Kalkınma konferansı düzenlendi

Mardin Valiliği, Güneydoğum Derneği, Mardin Belediyesi ve İl Müftülüğü tarafından Mardin de Kalkınmada Engeller ve Çözüm konferansı düzenlendi.

 

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin de ciddi bir işsizlik sorunu yaşandığını söyledi.

 

İnsanların da vasıfsız olduğunu gördüklerini belirten Duruer, şöyle dedi:

 

Vasıfsız insan konusunda ciddi bir potansiyelimiz var. Şu an 50 den fazla yatırımcı OSB de yer istiyor ve yer bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu insanları meslek sahipleri yapabilseydik. Keşke bunlar meslek okullarında mezun olsalar, herkesin elinde altın bir bilezik olsaydı diye değerlendiriyorum. Yeni 400 dönümlük bir araziyi OSB olarak faaliyete geçiriyoruz. 60 dönüm daha vereceğiz. Burada en büyük sıkıntı kalifiye eleman ve yer. Sermaye konusunda Türkiye de yaşanan gelişmeler Mardin i yakından etkiledi. Gerçekten her gün bir yatırımcı kapımızı aşındırıyor. Benim gördüğüm en büyük engeller kalifiye eleman ve yer konusundaki ciddi problemlerdir. Tarımdan, sanayiye, güneş enerjisinden, turizme kadar her konuda çok ciddi potansiyelimiz var.

 

MARDİN İN KALKINMASI AĞIRLIKLI OLARAK TURİZM ODAKLI OLACAKTIR

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da, bölgenin kalkınmasının sanayi ile birlikte diğer sektörlerin de aynı anda devreye girmesi ile mümkün olacağını kaydetti.

 

Mardin ile ilgili vizyonlarını belirlerken üç önemli konuyu ele aldıklarını ifade eden Ayanoğlu, şöyle dedi:

 

Mardin içinde barındırdığı farklı dil, din ve etnisite ile bir kültür şehridir. Mardin tarihi taş yapılı evleri, kiliseleri ve camileri ile içinde barındırdığı potansiyel ile bir turizm şehridir. İngilizler kalkınma amaçlı projeler geliştirmişler ve kırsal kalkınma projelerinin başarısını göstermek için kırsal kalkınma turizmini oluşturmuşlardır. Bu projelerden de gelir elde etmek için bunu turizme tahvil ederek bundan da gelir elde etmeyi başarmışlardır. Yine ABD her eyalet için bir bölgesel kalkınma projesi başlatmış ve uygulamıştır. Öncelikli olarak kalkınmanın oluşabilmesi için kriterlerin iyi belirlenmesi gerektiği açıktır. İnsan ile doğa arasında denge kurarak, kaynakları yok etmeden ve tahrip etmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkan verecek şekilde, bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınma programlarını gerçekleştirmek gerektiği kanısındayım. Mardin in kalkınması ağırlıklı olarak turizm odaklı olacaktır.

 

MARDİN SANAYİDE VE YATIRIMDA FIRSATLAR SUNAN BİR ŞEHİRDİR

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Abdullah Erin de, Mardin de kalkınmanın sağlanması için gerekli çalışmalar yapıldığını, DİKA olarak bölgesel kalkınmanın ancak kurumlar ve sektörler arasında işbirliği ve eşgüdümün arttırılmasıyla mümkün olacağını tespit ettiklerini bildirdi.

 

DİKA illeri arasında sanayi bakımından en gelişmiş ilin Mardin olduğuna dikkati çeken Erin, Mardin OSB deki faal tesis sayısının, Batman OSB deki faal tesis sayısının 3 katı kadar olduğunu belirtti.

 

Erin, şöyle devam etti:

Kuzey Irak pazarının açılmasıyla birlikte sanayiciler bölgenin iç pazarlara erişebilirliğinin düşük olmasını bir avantaj olarak tanımlamaya başlamıştır. GAP sulamasının 2013 te Mardin e ulaşacağı düşünüldüğünde özellikle Mardin de sebze meyveciliğin geliştirilmesi ile ilgili altyapı ve hazırlıklara şimdiden başlanmalıdır. Mardin de Turizm İşletme Belgeli ve Belediye Belgeli Tesislerin toplam yatak kapasitesi 2008 yılındaki bin 564 ten, bin 729 a çıkmıştır. Mardin, turizm sektöründe ilerlemelere rağmen, diğer kültür turizmi merkezleriyle rekabette gerilerde. Kentsel dönüşüm projesiyle Mardin yeni bir görünüme bürünecek. Bundan 5 yıl sonra Mardin in turizm açısından daha ileri bir noktada olacağı aşikardır. Mardin Sanayide ve yatırımda fırsatlar sunan bir şehirdir.

 

SON 3 YILDA GAP BÖLGESİNE AYRILAN PAY İKİ KATINA ÇIKMIŞTIR

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Genel Koordinatörü Aslıhan Güven de, GAP projesinin dünyada benzerleri arasında örnek gösterilen bir proje olduğunu vurguladı.

 

GAP Projesinin bölgenin insan, toprak, su kaynaklarını geliştiren sosyo-ekonomik ve sürdürülebilir çerçevesinde uygulanabilen bölgesel kalkınma projesi olduğunu anlatan Güven, şunları söyledi:

 

Projenin odağında insan var. 1989 yılında ilk defa GAP Master Eylem Planı hazırlanmış. GAP master planı bölgenin kalkınması çerçevesinde çizilmiş. Finansal büyüklüğünü ortaya koymuştur. 2009 yılı sonu itibari ile GAP mastır planları hedeflerine göre bölgeye 42 milyar finansman ihtiyacı ön görülmüş, 2009 yılı sonu itibari ile 30 milyar harcama yapılmış ve nakdi gerçekleşmede yüzde 72,6 ya ulaşılmıştır. GAP eylem planının uygulamaya konulması ile birlikte 2008 yılı başında bölgeye 1 milyar lira kaynak aktarılmışken, plan açıklandıktan sonra temmuz ayında 1 milyar ek kaynak aktarılmıştır. 2009 yılında bölge geneli bütün yatırımlara 3 milyar lira aktarılmış. Son 3 yılda GAP Bölgesine ayrılan pay iki katına çıkmıştır. 2010 yılında ise GAP bölgesindeki bütün yatırımlara 4 milyar lira aktarılmıştır. Yani 1990 ile 2007 yılı arasında yılda ortalama yüzde 7 pay ayrılırken, son 3 yılda GAP bölgesi için bu iki katına çıkmıştır. Merkezi bütçeden yüzde 14 düzeyinde pay ayrılmıştır. Enerji yatırımlarına yüzde 74, sulama yatırımlarında da yüzde 16 fiziki gerçekleşme olmuştur. Hükümet 2012 yılına kadar büyük bir bölümü başta sulama altyapısı olmak üzere tamamlanması kararı almıştır. AA / 04 Kasım 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR