Lisans almadan 200 haneli bir köyün ihtiyacı kadar elektrik üretmek serbest

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak amacıyla yapılan yeni yasal düzenlemeler birçok kolaylığı beraberinde getirdi. Buna göre, rüzgar gülü, güneş panelleri ve akarsu santralleri ile 500 kilovat elektrik üretiminde lisans şartı aranmıyor. 200 haneli bir köyün elektrik ihtiyacını karşılayabilen bu oran için hiçbir yere müracaat etmeye de gerek yok.

 

Türkiye genelinde 22 ilin elektrik dağıtım çalışmaları, alt yapı yatırımları yapan Çetinkaya Elektrik Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Recep Çetinkaya, 500 kilovata kadar elektrik üretiminde lisans şartı olmadığını açıkladı. Yapılan yasal düzenlemelerle insanları bu seviyede elektrik üretimi yapabilme amacıyla tesis kurabileceklerini ve herhangi bir yere müracaatları gerekmediğini söyledi. Recep Çetinkaya, şu bilgileri verdi:

 

 "Lisans almadan 500 kilovata kadar, herhangi bir müracaat gerektirmeden elektrik üretebilecek. 500 kilovat elektrik üretimiyle 200 haneli bir köyü ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Bu miktara kadar kendi elektriğini üretebiliyorsunuz. İhtiyacınızın fazlasını da sisteme yani mevcut elektrik hattına verebiliyorsunuz. İhtiyaç fazlası da sistemle verilerek satışı yapılabiliyor. Almanya da bu tür güç santralleri ciddi anlamda yaygın. Her evin kendi çatısında elektrik kolektörleri var. Çift saat sistemi var. Burada saatten elektrik alınırken ihtiyaç fazlası üretilen elektrik de şebekeye veriliyor. Enerji Bakanlığı bu konuda ciddi düzenlemeler yaptı. Yürürlükte çift saat sistemi yasaldır. 500 kilovata kadar elektrik üreten hem sistemden alıyor hem de sisteme veriyor."

 

Çetinkaya Elektrik A.Ş. Genel Müdürü Recep Çetinkaya, yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak amacıyla yatırımları bekleyecek olanların serbest tüketici olmanın fırsatlarını değerlendirerek tasarruf edebileceklerini belirtti. Aylık en az 500 lira elektrik faturası ödeyenlerin serbest tüketici olma imkanı bulunduğunu anlatan Çetinkaya, "Serbest tüketici olmada, tüketilen elektrik miktarı ortalama yıllık 30 bin kilovata düşürüldü. Aylık 500 lira elektrik tüketen serbest tüketici konumunda. Serbest tüketici elektriği istediği yerden alabiliyor. Herkes ucuza elektrik vermek istediği bir dönemdeyiz. Rekabet var. Tüketilen elektrik oranı bu miktarı aşıyorsa serbest tüketici olarak ilgili dağıtım şirketine başvurup beyanda bulunmak yeterli oluyor. İstediği yerden ucuza elektrik alabiliyor. Elektrik santralimi kurayım demekten ziyade çalışma yapılıp serbest elektrik tüketicisi olmak daha yararlıdır." diye konuştu.

www.beyazgazete.com

13.02.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR