Mobilitede enerji devrimi: Akıllı telefonlar gücünü ekranından alacak!

Londra Nanoteknoloji Merkezi araştırmacılarından biri akıllı telefonlara harika bir batarya destek sistemi geliştirdi. Güneş enerjisini emerek elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik hücrelerini akıllı telefonun ekranı ardına sıkıştırmayı başaran Arman Ahnood adlı yaratıcı araştırmacı, geçen sene Malzeme Araştırma Topluluğu’nun düzenlediği bir konferans kapsamında konuyla ilgili bulgularını paylaşmış ve çalışmalarının devam ettiğini ifade etmiş.

 

Aradan geçen süre zarfında yaptığı çalışmalarda akıllı telefonlarda yaygın kullanım alanı bulan OLED tipi ekranların ürettiği ışığın sadece %36’nın düz bir şekilde dışarıya doğru yansıtıldığı geri kalan ışık huzmesinin geri kalanı ekranın kenarlarından dağılarak gereksiz yere harcandığını tespit eden Ahnood basit bir mantık yürüterek OLED ekranların kenarlarından süzülerek boşa harcanan ışığı yakalamak ve tekrar enerjiye dönüştürmek için fotovoltaik hücrelerden faydalanmayı düşünerek telefonu kendi ışığıyla çalıştıracak veya bataryasına şarj desteği sağlayarak çalışma süresini artıracak işlevsel teknolojinin altına imzasını atmış.

 

Buluşun en iyi tarafı ise güneş pili eklentisinin akıllı telefonun önemli kullanım kriterleri olan ebat ve ağırlık sekmelerine herhangi bir yük ya da değişiklik getirmiyor olması. Çünkü Ahnood’un fotovoltaik hücreleri aynı OLED ve LCD panellerin olduğu gibi ince bir film tabakası biçeminde bulunuyor. Basit çözüme göre fotovoltaik film katman yanda resimlendiği gibi bir OLED paneli oluşturan film katmanlarına yapıştırılıyor. Ayrıca OLED ve LCD’ler tamamen opak materyal olmadıkları için yapıştırılan fotovoltaik film katmanı tavan lambasından ya da güneşten gelen ortam ışıklarını da toplayabilecektir.

 

Çalışmasının son aşamasına gelen Ahnood oldukça basit görünen çözümüne yine küçük üretim ölçekli bir süperkapasitör ve bazı devreler entegre ederek verimliliği %11 düzeyine yükseltiyor. Ticari amaçlı fotovoltaiklerin veriminin %30 düzeyine ulaşabildiği düşünülürse göreceli olarak alt düzeyde kalan sistem verimi Ahnood’un yaratıcı fikrinin başarısına gölge düşüremiyor. 3.7inç’lik tipik bir akıllı telefon ekranından 5 miliwatt enerji dönüştüren fotovoltaik film katmanı belki de modern bir telefonun kullandığı enerjinin küçük bir kısmını karşılayacak kapasitede. Fakat ekran ve ortam ışığının toplanarak tekrar kullanıma sunulması başlangıç için kabul edilebilir seviyede. Ayrıca zamanla hücrelerden elde edilen enerji miktarını artıracak teknolojiler geliştikçe gerekli enerjinin büyük kısmı ışıktan sağlanabilir.

 

Ahnood çalışmasında kendisi için sonraki adımın verimliliği %90 düzeyine çıkaracak nano malzemeleri ve dizayn unsurlarını keşfetmek olduğunu ifade ederek diğer araştırmacı arkadaşlarıyla birlikte deneylere başladıklarını belirtti. Şayet her şey yolunda gider, ortamda bulunan ışık ve ekranın kendi ışığından enerji elde eden sistemin verimliliği %90’a çıkarılırsa bu bir akıllı telefonun çalışma süresini 3-4 saat daha uzatabilecek. Mobilitede enerji devrimi yaratacak buluşun diğer mobil aygıtlara da entegrasyonu mümkün olabilecek böylece aygıtların tek bir şarjla bir günden fazla çalışması sağlanacak. Teknolojinin enerji savurganlığına bir başka teknoloji ile son veriliyor.

www.hardwaremania.com

Ocak 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR