Güneş enerjisi kentsel dönüşüme entegre edilsin

(Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 17 / Ateş Uğurel) Kentsel dönüşüme güneş enerjisi entegre edilmeli, gölge problemi mevzuata girmeli.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi`nin (TOKİ) birçok resmi açıklamasında, kentsel dönüşüm programı kapsamında ülke genelinde yaklaşık 7 milyon konutun yıkılarak yenileneceği belirtildi. Bunun ilk örneklerini de başta büyükşehirler olmak üzere ülkenin birçok şehrinde görmeye başladık.

 

Bu konudaki mevcut mevzuatın içine eklenecek tek bir cümle ise güneş elektriği sektörünün kaderini değiştirebilir: "Tüm yeni binaların çatısına minimum 2kW kurulu gücündeki bir sistem entegrasyonu mecburidir."

 

2kW`lık bir sistem yaklaşık 20-25m2 yer kaplar. Dolayısıyla her tür apartmanın çatısında kendine çok kolay yer bulur. Maliyeti de yaklaşık olarak 4.000 USD civarındadır. Bu rakam da her müteahhitin bütçesinde kendine çok kolay yer bulur.

 

Bu güçteki bir sistemin üretimi, apartman için çok büyük bir katkı sağlamasa dahi, 7 milyon binanın üzerine kurulacak mini GES`lerin kümülatif toplam gücü 14GW olacaktır. İşte bu çok etkileyici bir rakamdır. Türkiye ekonomisine ve enerji bağımsızlığına çok büyük katkı sağlar.

 

Ancak bu tip uygulamalarda başka bir sorun da "güneşlenme hakkıdır". Birçok batı ülkesinin mevzuatında olan bu yaklaşım güneş enerjisi için çok önemlidir. Boş ve uzak arazilere kurulan PV santrallerinde böyle bir sorunla karşılaşma ihtimali düşük iken, şehir içi ve yakınındaki uygulamalarda ciddi bir sorun olabilir yakın gelecekte.

 

Düşünün ki çatınıza 1MW gücünde bir sistem kurmuşsunuz, yaklaşık 3-3.5 milyon TL para harcamışsınız ve tek hedefiniz güneşten mümkün olduğu kadar çok elektrik üretmek. Ancak güney cephenize yapılacak çok katlı bir apartman bir anda yıllık performansı %30-40 oranlarında düşürebilir. Bu da artık zarar edeceğiniz anlamına gelir.

 

Farklı yüksekliklere sahip binaların (özellikle konutların) yanyana dizildiği ve dolayısı ile birbirini gölgelediğ çok ender ülkelerden biridir Türkiye. Güneşlenme hakkı mutlaka literatüre girmeli ve önümüzdeki yılarda ilgili mevzuatların değişmez bir maddesi olmalıdır.

http://enerjigunlugu.net

17 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR