AİRFEL DEN GÖRME ENGELLİLER İÇİN ÖZEL KOMBİ

Sanko Holding şirketlerinden Airfel, Adapazarı Hendek te ürettiği yeni yoğuşmalı kombi modeli Digifel Premix ile konvansiyonel cihazlara göre yüzde 108 daha fazla verim sağlamayı hedefliyor. Yıllık yüzde 20 yakıt tasarrufu sağladığı belirtilen cihazın görme engelli ve yaşlı aile bireylerinin kullanımı için özel tasarlanmış kabartmalı kontrol paneli bulunuyor. Ürün, güneş enerjisine de entegre çalışabilme özelliğiyle de dikkat çekiyor.

 

Adapazarı Hendek te 50 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerinde yeni yoğuşmalı kombi modeli Digifel Premix i son teknolojiyle üretmeye başladıklarını belirten Airfel Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Önder, "Kendi tesisimizde Türk mühendislerle geliştirdiğimiz son teknoloji ürünü Digifel Premix yoğuşmalı kombinin üretimini, Avrupa standartlarında gerçekleştirdik. Tüketicilerin ısınma ve sıcak su ihtiyacını maksimum yakıt tasarrufuyla karşılamak amacıyla piyasaya hızlı bir giriş yapıyoruz" dedi.

 

Önder, "Digifel Premix, konvansiyonel cihazlara göre yüzde 108 verimle çalışarak yıllık yaklaşık yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor. Görme engelli ve yaşlı aile bireylerinin kullanımı için özel tasarlanmış kabartmalı kontrol paneli, LCD ekran kolaylığı, estetik görünümü, en üst düzeyde ısıl verimi ve gerçek tasarrufu bir arada sunan bu ürün, 3 yıl garantiyle satılıyor" şeklinde konuştu.

 

Digifel Premix in istenildiğinde dış hava sıcaklığına göre oda sıcaklığını ayarlayabildiğini vurgulayan Önder, "Kullanıcılarına PrEN 13203 standardının en yüksek değeri olan 3 yıldızlı sıcak su konforu sunan Digifel Premix yoğuşmalı kombiler, Türkiye de üretilen yoğuşmalı kombiler içerisinde bir ilk olarak 10 adete kadar kaskat (çoklu kazan) uygulamasıyla ve harici bir modül ile güneş enerjisine de entegre çalışabiliyor" bilgisini verdi.

 

Önder, "Yeni ürünümüz, düşük emisyon değerleri ile çevreci bir ürün olarak da dikkat çekiyor. Digifel Premix, düşük karbonmonoksit ve düşük karbondioksit değerleri ile yanma sonucu oluşacak sera gazları salınımını minimize ederek, gelecekte daha temiz bir dünya için çalışıyor" diye konuştu.

 

GAMA DAN ORDU İÇİN SEYYAR HASTANE

Savunma Sanayi Müsteşarlığı nın (SSM) yürüttüğü Türk Silahlı Kuvvetleri nin hizmetine sunulacak seyyar cerrahi hastanesi ve mobil ilkyardım istasyonu projesi tamamlandı.

 

Gama Ticaret tarafından 2 saatte kurulabilen hastane, 1 saat 15 dakikada kurulabilen mobil ilkyardım istasyonu üretimi gerçekleştirildi. Gama Ticaret ve Turizm AŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Namal, bu hastane ve istasyon ile savaş ve çatışma dışında, deprem, sel gibi doğal afetlerde de acil müdahaleler gerçekleştirilebileceğini vurguladı.

 

Namal ın verdiği bilgilere göre, seyyar cerrahi hastanesi ile (SCH); savaş ve olağanüstü durumlarda ileri cerrahi müdahaleleri gerçekleştirilebiliyor. Hastaneden bağımsız bir sistem olarak faaliyet gösterecek olan mobil ilkyardım istasyonunda ise hasta ve yaralılar için triaj (çok sayıda yaralı bulunan durumlarda yaralıların önceliklendirilmesi ve kodlanması) yapıldığı belirten Namal;

 

"Hafif yaralıların gerekli tedavilerinin yapılarak cephe hattına gönderildiği, ağır yaralılar için hayat kurtarıcı acil ilk yardım, ileri yaşam desteği ve kanama durdurucu cerrahinin yapıldığı ve hastaların süratle hastanelere sevk edildiği ve bu amaçla tahliye hazırlıklarının yapıldığı tam donanımlı bir ilk yardım merkezi olarak hizmet verecek. İlk Yardım İstasyonunun acil servis ve ameliyathane bölümleri ise 1 saat 15 dakikada fonksiyonel hale geliyor" diye konuştu.

 

İMALAT TÜRKİYE DEN

Sistemin yapısının alüminyum, özel alaşım çelik ve çelik konteyner ile şişme tip çadırlardan oluştuğunu belirten Namal, "Sistemi oluşturan tüm unsurlar ise yine proje kapsamında tedarik edilen taktik tekerlekli araçlarla hizmet yerlerine taşınıyor" dedi.

 

Projede yer alan birçok kalemin imalatının Türkiye de olduğunu ifade eden Namal, detay mühendislik çalışmalarının önemli bir bölümünün ve entegrasyon işlemlerinin ise tamamının Türkiye de gerçekleştiğini dile getirerek, "Gama Holding ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı işbirliği ile hayat bulan bu proje, olağanüstü durumlarda üstün teknoloji ve hızlı müdahaleyle hastalara ve yaralılara umut ışığı olacak" dedi. Namal, gerek yurt içi, gerekse de yurtdışı pazarlarda, bu ve benzeri projelerin önemli yüklenicilerinden biri olarak ülke ihracatına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

 

POLSER İKİ YENİ ÜRÜNLE GÜNEŞİ YERE İNDİRECEK

Camelyaf takviyeli polyester (CTP) çatıcephe kaplama sistemleri imalatı yapan Polser, yeni geliştirdiği iki yeni ürünüyle güneş enerjisini müşterilerinin hizmetine sunuyor.

 

Güneş enerjisini sıcak havaya dönüştüren tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörlerinin satışına başlayan Polser, çatıdan elektrik enerjisi üretimi sağlayacak çatı örtü sistemini ise önümüzdeki yıl pazara sunmaya hazırlanıyor.

 

Çınar Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösterdiklerini söyleyen Polser Genel Müdürü Ahmet Çınar, Ürün yelpazesini geliştirmek için çabalarının sürdüğüne dikkat çeken Çınar, "İki yeni ürünümüzden birini pazara sunmaya başladık. Bunlardan biri Tekstil Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu tarafından geliştirilen ve patenti de kendisine ait olan hava ısıtıcı güneş kolektörleri.

 

Sıcak havaya ihtiyaç duyulan her yerde kullanılabilecek bu sistem, 20 derece giren havayı 80 dereceye kadar çıkarıyor. Yeni tanınmaya başlayan bu ürünü önce kurutulmuş meyve ve sebze üreticileri keşfetti. Enerji tüketimi olmayan, ilk yatırım maliyeti dışında gider istemeyen bu sistem yaş meyve ve sebzeyi çok daha hızlı ve hijyenik şekilde kurutuyor" dedi.

 

Ege de 34 bin ailenin kurutulmuş meyve konusunda faaliyet gösterdiğini söyleyen Çınar, şöyle konuştu: "Yaş meyve ve sebze güneşe serme yoluyla kurutuluyor. Bu hem uzun zaman alıyor, hem de ürün bu süre zarfında her türlü zararlı dış etkiye açık oluyor.

 

Bu sistemde ise kontaminasyon tehlikesi yok. Bin 500 TL maliyetle kurulabilecek bu sistem şimdiden çok büyük ilgi görmeye başladı. Şu an yerel ve bölgesel distribütörlükler oluşturmaya çalışıyoruz. Akdeniz havzasından yaygınlaşacağını tahmin ediyoruz. Şimdiden değişik model ve daha yüksek kapasiteli sistemler üzerine çalışmalara başladık."

 

ELEKTRİK ÜRETEN ÇATI

Bir diğer yeni ürünlerinin elektrik enerjisi üretecek olan fotovoltaik sistem entegre edilmiş çatı örtü sistemi olduğunu dile getiren Çınar, "Bu sistem fotovoltaik hücrelerin çatıya monte edilmesi esasına dayanıyor.

 

Yani normalde ayrı ayrı olan iki uygulamayı birleştiriyoruz. Bu da maliyetin yüzde 40 düşmesini sağlıyor. Ar-Ge süreci devam eden bu ürünü önümüzdeki yıl pazara sunmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir Enerji Kanunu çıkıp, teşvikler netleşince bu ürünün büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz. Halihazırda konutlar, sanayi tesisleri ve özellikle elektrik şebekesinin bulunmadığı bölgelerde tercih edilebilecek bir sistem" diye konuştu.

 

Polser in sadece Türkiye de değil Avrupa da da takip edilen bir firma haline geldiğine dikkat çeken Çınar, şunları söyledi: "Polser, Ar-Ge yapan, yeri ürünler geliştiren, sektöre yön veren firma pozisyonunda. İleride bu trend hızlanarak sürecek. Tercih edilir olmak için kuruluştan bu yana sürekli kendimizi geliştirdik."

 

Grup şirketlerinden Polimar ın da ürün yelpazesini genişlettiğini belirten Ahmet Çınar, "Polimar ı daha geniş bir alana taşımak için hazırlıklarımız sürüyor. Üretim alanımız yetersiz . Krizde bizimle aynı işi yapan şirketlerin önemli bir bölümü elenince iş hacmimiz arttı. Kapasitemiz yanında ürünlerimizi de geliştirmek için çalışma başlattık. Daha lüks ürünlerin imalatına geçtik. Bu konuda çok güzel bir seri çıkaracağız. Artık prestij projelerinde görev alıyoruz. Ayrıca yaşlı, hasta ve sakatlar için banyo aksesuarları üretin bir İtalyan firmasının bayiliğini aldık. Bunu da Ege bölgesine sunmak üzere ürün yelpazemize kattık" dedi. Dünya Bülteni / Haber Merkezi

www.dunyabulteni.net / 01.11.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR