MÜSİAD Yeni Ülke Yeni Pazar Projesi Kapsamında Rusya Pazarını Ele Aldı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ve her ay periyodik olarak gerçekleştirilecek olan Yeni Ülke Yeni Pazar Projesi’nin ikincisi İhracatı Geliştirme Merkezi Rusya Federasyonu Masası Sorumlusu Ayşe Oya Benli, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay’ın katılımıyla gerçekleşti.
Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Bursa Şubesi tarafından hayata geçirilen Yeni Ülke Yeni Pazar Projesi kapsamında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Rusya Pazar’ı konuşuldu. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni, ekonominin gelişmesi için ihracat yapılmasının önemli olduğunu, Türkiye’nin ihracat konusunda ciddi mesafeler kat ettiğini belirtti. Çepni “MÜSİAD olarak yurt dışına yaptığımız gezilerle birlikte yeni pazarlara açılıyoruz. Burada gözlemlediğimiz ve çıkardığımız raporları yetkililer ile paylaşıyoruz. Bu projemiz de yine buna bağlantılı olarak başlattığımız çalışmadır. Bu projeyle birlikte ülke pazarlarını tanıyor ve ileriki süreçlerde gidilebilecek ülkeler hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bu anlamda da ‘Yeni Ülke Yeni Pazar Projemiz devam edeceğiz. Her ay bir ülkenin ticaret imkânları ve koşullarını üyelerimize tanıtmış olacağız” diye konuştu.
Programda bir sunum yapan İhracat Geliştirme Merkezi Rusya Federasyonu Masası Sorumlusu Ayşe Oya Benli, Türkiye’nin Rusya ile etkileşim içerisinde olduğunu bu sayede rahatlıkla ilişki kurabileceğini söyledi. Rusya’nın doğal kaynaklar bakımında çok zengin bir ülke olduğunu ifade eden Benli, “Rusya’nın sahip olduğu geniş doğal kaynak rezervi, yaklaşık 141 milyonluk nüfusu ve ithalata dayalı dış ticaret yapısı Rusya’yı önemli bir pazar haline getirmektedir. Petrol, doğalgaz, kömür, altın, gümüş gibi kaynakların çıkarılması çok zor, ancak Rusya bunları çıkarabilecekleri en büyük rezervlere sahiptir. Uçak ve uzay araçları, radar, füze ve ileri elektronik parçalara kadar her tür makine üretimi, gemi inşa sanayi, kara ve demiryolu taşımacılığı ekipmanları gibi ağır sanayi alanında da üretim gerçekleştirmektedir” dedi.
KÜRESEL KRİZ RUSYA PAZARINI DA ETKİLEDİ
Rusya’nın 2009 yılında küresel krizden etkilenerek 7.9 oranında küçülme yaşadığını, ancak yılında alınan önlemler sayesinde 2010 yılında yüzde 5’lik üretim artışı sağlandığını belirten Benli, “2009’da yaşanan küresel krizin etkisiyle Rusya’nın dış ticaret oranında düşüş yaşandı ve pazarının daralmasına neden oldu. Dış pazarların da üretime ara vermesiyle ihracatta da düşüş yaşandı. Rusya 2009 yılında başta makine ve ekipmanları, otomobil, ilaç, dondurulmuş et olmak üzere ithalat, buğday, taş kömürü, ham petrol, petrol ürünleri olmak üzere de ihracat gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.
Rusya’da birçok mal grubunda gümrük kıymetlerinin tespiti açısından referans fiyat uygulaması yapıldığına da değinen Benli, “Rus Gümrük İdaresi tarafından fiyatların riskli olduğu değerlendirilen bazı mallarda belirlenen asgari kıymetlerin altında kalan beyanlar kabul edilememekte, malın girişine ancak asgari kıymet üzerinden vergi alınması kaydıyla izin verilmektedir. Bu uygulama Gümrük Teşkilatı içinde sirkülerler yoluyla yürütülmekte ve kamuya ilan edilmemektedir.” dedi. Benli, referans fiyat uygulaması bulunmayan mallar açısından ise, beyan edilen fiyatların gerçeğe uygunluğunu tespitte her bir gümrük kapısının bağımsız hareket ettiğini ifade etti. Doğrudan yabancı yatırımı çekmek amacı ile 2009 yılıyla beraber 13 Özel ekonomik bölgenin faaliyet gösterdiğini dile getiren Benli, Türk firmalarının en yoğun olarak bulunduğu Vladimir bölgesindeki Asia Organize Sanayi Bölgesi’nin Türk KOBİ yatırımlarına açık Türk Organize Sanayi Projesi olduğunu kaydetti.
AKKUYU NÜKLEER SANTRAL PROJESİ İLE İLİŞKİLER GELİŞECEK
Türk yatırımlarının 2009 yılı sonu itibarı ile 7 milyar Dolar Rus yatırımlarının ise 6 milyar Dolar toplam tutar sağladığını belirten Benli, Türkiye’deki Rus yatırımlarını turizm, hizmetler, petrol / gaz işleme ve depolama alanlarında olduğunu söyledi. Öte yandan Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma ile ilgili de bilgiler veren Benli, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nin Rusya tarafından yapılacak olmasının ilişkileri daha da geliştireceğine dikkat çekti.
TÜRKİYE’DE ÜRETİM DESTEKLENMİYOR
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, ülke masalarının şirketlerin ana konularından birisi olması gerektiğini belirtti. Türkiye’de geçmiş yıllardan kaynaklanan açıklar nedeniyle yatırımın yapılamadığına ve nakit bulunamayışına dikkat çeken Burkay, alınan kredilerle de kar edilemediğini vurguladı.
Türkiye’nin üretim gücünü kaybettiğini söyleyen Burkay, stratejiler geliştirilmediği sürece üretimin yapılmasının zor olduğunu dile getirdi. Ülkeye giren paradan çok, üretim gücünü kaybetmemenin daha önemli olduğunu ifade eden Burkay, “Ürettiğimiz ürünler rekabetçi ürünler, rekabet ettiğimiz ülkeler de ciddi üretim politikalarına sahip ülkelerdir. Şuan Türkiye’deki şirketler dıştan içe üretime kaymaya başladı. Eskiden stratejileri belirlerken ‘yoğunluk ihracatta olmalı’ derdik şimdi ise ‘ikisinde de aynı yoğunluk olmalı’ diyoruz. İç piyasada da pazar payımızın olması gerekli. Bütün enstrümanları kullanmak lazım. Risk yönetimini iyi yapmamız lazım. Türkiye’nin gerçeklerine göre hareket etmemiz lazım” dedi. Öte yandan Rusya’nın tek sıkıntısının nakit akışı olduğunu söyleyen Burkay, Türkiye’nin doğal kaynaklarının Rusya kadar zengin olmamasına dikkat çekerek üretime önem verilmesini ifade etti.
Toplantı sonunda MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni konuşmacılara plaket takdim etti.
-.-