72 firma, karbon azaltımı hedeflerinin yükseltilmesi çağrısında bulundu

Coca-Cola ve Google gibi şirketleri de kapsayan 72 işletmeden oluşan grup, Avrupa’nın sera gazı salımlarının azaltılması hedefinin yükseltilmesi için güç birliği yaptı.

 

72 firma, Avrupa Birliği’nin 2020 yılına kadar emisyonların 1990 yılına göre yüzde 20 oranında azaltılması hedefinin yüzde 30’a çıkarılması çağrısını yapmak üzere bir deklarasyon imzaladı.

 

Grup tarafından yapılan açıklamada, yeni hedef ile birlikte petrol ve doğal gaz ithalat maliyetlerinin 2020 itibariyle 45.5 milyar Euro tutarında azalacağı ifade edildi.

 

Gruba dahil olan şirketler, oldukça geniş bir yelpazeden. İngiliz Centrica ve Danimarkalı DONG Energy gibi enerji firmalarının yanı sıra ASDA, Carrefour ve IKEA gbi perakendeciler, Sony Europe ve Nike gibi imalatçılar da listede yer alıyor.

 

Avrupa henüz emisyon azaltımını derinleştirecek politik yaklaşımlardan uzak ancak AB İklim Komiseri Connie Hedegaard, önümüzdeki ay yapılması gereken yatırımları ve bu yatırımlarla yaratılacak faydaları içeren bir analizi açıklayacak. Hedegaard, Reuters’a yaptığı açıklamada "Bu analiz, daha iddialı hedeflerin mümkün ve gerçekleştirilebilir olduğunu ortaya koyacak. Ancak etkin maliyet potansiyeli, 27 üye ülkenin hepsinde eşit bir dağılıma sahip değil” dedi.

 

Şirketlerin çağrısı, ağır sanayi tarafından olumlu karşılanmazken yüksek miktarda enerji kullanan metal, çimento ve alüminyum gibi alanlarda faaliyet gösteren sanayi şirketleri emisyon azaltımındaki daha yüksek ve katı hedeflerin bu alanda ciddi düzenlemeler yapmayan ülkelere avantaj yaratacağını ifade ettiler. Tuba İLZE

www.geleceginenerjisi.com

21 Haziran 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR