Kocaeli’de bir ilk

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi evlerde beslendikten sonra terkedilip açlığa mahkum edilen edilen sokak hayvcanları için başlattığı ve Türkiye’de ilk olduğu belirtilen proje ile kentin belirli noktalarına otomatik mama istasyonları yerleştirdi.

 

"Yem Pati" adı verilen otomatik sensorlu bu istasyonlarda her zaman kuru mama ve taze su bulunacak.

 

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen proje sokak hayvanlarının beslenmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Şimdilik Mermez ilçe İzmit, Kartepe, Gebze ve Başiskele ilçelerinde kurulan makinelere "Yem Pati "adı verildi. Yem Pati`ler, sokak hayvanlarının ihtiyaçları olan kuru mama ve taze suya her zaman kolaylıkla ulaşmalarını sağlayacak.

 

Özel olarak tasarlanan bu istasyşonlar sayesinde yem ve su ihtiyaçları karşılanan hayvanların ayrıca vatandaşları rahatsız etmeden refah içinde yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Daha önce bir örneği bulunmayan Yem Pati makineleri ağırlık ve ışık sensorları sayesinde hayvanların sürekli olarak mama ve su ile buluşmalarını sağlıyor. Güneş panelleri sayesinde de enerji harcamadan çevre ile dost enerji kullanımına örnek teşkil ediyor.

 

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz Sokak hayvanları bildiğimiz gibi birçok zaman aç ve susuz kalmaktadır. Buldukları çöplerle vb. şeylerle karınlarını doyuruyorlardı. Bu esnada bulaşıcı hastalıkları insanlara ve hayvanlara bulaştırma riski ile çevre kirliliği oluşturarak sağlık açısından tehlike teşkil ediyordu. Bunun üzerine biz nasıl bir çözüm üretiriz diye birlikte hayvan dernekleri yetkilileri ve hayvan severlerin görüşlerine de başvurarak bu çözümü ürettik. Bu çalışmamın diğer belediyelerde örnek olacağı düşüncesiyle hayırlı olsun diyorum" şeklinde konuştu.

 

Kocaeli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Algan ise ôİnşallah bu çalışma bir ilk olduğu gibi örnek olacaktır. Ben bakanlığımıza da zaten bu konuda gerekli örnek taslağı da göndereceğim. Benim tahminime göre diğer illerde de bu uygulama başlayacaktır. Bu çalışmadan dolayı Büyükşehir Belediyesi`ne teşekkür ederiz. Alt belediyeler, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte organizeli düzenli bir çalışma olması sebebiyle faydalı olacağı kanaatindeyim" dedi.

İZMİT (Kocaeli) (DHA) 30.05.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR