Egzoz Gazı Isısından Elektrik Üretmek Artık Mümkün

 

Bugüne kadar sıcak egzoz gazındaki enerjiyi atmosfere karışmadan önce geri kazanmak için tek yol turbo şarj üniteleriydi.

 

Purdue Üniversitesi araştırmacıların geliştirdiği sistem sayesinde egzoz gazının ısısından faydalanarak elektrik enerjisi üretmek ve motorun yükü azaltarak tasarruf etmek artık mümkün.

 

Amerikan Enerji Bakanlığı ve Ulusal Bilim Kurumunun 1,4 milyon dolarlık desteğiyle 3 yılda geliştirilen termoelektrik jeneratörünün ilk örneği General Motors işbirliğiyle yapıldı.

 

GM tarafından ticari hale getirilmesi beklenen sistemin amacı egzoz gazından elde edilen elektrik enerjisini pillerde depolayıp aracın kullanımına sunmak.

 

Devreden çıkan şarj dinamosuyla birlikte iş gücü azaltılan motorun çalışması için daha az enerji tüketmesini sağlamak. Katalitik konvertöre bağlanan prototip ile yapılan ilk denemelerde 1000 derece civarındaki gazdan elektrik üreterek aracın toplam yakıt tüketimini %5 düşürmeyi başaran araştırmacılar daha yüksek ısılarda %10 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu belirtiyorlar.

 

Kobalt, arsenür, nikel ve demir karışımından elde edilen “skutterüdit” mineralini termoelektrik materyal olarak kullanan sistem egzoz gazındaki ısıyı minerale ileterek çevirim işlemini başlatıyor.

www.limitsizenerji.com / Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR