Almanya, Nijerya ile enerji ortaklığı kuruyor

Almanya ile Nijerya, akıcı gaz, su enerjisi ve yenilenebilir enerji sektöründe ortak projeler gerçekleştirmek istiyor.

 

Almanya ve Nijerya aralarındaki enerji ortaklığını genişleterek akıcı gaz, su enerjisi ve yenilenebilir enerji sektörlerinde somut projeler geliştirmek istiyor. Alman Başbakan Angela Merkel’le görüştükten sonra basına bir açıklama yapan Nijerya Devlet başkanı Goodluck Jonathan, bir dizi niyet açıklamalarının bulunduğunu, ancak bunların masada kalarak yeterince hızlı bir şekilde ilerletilemediğini söyledi. Bunun değişmesi gerektiğini dile getiren Merkel, örneğin Alman enerji devi E.ON’un Nijerya’dan LNG gazı alabileceğini belirtti.

 

Alman başbakan, enerji ortaklığının sadece Nijerya’ya yardım mahiyetinde olmadığını, iki ülke arasındaki enerji alışverişinin genişletilmesiyle Almanya’nın da gaz ve petrol teminini güven altına aldığını vurguladı.

 

Nijerya Devlet başkanı Jonathan, AB’nin en büyük devletleri ile Afrika’nın nüfusu en kalabalık devletlerinin politik ve kültürel olarak da ortak çalışmalarını genişletmeleri gerektiğini, Almanya’nın geçmişte olduğu gibi şimdi de bu konuda lider bir rol üstlenebileceğini kaydetti. Ortak projeler geliştirmek üzere iki ülke temsilcilerinin katıldığı bir komisyon oluşturuldu. Merkel, bu sene Mayıs ayında seçilen yeni Nijerya Devlet başkanı Jonathan’ı 2012’de gelmesi için Almanya’ya davet etti.

 

ASKERİ İŞBİRLİK DE YAPILACAK

Alman başbakan Merkel, iki ülke arasında askeri güçlerin kuvvetlendirilmesi konusuna da değinerek, Nijerya askerlerinin BM kapsamında Alman Ordusu tarafından eğitilebileceğini belirtti. Merkel bir gün önce Angola’ya sahil korumada kullanması için hızlı savaş botları teklif ettiğinden muhalefet partileri tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. (Dünya Bülteni / Almanya)

www.dunyabulteni.net

15.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR