Güneş enerjisi kapasitesi en yüksek il Konya

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu  (EPDK) Güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek enerji bölgelerini belirledi. Elektrik üretimi için toplam 27 bölgede 38 şehirde Güneş Enerjisinden elektrik üretimi yapılabilecek. Konya 92 Megavat (MW) ile en fazla kapasiteye sahip il olurken, Karaman 38 MW ile dördüncü sırada yer aldı. TR 52 Konya-Karaman bölgesi toplamda 130 MW ile yerli ve yabancı yatırımcılar için öncelikli bir bölge haline gelmiş oldu.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı güneş enerjisi yatırımlarının yapılacağı bölgeleri ve şehirleri belirleyerek yatırımcıların bilgisine sundu. Yeni hazırlanan ve yayınlanan haritaya göre güneş enerjisinden elektrik üretmek için sadece 38 ile izin çıktı. En yüksek kapasite 92 megavat (MW) ile Konya`ya verildi. Sektöre 2 milyar Euro civarında yatırım yapılması bekleniyor.

 

Bundan sonraki süreçte EPDK’nın yayımlayacağı ölçüm yönetmeliği ile yatırımcı şirketler ilan edilen bölgeler için bir yıl süre ile ölçümler yapacak. Ölçüm sonuçlarına göre şirketler EPDK’ya elektrik üretimi için Lisans başvurusunda bulunacaklar. Aynı bölgeye birden fazla şirketin başvurması halinde TEİAŞ tarafından yarışma yapılacak. Yarışmada 5346 sayılı kanunda belirlenen alım fiyatı üzerinden en fazla indirim vermeyi taahhüt eden bağlantı hakkını kazanmış olacak.

 

Ocak ayında kabul edilen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu`na göre, güneşten üretilen elektriğin kilovatına 13,3 cent teşvik verilecek. Yatırımda yerli ürünlerin kullanılması durumunda ilave teşvikler söz konusu. Bir güneş santralinin tamamen yerli üretimle yapılması durumunda alım garantisi 22,6 dolar/cente çıkıyor.

 

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği`nde yapılan değişiklikle güneş enerjisi ile elektrik üretiminde kurulu güç 31 Aralık 2013 tarihine kadar 600 MW`yi aşamayacak. Ayrıca lisans için başvuru yapan bir üretim tesisinin kurulu gücü en fazla 50 MW olacak. Yönetmelikle, halen işletmede olanlar dahil 2015`e kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim elektrik üretim tesislerine ilk 10 yıl için kira, irtifak hakkı kullanma izni bedellerinde yüzde 85 indirim uygulanacak.

www.merhabahaber.com

17.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR