Yaşar`dan çevre dostu tekerlekli sandalye

Güneş enerjisiyle çalışan otomobil üreterek TÜBİTAK Formula G yarışlarına katılan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, aynı sistemi engelliler için geliştirerek, güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye üretti.

 

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci koordinatörlüğünde yürütülen projede 3`üncü ve 4`üncü sınıf öğrencileri Salih Poyraz, Erhan Acar, Muhammet Özdemir ve Yunus Emre Kursav görev aldı. Yaklaşık 4 ay süren projede öğrenciler, ilk olarak engellilerin kullanabileceği ve aynı zamanda aküyle de hareket edebilen engelli aracını temin etti. Ardından İstanbul`da özel bir şirketten destek alarak, teknikerler gözetiminde araca uygun güneş enerjisi panellerini hazırladılar. İzmir`deki bir atölyede panellerin montajını yaptıran öğrenciler, elektrik bağlantılarını da tamamlayıp, aracı hareket ettirmeyi başardı.

 

Proje sayesinde engellilerin kullandığı araçlar, güneş enerjisiyle şarj edilebiliyor. Akü ile çalışan bir engelli aracı yaklaşık 4 saat boyunca hareket ederken, güneş enerjisiyle şarj olan araç yaklaşık yüzde 30 oranında daha uzun süre kullanım sağlıyor. Verimi daha yüksek olan güneş enerji panelleri kullanılarak bu sürenin artırılabileceğini belirten öğrenciler, performans testlerini sürdürüyor.

 

`GURUR DUYUYORUM`

Projenin en büyük avantajının çevre dostu olması olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci, öğrencileriyle gurur duyduğunu söyledi. Türkiye`nin büyük bir oranla elektriği doğalgaz ile ürettiğinin altını çizen Şekerci, bu durumun sera gazı salınımına neden olduğunu ve doğaya zarar verdiğini ifade etti. Şekerci, "Bu arabayla, çevre dostu bir araba yarattık. Doğal enerji kaynakları kullanımını da teşvik etmek istiyoruz" dedi.

ŞİRVAN BEKTAŞ (HABER MERKEZİ)

www.yeniasir.com.tr

01 Şubat 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR