Yenilenebilir enerjiye ‘iklim bonosu’ geliyor

Londra merkezli İklim Bonoları Girişimi’nin kurucusu ve CEO’su Sean Kidney, İklim Bonoları’nın yenilenebilir enerji yatırımları için önemli bir finansman desteği sağlayabileceğini söyledi.

 

Londra merkezli İklim Bonoları Girişimi’nin kurucusu ve CEO’su Sean Kidney, “Yenilenebilir enerji yatırım maliyetlerinin yüksek olmasına karşın işletme maliyetleri düşük seviyelerde. İklim bonoları yenilenebilir enerji yatırımları için önemli bir finansman desteği sağlayabilir” dedi.

 

Kidney, İklim Platformu-Türkiye İklim Değişikliği Liderler Grubu ev sahipliğinde düzenlenen İklim Buluşmaları-İklim Finansmanı Serisi I toplantısı için İstanbul’a geldi. Toplantıda, Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanında kurumlar ve devlet ‘İklim Bonoları’nı piyasaya sunar mı? Bu bonolara talep gelir mi?’ gibi konular tartışıldı.

 

200 milyar dolarlık hacim

Birçok ülkede iklim değişikliği sorununun çözümü için yenilikçi mali yaklaşımlar ve finansal araçlar geliştirildiğine dikkat çeken Kidney şunları söyledi:

 

“Yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımların etiketlenerek, bu alanlardaki yatırımlara destek sağlanması yurtdışından da yatırımcı çekmesini sağlayacaktır. İklim bonoları sadece belli alanlarla sınırlı değil. Enerji verimliliği, toplu taşımacılıkla ilgili yatırımlar, demiryolları altyapı yatırımı, elektrikli araç üretimi, sulama ile ilgili altyapı yatırımı, liman ve denizcilik altyapısı ve fiber internet altyapı yatırımlarda iklim bonosu ihracı yapılabilir.”

 

Kidney sorularımızı yanıtladı:

 

İklim Bonoları nedir?

İklim Bonoları, iklim değişikliği ile mücadele için yenilenebilir enerji gibi düşük karbonlu yatırımların finansmanında kullanılmak üzere kullanılan varlığa dayalı bonolardır. Temiz enerji ve akıllı iletim hatları, demiryolları, elektrikli araçlar, biyoenerji, orman, su ve tarımda adaptasyon gibi birçok alanda gerekli olan yatırım finansmanının karşılanması için kullanılıyor.

 

Dünyada ne kadarlık bir işlem hacmi var bu bonoların?

İklim Bonosu olarak sertifikalandırılmış bonolar için standartları yeni geliştirdik, en yakın zamanda piyasada sertifikalandırılmış iklim bonolarını görebileceğiz. Fakat piyasada şu anda iklim bonosu olarak adlandırabileceğimiz bonoların değeri 200 milyar dolar.

 

‘Talep fonlardan’

Türkiye’de bu bonoları kimlerin kullanmasını bekliyorsunuz?

Türkiye yeşil finans merkezi olmaya aday bir ülke. Türkiye’de enerji talebine olan artışın karşılanabilmesi ve sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin devamı için yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere, yatırımcıları ya da devlet tarafından iklim bonolarının kullanılmasını bekliyoruz. Piyasanın gelişimi ile birlikte, Türkiye’deki özellikle yabancı emeklilik fonlarının ve sürdürülebilir yatırım fonları gibi kurumsal yatırımcıların Türkiye’de arz edilen iklim bonolarına ciddi talebi olacağını bekliyoruz.

 

İklim Bonoları’na kimlerden talep bekliyorsunuz? Riski var mı?

İklim Bonoları’nın kredi riskleri, diğer tüm bonolar ile aynı. Sertifikalı iklim bonolarının, diğer bonolardan temel farkı ise dayandığı temel varlığın iklim değişikliği ile mücadele için çevresel bir değer yaratması. Bu bonoları özellikle sürdürülebilir yatırım fonları ve uzun dönemli yatırımı tercih eden birçok kurumsal yatırımcı tercih ediyor.

 

İklim Bonoları’nın en yaygın kullanıldığı ülke neresi?

İlk sertifikalı bono Avustralya’da piyasaya çıkacak (300 milyon dolar, AA’, 7 yıllık); ikincisi İngiltere’de (250 milyon pound), üçüncüsü de Amerika Birleşik Devletleri’nde. Bizim iklim bonoları diye değerlendirdiğimiz var olan bonoların bugünkü değeri ise 200 milyar dolar. Bu bonolar Fransa, Amerika, İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri ile birlikte Japonya’da arz edilmiş durumda. Daha net değerlerin gösterildiği İklim Bonoları raporu ise 23 Nisan’da çıkmış olacak. AYFER YILDIZ

http://ekonomi.milliyet.com.tr

20.03.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR