Saygıdeğer GENSED üyeleri ve Güneş Enerjisi Dostları,

 

Öncelikle, GENSED’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini bana veren GENSED Yönetim Kuruluna teşekkür ederim. 46 yıllık meslek hayatımda üzerime aldığım görevleri her zaman en iyi şekilde yapmaya çalışan bir kişi olarak bu görevi de sizlerin desteği ile elimden geldiğince başarmaya çalışacağım. 1969 senesinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda 2 cm çapında ilk monokristal Si güneş pili hücresi imal ettiğim günden başlayan güneş enerjisi tutkum halen devam etmektedir. Uzun senelerdir gönül verdiğim güneş enerjisinin ülkemiz için büyük yarar sağlayacağı düşüncesindeyim. Bunun için öncelikle bu konuya inananların bir araya gelmesi ve güç birliği oluşturması gerekmektedir. GENSED çatısı altında bu birliğin sağlanması ile güneş enerjisi konusunda çok ciddi adımlar atılabileceğine inanıyorum.

 

Yaşam kaynağımız olan güneş enerjisinin bugün ve bundan sonra sonraki milyonlarca yılda dünyanın tüm enerji ihtiyacını, çevreye zarar vermeden fazlasıyla karşılayabileceği açıktır. Güneş enerjisi, mükemmel enerji tarifine; her yerde bulunabilmesi, çevre dostu olması, bazı ülkelerin tekelinde bulunmaması, sürekli ve sürdürülebilir olması gibi özellikleri ile tam olarak uymaktadır. Güneşimizin bize bundan sonra tam 5 milyar yıl daha enerji vereceği düşünüldüğünde bu kaynağı sonsuz olarak kesinlikle kabul edebiliriz.

 

Türkiye gibi enerji yönünden neredeyse %70 dışa bağımlı olmasına karşın çok büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip ülkemizin bu enerjiyi kullanmadan geçirdiği her gün Türkiye için çok büyük bir kayıptır. Burada toplumun güneş enerjisi konusunda doğru şekilde bilgilendirilmediği ve güneş enerjisinin sadece su ısıtmada kullanılan çok küçük yardımcı bir kaynak gibi gösterilmesi etkili olmuştur. Almanya gibi güneş enerjisi potansiyeli Türkiye’ye göre çok daha az olan bir ülkenin bu alanda gösterdiği atılım çok önemli bir örnektir. Yeni bir yapılanma içine giren GENSED olarak kısa, orta ve uzun vadede hedeflerimiz özetle:

 

GENSED’in bugüne kadar yaptığı çalışmalarında emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. Ülkemizin tüm güneş enerjisi çalışanlarının GENSED’e üye olmasını temenni eder, bu çatı altında birlikte olmaktan onur duyacağımı ifade etmek isterim.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Engin TÜRE

GENSED Yönetim Kurulu Başkanı

09.12.2011

 

(GENSED : Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği)

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR