Çine Belediye Başkanı Osman Aydın, kendisiyle ve Çine nin gündemindeki konularla ilgili olarak Mücadele muhabirinin sorularını yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu...

 

Başkan Aydın, sınırda olduğu için Aydın ve Muğla arasında paylaşılamayan, Aydın İl Genel Meclisi ve Muğla İl Genel Meclisi arasında fikir ayrılığına yol açan rüzgâr enerjisi santrali (RES) tesisi ile ilgili soruya da “Tesis Türkiye sınırları içerisinde kalıyor. Beni bu tesisin Türkiye nin milli kaynakları içerisinde olması ilgilendiriyor” şeklinde yanıt verdi.

 

Türkiye nin artık kendi kaynaklarını kullanmak zorunda olduğunu vurgulayan Aydın, Çine de gerçekleşecek RES yatırımları ve kendisi hakkında basında çıkan çeşitli haberlere de değinerek, özetle şunları söyledi:

 

TÜRKİYE ARTIK KENDİ KAYNAKLARINI KULLANMAK ZORUNDA

“Ülkemiz her yıl 40 milyar Dolar tutarındaki parayı enerji için yabancı ülkelere ödüyor. Bu para, 800 bin kişiye istihdam sağlayabilecek miktarda bir paradır. Onun için bu ülke kendi kaynaklarını harekete geçirmek, evlatlarına iş bulmak zorundadır.

 

RES, dünyanın en temiz enerjisidir ve buna rağmen suistimal ediliyor, bu konuda baskı yapılıyor. Gelişmiş ülkelerde enerji konusu çok stratejik bir konu olduğu için siyaset üstü bir konudur ama memleketimizde ne yazık ki siyasetin malzemesi olarak kullanılıyor.

 

Dünyaya baktığımız zaman, ülkelerin bu tür özkaynaklarını kullanarak zengin olduklarını görüyoruz. Özkaynakları olmayan ya da olanı kullanamayan ülkeler fakir kalmışlar.

 

Dünyanın en temiz enerjisi rüzgar ve güneş enerjisidir. Almanya da 20 bin Megawatt üretim yapılmaktadır. Avrupa nın tamamında enerjinin en az yüzde 20 sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi için karar alınmış durumda.

 

Almanya da devlet bu temiz enerjiyi üretenlere Kilowatt başına 32 sent hibe/destek veriyor. İtalya da 42 sent, Türkiye de ise 5,5 sent. Bizde bu kadar az olmasına rağmen yatırımcılar yine de ilgi gösteriyor.

 

Biz yüzyıllardır su akar Türk bakar demişiz, suyumuzu bile kullanamamışız. Peki bu kaynakları nasıl değerlendireceğiz? Değerlendirmek için ya devlet yatırım yapacak, ya da özel sektör yatırım yapacak.

 

Devlet artık yatırım alanlarından çekildiğine göre geriye sadece özel sektör kalıyor. Başka türlü yatırım yapmanın yolu var mı? Beni ne için eleştiriyorlar?

 

Bizim görevimiz Türkiye nin en büyük sıkıntısı olan enerji konusundaki açığını kapatmak için çözümler bulmaktır. Oysa bu kadar temiz, hiçbir atığı, kirliliği, dumanı olmayan bir enerji kaynağına bile kirli enerji diyebilen bir zihniyete ne diyebiliriz?”

 

Çine nin CHP li Belediye Başkanı Osman Aydın, Çine Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak da Çine deki bütün siyasi partilere çağrıda bulunarak, Çine ye gelecek yatırımcıları vazgeçirmek için değil, Çine ye davet etmek ve Çine de yatırım yapmalarını sağlamak için siyaset yapmalarını, bunun bütün siyasi partilerin asli görevlerinden olduğunu söyledi.

www.mucadele.com.tr

12 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR