ABD’den ortak geldi 50 milyon dolara LED aydınlatmaya giriyor

Amerikalı Cree firmasıyla işbirliği yaparak LED aydınlatma sektörüne girdiklerini açıklayan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, “İki yıl içinde 50 milyon dolar yatırım yapacağız. Üretimin yüzde 70’i yerli olacak” dedi.

 

VESTEL, Amerikalı Cree ile işbirliği yaparak LED (ışık yayan diyot) aydıntlatma sektörüne girdi. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, LED aydınlatma sektörüne yüksek enerji verimliliği vizyonu ve yüzde 70 yerli üretim hedefiyle girdiklerini belirterek, sektöre iki yılda 50 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi.

 

LED ışığı üretme ihtiyacı

Yüngül, ana işlerinin televizyon üretimi olduğunu ve panellerin arkasında yer alan LED ışık sistemini üretme ihtiyacı duydukları için bu işle ilgilenmeye başladıklarını kaydederek, “Yaptığımız araştırmalarda dünyada bu alanda büyük patent savaşları olduğunu gördük. Bir söz vardır. ‘Ya ağa olacaksın, ya ağanın yanında olacaksın’ şeklinde. Buradan yola çıkarak Cree ile işbirliğine karar verdik” dedi.

 

Paketleme makinesi için sıra

LED’de bazı üretim fazlarının devlet iştiraki olmadan yapılamayacak büyüklükte olduğuna da değinen Yüngül, şunları söyledi: “Türkiye’de böyle bir yatırım için henüz erken. Onun dışında paketleme, dizme ve tasarım kısmının hep içinde olacağız. Şu anda paketlenmiş çip alacağız. Paketleme makinesi için 3.5 yıllık sıra var. Bu sıraya girdik. Üretimin yüzde 70’inin yerli olacağını tahmin ediyorum. Bütün ürünleri Manisa’daki fabrikada yapacağız.”

 

100 milyar dolarlık sektör

Ömer Yüngül, şu anda LED aydınlatma için 60 kişilik Ar-Ge ekipleri bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Hedefimiz 200 mühendise çıkmak. Türkiye dışında Ortadoğu, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’nde de büyük pazar görüyoruz. Sadece aydınlatma kısmı dünyada 100 milyar dolar büyüklüğe sahip ve her yıl iki kat artıyor.”

 

İTÜ’yle birlikte laboratuvar kuracak

ÖMER Yüngül, LED aydınlatmanın verimlilik özelliği bulunduğunu, 60 wattlık ampüllerin yerini 9 wattlık olanların alacağını kaydederek, şehirlerarası ve sokak aydınlatmalarına da talip olduklarını söyledi. Yüngül, Türkiye’de LED aydınlatmaya yönelik laboratuvar bulunmadığını da belirterek, “İTÜ ile anlaşma yaptık. 3-4 ay içinde Türkiye’nin bu konuda en büyük laboratuvarını kuracağız. Bir laboratuvarı da daha sonra Manisa’da hayata geçireceğiz” dedi.

 

Cree’nin 1551 onaylanmış patenti var

CREE Kurumsal Pazarlama, Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Christopher Matthew James, LED aydınlatma alanında şu anda 1551’i onaylanmış 2 binin üzerinde onay bekleyen patentleri bulunduğunu söyledi. James, “LED’de dünyada lider konumdayız. Silikon karbür teknolojisini kullanıyoruz. Hem yüksek verim sağlıyor, hem de çevreye saygılı bir teknoloji” dedi.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

11.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR