Düşük dozlu baz istasyonu dalgası, kanserde umut oldu

Baz istasyonlarının sağlığa zararlı olduğu iddiası yoğun olarak tartışılırken, "British Journal of Cancer" tarafından yayımlanan bilimsel makalede, düşük doz elektromanyetik dalgalar ile kanser tedavisinin yapılabileceği belirtildi. Bilim insanlarına göre, baz istasyonları, kablosuz internet modemleri gibi düşük doz yayan radyo frekans elektromanyetik dalgalar kanser tedavisinde kullanılabilir. Dr. Boris Pasche başkanlığında Alabama Üniversitesi (ABD), Sao Paulo Üniversitesi (Brezilya) ve İsveç Teknoloji Enstitüsü`nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmada, düşük doz radyo frekans alanlar kullanılarak kanser tedavisi yapıldı.

 

TÜMÖRDE KÜÇÜLME...

Ölüme sebep olan yaygın kanser türleri arasında erkeklerde ikinci, kadınlarda ise altıncı sırada yer alan karaciğer kanserinin tedavisinde düşük doz radyo frekans alanlar kullanılarak, tümörün stabilize edilebileceği ve hatta bu uygulamadan sonra tümörde küçülme olabileceği ortaya kondu. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Arzu Fırlarer, 2009`da yine Dr. Pasche tarafından yapılan başka bir çalışmada hastalarda etkili olduğu gösterilen aynı sinyallerin, laboratuvar ortamında kanser hücrelerini bozduğunun gösterildiğini ifade etti. Kanser hücresine odaklanan radyo frekans alanların, kanser hücrelerinin büyümesini durdurduğunu anlatan Fırlarer, "Dr. Pasche, elektromanyetik sinyallerinin hücre sayılarının hızla artmasını engelleyici özellikte olduğunu gözlemlemiştir. 2007 yılında İsrailli Elion Kirson da elektromanyetik dalgaların beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılabileceğini raporlandırmıştı" diye konuştu.

 

İLK KULLANIMI DEĞİL

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa İlhan da düşük frekans ve düşük güçte elektromanyetik dalgaların sağlığa olumsuz etki yaptığına ilişkin bilimsel çalışmalarda henüz kesin bir sonuca ulaşılamadığını vurguladı. İlhan, "Elektromanyetik dalgalar, göz cerrahisinde, fizik tedavide zaten kullanılıyordu" dedi. (AA)

www.sabah.com.tr / yaşam

09 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR