Konyada rüzgar türbin üretimi yapılacak

Güneş enerjisi potansiyelinden dolayı dış menşeli şirketler için odak noktası haline gelen Konya, artık rüzgar enerjisi alanında da adından söz ettirecek.

 

Güneş enerjisi potansiyelinden dolayı dış menşeli şirketler için odak noktası haline gelen Konya, artık rüzgar enerjisi alanında da adından söz ettirecek. Konya merkezli AYETEK şirketi piyasa değeri yaklaşık 1,5 milyon Avro olan ve dünyada çok az sayıda bulunan 250 kilovat rüzgar türbininin üretim lisansını satın alarak AYE 250 adını verdikleri rüzgar türbininin Konya’da üretimine başlayacaklarını açıkladı. Avrupa menşeli rüzgar türbini üretim şirketleri arasında yaklaşık bir yıl süren araştırmalar ve uzun müzakereler neticesinde AYETEK şirketi Wind Technik Nord ismindeki Alman şirketiyle anlaşmaya vardığını açıkladı. Dünyada çok az sayıda bulunan 250 kilovat rüzgar türbininin teknolojisini Türkiye’ye transfer etmekle, AYETEK yöneticileri, ülkemizin mevcut rüzgar enerji kaynaklarını en verimli ve en etkin şekilde değerlendirmeyi hedeflediklerini ifade ettiler.

 

AYETEK yöneticileri 250 kilovat rüzgar türbinlerinin mevcut şebeke altyapısıyla kolaylıkla uygulanabilir olması, Türkiye’deki rüzgar enerji potansiyeli ve AYE 250 türbininin lisans başvurularından muaf tutulması göz önünde bulundurulduğunda bu girişimin Konya için büyük bir fırsat olduğunu vurguladılar. Alman şirketinin yüzde 25 hissedarı olduğu konsorsiyuma AYETEK Wind adını veren yöneticiler, AYE 250 türbininin parçalarını üretmek için öncelikle Konyalı sanayicilerle görüşeceklerini bildirdiler.

www.merhabahaber.com

02.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR