İzmir Enternasyonel Fuarı 80 Yaşında

Türkiye`nin ilk, tek ve en büyük uluslararası fuar organizasyonu olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), bu yıl 80`inci kez, 8 Eylül Perşembe günü açılacak.

 

Türkiye`nin ilk, tek ve en büyük uluslararası fuar organizasyonu olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), bu yıl 80`inci kez, 8 Eylül Perşembe günü açılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Dünyada yanmış, yıkılmış bir ülkenin yeniden kuruluşuyla eşzamanlı olarak başlayan, o ülkenin ekonomik kalkınması ve dışarıya açılmasında çok önemli bir fonksiyon üstlenen, savaş yıllarında bile açılıp birbirlerine karşı çarpışan ülkeleri bir araya getirerek dünyaya barış mesajları veren başka bir fuar organizasyonu yok" dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve fuarı organizatörü belediye şirketi İZFAŞ A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Gülerman, 80. İEF tanıtım toplantısı düzenledi. Kocaoğlu, şu bilgileri verdi:

 

"Türkiye`nin Uluslararası Fuarcılık Endüstrisi Derneği`ne (UFI) üye tek genel ticari fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı`nı, iki gün sonra, 8 Eylül günü, tam 80. kez coşkuyla açacağız. Dünyada yanmış, yıkılmış bir ülkenin yeniden kuruluşuyla eşzamanlı olarak başlayan, o ülkenin ekonomik kalkınması ve dışarıya açılmasında çok önemli bir fonksiyon üstlenen, savaş yıllarında bile açılıp birbirlerine karşı çarpışan ülkeleri bir araya getirerek dünyaya barış mesajları veren başka bir fuar organizasyonu yok."

 

Dünya fuarcılığındaki değişimlerin İEF`de gerçekleştiğini, ancak halkın, firmaların ve yabancı ülkelerin ilgisinin hep sürekli olduğunu belirten Kocaoğlu, 2010 yılında fuara 249`u yabancı 803`ü yerli 1052 firmanın katıldığını söyledi. Bu yıl katılımcı firma sayısının 827`si yerli, 256`sı yabancı olmak üzere 1083`e çıktığını dile getiren Kocaoğlu, şöyle konuştu:

 

"Ticari katılım ve delegasyonla birlikte bu yılki etkinliklerimize 50`den fazla ülke iştirak edecek. Geçen yılki fuarı 1 milyon 410 bin 975 kişi ziyaret etmişti. Bu yıl daha da artacağını umut ediyoruz. Toplam 11 gün sürecek fuarın giriş ücretleri geçen yıl olduğu gibi tam 2 TL, öğrenci 1 TL olarak belirlendi. Girişlerde kentkart kullanılacak."

 

80. YIL ARMAĞANLARI

Başkan Kocaoğlu, 80. yaş anısana özel logolu kupa, puzzle, magnet, rozet, anahtarlık, kalem, bez torba, tişört, şapka, kolonya, zeytinyağı gibi hediyelik eşyalar hazırladıklarını, fuarın 80 yıllık tarihini anlatan Elvan Feyzioğlu`nun yazdığı "Fuar Bizim Hayatımız" adlı bir kitap bastırdıklarını açıkladı.

 

Avusturya 50 FİRMAYLA GELİYOR

Aziz Kocaoğlu, İEF`nin partner ülkesi Avusturya`nın 529 metrekarelik stand ve 50 firmayla iddialı bir çıkarma yapacağını söyledi. Avusturya`nın Şehircilik ve Şehir Planlaması, Çevre ve Çevre Teknolojileri, Turizm ve Turizm Alt Yapısı ile Alternatif Mimari ve Eğitim üzerine sunumlar ve toplantılar gerçekleştireceğini, ayrıca geleneksel Avusturya mutfağını tanıtacak, caz konseri düzenleyeceklerini beilten Kocaoğlu, Fuar döneminde İzmir`in Avusturya, Almanya ve İsviçre`nin katılacağı AB Ticaret Müşavirleri Toplantısı`na da evsahipliği yapacağını açıkladı.

 

MİDİLLİ YUNANİSTAN`DAN KATILIMIN ÖNÜNÜ AÇAR

İEF`de onur konuğu kentin Denizli olduğunu belirten Kocaoğlu, Yunanistan`ın uzun aradan sonra yeniden İzmir Enternasyonal Fuarı`na, Midilli Valiliği olarak değil ama `Midilli Seyahet Acentaları Birliği` olarak katılmasının memnuniyet verici olduğun söyledi. Kocaoğlu, "Umarım bu katılım ileride diğer adaların ve Yunanistan`ın da İEF`ye katılımının önünü açar. Türkiye ve Yunanistan iki komşu ülkedir. Ege kıyılarındla kader birlikleri vardır" dedi.

 

ANA TEMA ÇEVRE VE ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ

80. İEF`de ana temanın Çevre ve Çevre Teknolojileri olduğunu açıklayan Kocaoğlu, üç gün sürecek Çevre Zirvesi düzenleyeceklerini açıkladı. Sektörde yer alan ait 50`ye yakın firmanın; güneş enerjisi, su tasarruf cihazları, su arıtma ve geri dönüşümdeki yeni ürünlerini 2 No`lu hol ve açık alanda sergileyeceklirini belirten Kocaoğlu, Fuar`daki pek çok noktaya kağıt, metal, plastik ve cam olarak 4 bölümden oluşan geri dönüşüm kutuları yerleştirdiklerini söyledi. Fuarın davetiyeleri, broşürler, basılı evraklar, ziyaretçi kartları, kalem ve el ilanlarının geri dönüşümlü malzemeden yaptıklarına dikkat çeken Kocaoğlu, tema kapsamında "Küresel Yanıyoruz" Çevre Karikatürleri Sergisi Doğaltaş Müzesi`nde gerçekleştirileceğini anlattı.

 

MÜZİK; TİYATRO; SİNEMA; SERGİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, etkinlik arasında Bengü ve Levent Yüksel, Aysun ve Ali Kocatepe`nin konser vereceğini söyledi. Yonca Gençlik Konserleri ile sevilen sanatçılar Grup 84, Grup Model, Ziynet Sali ve Hande Yener`in sahne alacağını, "Bavul" adlı tiyatro oyunun büyük ilgi görmesini beklediklerini dile getiren Kocaoğlu, 11`nci kez düzenlenecek Sinema Burada Festivali`nin bu yılki onur konuklarıın Perran Kutman ve Engin Çağlar, genç oyuncu konukları ise Melisa Sözen ve Mehmet Akif Alakurt olacağını açıkladı. Dünya Mutfakları Festivali etkinliğinin ise bu yıl yerine Yöresel Lezzetler Festivali olarak gerçekleşeceğini açıklayan Kocaoğlu, Fuar Özel Söyleşileri`nde sevilen oyuncular Tamer Karadağlı ve Volkan Severcan, Sinema Eleştirmeni Gazeteci-Yazar Alper Turgut, Gazeteci Yazar Bekir Coşkun, `Öyle Bir Geçer Zaman ki` dizisinin oyuncusu, şair Orhan Alkaya`nın konuk olarak katılacağını belirtti. Bennu Gerede`nin `Aşk Töre(N)leri` fotoğraf sergisi, ilk kez İzmir`de, 80. İzmir Enternasyonal Fuarı`nda sergileneceğini belirten Kocaoğlu, ayrıca Tekne, Yat ve Denizcilik Özel Bölümü, Bilişim ve İletişim Özel Bölümü, Yelken Yarışları, 80. İEF Çocuk Kulübü ve 23 ülkeden 500 eserin yer alacağı Uluslararası Sanat Günleri Resim Sergisi ile Polonya ve Ukrayna ülke sunumlarının, bu yılki fuar içinde ilgi çekecek etkinlik olacağını açıkladı.

 

YENİ BİR KİMLİK KAZANACAK

Başkan Aziz Kocaoğlu, dünyada genel ticari fuarların yerini ihtisas fuarlarına bırakma sürecine girmesinden İEF`nin nasıl etkileneceği ve bu kapsamda yapılan eleştirilerle ilgili sorusunu yanıtladı. Kocaoğlu, eleştirilerde haklılık payının yüksek olduğuna inandığını vurgularken şöyle devam etti:

 

"İEF`nin genel ticari fuar misyonunun yanında yeni açılımlara ihtiyacı var. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Ancak, hala dünyanın en büyük tanıtım ve fuar organizasyonu olan EXPO da dahil olmak üzere 10 gün içinde 1,5 milyon ziyaretçisi olan başka fuar yok. Bu cepheden de bakılmalıdır."

 

Kültür Çalıştayı`nda bir yol haritası çıktığını belirten Kocaoğlu, bu kapsamda kentin geleceği için Akdeniz`de tarihte üstlediği siyasi, ticari merkez olma rolünü yeniden kazanması, diğer kentlerle ağ kurulması hedefiyle Akdeniz Akademesi kurulmasına karar verildiğini söyledi. Bu kapsamda İzmir`in geleceği için Akdeniz kenti, tasarım kenti, inovasyon kenti ve eko yaşam kenti olma üzerine ağırlık vereceklerini belirten Kocaoğlu, "İEF`nin de bu hedefler doğrultusunda ortaya çıkan ilk ürünlerin sergilendiği fuar konseptiyle ayrı bir zenginlik kazanacağına inanıyorum. 80 yıllık fuarı değiştirmek zor ve tehlikeli bir karardır. Sonuçlar farklı olabilir. Geçiş süreci yaşancak. Genel fuarın yanısıra ilk ürün, tasarım ürenleri, ekolojik ve çevreyle ilgili ürünlere yönelinecek. Böylece İEF`ye yeni bir kimlik yüklenecek" dedi.

 

Başkan Kocaoğlu, Açık Hava Tiyatrosu`nda gerçekleşecek açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Avusturya`dan konuk bir bakan, İzmir milletvekillerinin de katılacağını söyledi. Kocaoğlu, geçen yıl seçimlerden dolayı yaşanan atmosferden dolayı İzmirlilerin hiç de tasvip etmediği olayları yaşandığını belirterek "Biz orda gerekli müdahaleyi yapmak zorunda kalmıştık. 80. İEF`de bunlar yaşanmaycak. İzmirlileri fuara destek vermeye davet ediyorum" dedi. Geçen yıl fuar açılışında Hükümet protesto edilmişti.

 

POLİGON İSTASYONU BİTİNCE METRO BİTECEK

İzmir metrosunda 4 istasyonu en kısa sürede hizmete açacaklarını açıkladı. Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında sadece Poligon`da zeminde çürütme işlemine devam ettiklerini belirten Kocaoğlu, 2012`ye kalan bu üç istasyon hattından Göztepe istasyonunun daha erken açabileceklerini söyledi. Kocaoğlu, "Ancak, 80 kilometrelik banliyo hattında inşaatın çoğu bitmesine karşın nasıl Karşıyaka tünellerini beklemek zorunda kaldıysak, burada da Poligon istasyonunu beklemek zorundayız. Poligon bitince metro hattı bitecek. İnönü Caddesi`ni trafiğe açtık. Aşağıda çalışma sürüyor. Sıkıntı çektirdiğimiz Hatay semti sakinlerinden af dilemek için de caddeyi evladiyelik kaldırım ve turunç ağaçlarıyla yeniden düzenliyoruz" dedi. İzmir

(Doğan Haber Ajansı) 06 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR