2010’un En Parlak 10 Yeşil Buluşu

Son yıllarda hız kazanan yeşil devrimde 2010 yılı en gelecek vaat eden yıl oldu. İşte Green Diary ekibi tarafından seçilen ve daha yeşil bir dünyaya katkıda bulunmayı amaçlayan ve eko-sistemdeki değişiklikleri ele alan çözümler arasında en yenilikçi, gelecek vaat eden ve işlevsel 10 buluş:

 

1. nPower Kişisel Enerji Jeneratörü:

nPower, PEG adını verdiği ve USD etkin tüm cihazlarınızda kullanabileceğiniz, kendi kendinizin şarj istasyonu olmanıza imkan sağlayan dünyanın ilk Kişisel Enerji Jeneratörü’nü geliştirdi. Bu taşınabilir kinetik enerji jeneratörü, yürüdüğünüzde, koştuğunuzda veya bisiklet sürdüğünüzde elektronik cihazları çalıştıran bir dalga-enerji dönüştürücüsü gücüne dayanıyor. 3000’den fazla farklı elektronik cihazla uyumlu olan PEG, sadece sizin enerjinizi kullanarak bir saatte %80 şarj sağlayabiliyor.

 

2. Xeros Susuz Çamaşır Makinesi:

Çamaşır yıkamak fazla su tüketimine neden olur. Peki, çamaşırlarınız için sadece bir bardak suyun yeterli olduğunu söylesek? Leeds Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, %90 daha az su harcayan ekoloji dostu çamaşır makinesi icat ettiler. Xeros tarafından geliştirilen bu son teknoloji, kirle savaşmak ve kiri hapsetmek için naylon polimer tanelerini kullanıyor. Sıradan makinelere kıyasla bu makinenin enerji verimliliği %30 daha fazla.

 

3. Nurture Neo Küvöz:

Bebeklerin vücut ısılarını düzenlemede zor zamanların yaşandığı ve hatta organların çökmesine ve ölüme sebep olan sayısız vakadan sonra, ölüm oranını azaltmak için bir grup Amerikan öğrenci Nurture Neo Küvöz’ü icat ettiler. Bu icatla ilgili en ilgi çekici şey, küvözün geri dönüşmüş araba parçalarından yapılmış olması. Motosiklet aküsü ile çalıştırılabilen küvözde, hava sirkülasyonu sağlayan bir fan ve ısıtma sistemi çöktüğünde doktorlara haber veren ışık ve kapı alarm sistemi bulunuyor.

 

4. Solar Diş Fırçası:

Saskatchewan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Japon firması Shiken ile işbirliği yaparak dünyanın ilk yüksek teknolojili diş fırçası Soladey J3X‘i geliştirdiler. Fırçanın tabanında, bir kablo aracılığı ile elektronları diş fırçasının üst noktasına taşıyan bir solar panel bulunuyor. Elektronlar ağızdaki asit ile tepkimeye geçip plakları parçalıyor ve böylelikle diş macununa gerek duymadan ağız problemleri ile savaşılıyor.

 

5. Diet Watt Elektrik Kullanım Monitörü:

Duyarsız bir biçimde enerji harcayan ve çevresel kirliliği arttıranlar, bugünden itibaren çevreci olacaklar, hem de küçük bir hareketle! Hyun Joo Lee ve Eu Tteum Lee bu miskin ve duyarsız kişileri bir suç yolculuğuna çıkarıyor ve kaynakları hor kullanmak yerine koruma konularında cesaretlendiriyor. İkilinin tasarımı Diet Watt adını taşıyan bir elektrik metresi. Kullanıcılarını, enerji kullanımı hakkında bilgilendirmenin yanı sıra aşırı elektrik tüketimi durumunda da uyarıyor.

 

6. Solar Bitki:

Solar bitki, gün ışığını elektrik enerjisine dönüştürebilen özel bir bitki; aslında taşınabilir elektronik aygıtlar için güneş enerjisinden yararlanan bir tür şarj. Saksı biçimindeki şarj, fotosentez ile sınırsız gün ışığını elektriğe dönüştürüyor. Tepesine monte edilmiş ve enerji toplayan solar panellerini kullanarak fotosentez yapabilen bitkinin ekoloji dostu enerjisi, istediğiniz yerde ve istediğiniz zaman aygıtlarınızı şarj edebilmenize olanak sağlıyor. Solar bitki, gerçeğinde olduğu gibi gün ışığına ihtiyaç duyan bir tür elektrikli bitki.

 

7. Yükseltilmiş Otobüs:

Yükseltilmiş otobüs, Çin’in meşhur trafik sıkışıklığına verdiği cevap niteliğinde ve metro ve otobüslerin en iyi özelliklerini birleştiren bir toplu ulaşım aracı. Araç, trafiğin içinden ziyade üstünden gidiyor, 4.5 metre yukarıda duruyor ve iki seviye olarak inşa ediliyor, elektrik ya da solar enerji ile çalışıyor, otobüs hızı olan saatte 60 km’ye çıkabiliyor ve 1200 ve 1400 arası yolcuyu taşıyabiliyor.

 

8. Spray-on Polimer:

Florida Üniversitesindeki bilim adamları, e-okuyucuların, içeriği gökkuşağının her rengi ile görüntüleyebilecekleri bir polimer “spray on” geliştirdiler. Eklenen solar teknolojiyle de basit tüketici cihazlarından evlere ve iş yerlerine kadar her şeyi çalıştırabiliyor. Bu teknolojiyle renkli e-okumalara, renk değiştiren reklam pano ve levhalarına yol açacak gibi görünüyor.

 

9. Scubster:

Minh-Loc Truong ve Stephane Rousso tarafından tasarlanan Scubster, dalgıçlar ve oşinografi alanında çalışan bilim adamları için geliştirilmiş kas-gücü ile çalışan bir denizaltı. Karbon fiberden yapılan bu sarı su taşıtı, pedalı bacak gücü ile çevrildiğinde, aracın her iki yanındaki pervaneleri, kişiye özel vites mekanizması ve kemer vasıtasıyla çalıştırıyor. Kontrolü içindeki pilot bölmelerinden yapılabilen araç saatte 10 km hızla hareket edebiliyor.

 

10. Güneş Enerjisi ile Çalışan Buzdolabı:

Nicolas Hubert’in buzdolabı, yiyeceklerinizi soğuturken güneş enerjisine ihtiyaç duyan alışılmamış bir açık hava tertibatı. Buzdolabı, havanın güneşli olduğu günlerde soğutma sistemini güneş panelleriyle çalıştırırken, soğuk havada yiyecekleri doğal olarak soğutuyor. Dolabınızın karbon ayak izini sıfıra indirmesi bir yana, dış duvarlara kolayca asılabiliyor olması dolayısıyla, size kolaylıkla yerden tasarruf ettiriyor. (Sedef Yenigün)

www.yesilplatform.com / 2011

 

Yeşil Platform Hakkında:

Yeşil Platform, sürdürülebilir yaşam teknolojileri hakkında bilgilendirme ve paylaşım amacıyla, bağımsız yazarlar tarafından oluşturulmuştur. Amacımız, farkındalığı arttırmak ve çevre bilincini oluşturmak adına kafalarımızda oluşan ya da oluşması gereken soruları yanıtlamak. Bu yolda, çevreci teknoloji çözümleri, ekolojik tasarım uygulamaları ve hayatımızı yeşillendiren herşeyi sizlerle paylaşacağız.

 

Bireysel kararlarla, yaşam kalitemizi değiştirmeden yapacağımız basit değişiklikler ile daha temiz ve uzun ömürlü bir dünya yaratabileceğimize inanıyoruz. Ya da özetle, farkında olmadan, farkındalığımızla geleceği değiştirmek.

 

Hepinize sürükleyici ve yenilenebilir okumalar dileriz.

Yeşil Platform Ekibi

www.yesilplatform.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR