O caminin projesine başlandı

Almanya`nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletine bağlı Norderstedt kentinde, yenilenebilir enerji üreten bir caminin projesine başlandı.

 

Bazı Alman gazetelerinin "Norderstedt`de Geleceğin Camisi" başlığıyla verdiği haberde, daha önce Diyanetİşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı olarak faaliyet gösteren Eyüp Sultan Camisinin yıkılacağı ve yerine inşa edilecek caminin en önemli özelliğinin yenilenebilir enerji üretmesi olacağı belirtildi.

 

Hamburg`da 1997 yılından beri mimar olarak çalışan ve projenin mimarlığını üstlenen Selçuk Ünyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Almanya`nın en modern camisi olacak yeni caminin minarelerinin içine, yenilenebilir enerji üreten türbinlerin yerleştirilmesiyle çevrenin korumasına önem verileceğini söyledi.

 

Ünyılmaz, "Cami, kubbeli ve yerden 22 metre yükseklikte 2 minareli olarak inşa edilecek. Kubbenin ilginç yanı, kubbe ile mihrabın birleşecek olması. Galeriden her zaman görülebilecek şekilde tasarlanan ve kubbeden aşağıya doğru inecek bir gözyaşı damlası mihrabı oluşturacak. Camlar çevre korunması dikkate alınarak inşa edilecek. Cami, toplam 1400 metre karelik kullanım alanına sahip olacak" dedi.

 

Projenin 2,5 milyon avro tutarında olduğunu ifade eden Ünyılmaz, camide ayrıca yemekhane ve konferans salonu bulunacağını, bu salonun sosyal ve kültürel buluşma amaçlı kullanılacağını kaydetti.

 

Ünyılmaz, caminin adının aynı kalıp kalmayacağı konusunda ise henüz nihai kararın verilmediğini sözlerine ekledi.

 

DİTİB Norderstedt Eyüp Sultan Camisi derneğinin yönetim kurulu üyesi Uğur Sütçü, "Hamburger Abendblatt" gazetesine yaptığı açıklamada, projeyle bütün insanların bir araya gelebileceği bir buluşma merkezi yapılmasının düşünüldüğünü belirterek, üyelerden toplanacak parayla tamamlanacak inşaatın 2012 yılında bitmesinin planlandığını söyledi.

AA - 10.06.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR