Çiftçiyi elektrik faturasından kurtaracak projede işler yolunda

Eskişehir`deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü`nde (GKTAEM), çiftçilerin tarımsal sulamadaki elektrik girdilerini ortadan kaldırmak amacıyla başlatılan güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik elde etme projesinde alınan sonuçların olumlu yönde ilerlediği bildirildi.

 

Enstitü Müdürü Sabri Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitüde sadece bitkiler üzerinde değil, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve teknolojilerin kullanımı konusunda araştırmalar yaptıklarını söyledi.

 

Güneş ve rüzgarın en önemli yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu belirten Çakır, bu enerjilerin tarımsal sulamada kullanılmasına yönelik araştırmalar yaptıklarını söyledi.

 

Enstitü içine rüzgar ve güneş enerji santralleri oluşturduklarını anlatan Çakır, şöyle devam etti: "Yaklaşık 2 yıl sürecek araştırma sonucunda 40 kilovat saatlik güneş enerjisi santrali ile 50 kilovat saatlik rüzgar enerji santralinin hangisinden en ucuz elektrik üretiyoruz bunu araştıracağız. Vermiş olduğumuz sermayeyi hangisi daha kısa sürede bize geri verecek. Hangisinin kullanımı daha kolay gibi birçok konu incelenerek 2 yıl sonra her iki elektrik kaynağının Türk çiftçisine karşı kullanılabilirlik durumlarını belirleyerek üreticilerimize önereceğiz."

 

"Hedeflediğimiz rakamlara yüzde 90 oranında ulaştık"

GKTAEM Makine ve Enerji Araştırmaları Proje Koordinatörü Dr. Mahmut Polat ise enstitüye kurulan santralle kurumun tüm elektrik ihtiyacını burada karşılamayı planladıklarını bildirdi.

 

Yaklaşık 6 ay önce devreye giren güneş panellerinden 35 bin kilovat saat elektrik ürettiklerini ifade eden Polat, şunları kaydetti: "Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlar gayet iyi. Hedeflediğimiz rakamlara yüzde 90 oranında ulaştık. Yıllık 35 bin lira civarında fatura ödüyorduk. 6 aylık verilere baktığımızda yüzde 50 tasarruf sağladık. Yıllık bazda ise yaklaşık yüzde 90 tasarruf söz konusu olacak. Projenin bitiminde çiftçi koşullarında hangi sistemin diğerine göre daha elverişli olacağını söyleyeceğiz. Çiftçinin geliri arttığı takdirde ülke ekonomisine büyük fayda sağlamış olacak."

SİNAN BALCIKOCA, ESKİŞEHİR (AA)

30 Aralık 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR