Rüzgar ve güneş ölçüm esasları belirlendi

EPDK, rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak amacıyla yapılan lisans başvurularında, uygun ölçüm yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirledi.

 

Rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak amacıyla yapılan lisans başvurularında kaynak bazında standardına uygun ölçüm yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), ``Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularına İlişkin Ölçüm Standardı Tebliği``, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Tebliğe göre, rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans başvurusunda bulunan tüzel kişiler tarafından, tesisin kurulacağı saha üzerinde en az bir yıl süreli ölçüm yapılması zorunlu olacak.

 

Ölçüm istasyonu, rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisinin kurulacağı lisans başvurusu yapılan santral sahası içerisinde yer alacak.

 

Ölçüm istasyonu; rüzgar hızı sensörü, rüzgar yönü sensörü, sıcaklık sensörü, basınç sensörü, bağıl nem sensörü ile ölçüm kayıt cihazlarından oluşacak. Rüzgar ölçüm direğinin yüksekliği minimum 60 metre olacak. Rüzgar ölçümlerinden en az bir tanesi 30 metrede, diğer ölçümler ise en az 3 metrede yapılacak. Rüzgar hızı ve yönü en az iki seviyede, basınç, sıcaklık ve nem ise en az bir seviyede ölçülecek.

 

Güneş ölçümleri

Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans başvurusunda bulunan tüzel kişiler tarafından, tesisin kurulacağı saha içerisinde en az 6 ayı yerinde ölçüm yapılmış olmak kaydıyla asgari bir yıl süreli veri sunulması zorunlu olacak.

 

Güneş ölçüm istasyonu kurulum raporu onaylama yetkisi yerinde inceleme yapılması kaydıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğünde olup raporun onaylandığı tarih güneş ölçümüne başlama tarihi olarak kabul edilecek. (AA)

www.sabah.com.tr / ekonomi

22 Şubat 2012

 

-.-

 

Resmi gazetede yayınlanan "Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularına İlişkin Ölçüm Standardı Tebliği" ve ek’leri ektedir.

 

Rüzgar ve Güneş Ölçüm Standardı Tebliği 22 Şubat 2012
Ölçüm Standardı Tebliği EK leri 22 Şubat 2012
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR