KKTC, Rumlara elektrik zammı

Rum üssündeki patlamayla birlikte elektriksiz kalan Rumların bu ihtiyacına cevap veren KKTC, Güney Kıbrıs`la yeniden sözleşme imzalayacak. KKTC, Rumlara ikinci elektrik ihracatını yüzde 45 zamlı yapacak.

 

Politis gazetesinin "Kıbrıslı Türklerle İlgili Fatura Askıda" başlığıyla verdiği haberde, faturanın ödemesinde gecikme olduğunu, bunun da nakit sıkıntısından kaynaklanmış olabileceği yorumunda bulundu.

 

Kıbrıs Türk tarafından elektrik alımına Rum tarafı adına imza atan Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Manthos Mavromatis ise, herhangi bir sorun olmadığını, faturanın ödenmesinin prosedür meselesi olduğunu ifade etti. Haberde ödemenin bu günlerde Kooperatif Merkez Bankası aracılığıyla yapılacağı da aktarıldı.

 

Anlaşmanın ağustos ayında sona ereceğini, ancak yenilenmesi konusunda niyet bulunduğunu kaydeden gazete, Kıbrıs Türk tarafından alınan elektriğe önümüzdeki aylarda da ihtiyaç olacağını vurguladı. Gazete, yeni alım görüşmelerinde 18.4 sent`lik fiyatın yeniden müzakere edilebileceğini de belirtti.

 

Kıbrıs Türk tarafında elektrik talebi arttığı için dün Rum tarafına verilen elektriğin oranında biraz düşüş olduğunu kaydeden gazete, Yunanistan`dan getirilen 28 megavat gücündeki jeneratörlerin sisteme bağlanmasına rağmen dün de yaklaşık 1.5 saatlik elektrik kesintileri olduğunu kaydetti.

 

Simerini ise, "Merhamet Olmadan Elektroşok… Elektrik Hesaplarında Yüzde 45`e kadar Artış" başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, patlamanın ardından Rum Elektrik İdaresi (AİK)`in ekonomik felaket yaşadığına dikkat çekti ve bunun bedelini tüketicilerin ödeyeceğine vurgu yaptı.

 

Elektrik fiyatlarında yüzde 45`e varan artış beklendiğini yazan gazete, AİK Yönetim Kurulu`nun Vasiliko`daki zarar ve gelir kaybı ile ilgili raporu önümüzdeki günlerde Enerji Düzenleme Dairesi`ne (RAEK) sunacağını yazdı. Haberde, elektrik fiyatlarındaki artışın, bu rapor ışığında RAEK tarafından belirleneceğine dikkat çekildi. AİK Yönetim Kurulu Başkanı Haris Thrasu ise, hemen yakıt alınması ve bazı giderlerin karşılanması için 80-100 milyon Euro civarında paraya ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

 

Thrasu, AİK`in ayda 18 milyon 500 bin Euro`ya varan zarar içerisinde olduğuna işaret etti. Güney Kıbrıs`ta Mari`deki patlamayla birlikte Vasiliko Elektik Santralı`nın tamamen devre dışı kalmasıyla Kıbrıs Türk tarafından elektrik satın almaya başlayan Rum Yönetimi`nin alımı sürdürmesi bekleniyor. Alıma ilişkin ilk parti anlaşmanın tamamlanmasıyla 16-31 Temmuz tarihlerini kapsayan faturanın hazırlandığı belirtilirken, elektrik fiyatlarında önümüzdeki günlerde yüzde 45`e varan artış beklendiği de kaydedildi.

 

Politis gazetesinin "Kıbrıslı Türklerle İlgili Fatura Askıda" başlığıyla verdiği haberde, faturanın ödemesinde gecikme olduğunu, bunun da nakit sıkıntısından kaynaklanmış olabileceği yorumunda bulundu. Kıbrıs Türk tarafından elektrik alımına Rum tarafı adına imza atan Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Manthos Mavromatis ise, herhangi bir sorun olmadığını, faturanın ödenmesinin prosedür meselesi olduğunu ifade etti. Haberde ödemenin bu günlerde Kooperatif Merkez Bankası aracılığıyla yapılacağı da aktarıldı. (CİHAN)

www.sabah.com.tr / dünya

10 Ağustos 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR