Türkiye`nin İlk Güneş Enerjisi İle Çalışan Sakat Arabası `Suncar` Yollarda

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Simav Meslek Yüksek Okulu`nda 5 öğrencinin yaptığı Türkiye’nin ilk güneş panelli sakat arabası “SUNCAR” yollara çıktı.

 

Simav Meslek Yüksek Okulu (SMYO) Müdürü Doç. Dr. Rüştü Güntürkün, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencilerinden Hacer Akpınar, Gülay Aydın, Esma Nur Baktır, Neslihan Demircan’ın öğretim görevlisi Şükrü Kitiş ile birlikte geliştirdiği Türkiye’nin ilk güneş panelli sakat arabasına İngilizcede güneş ve araç anlamına gelen `SUNCAR` isminin verildiğini bildirdi.

 

Piyasadan temin ettikleri akülü bir sakat arabasının üzerine güneş paneli monte edilerek elde edilen aracın güneşsiz günlerde bile çalışabildiğini söyleyen Güntürkün, “Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Kendilerine yıl sonu bitirme tezi olarak böyle bir araç geliştirmeleri görevini vermiştim. En iyi bir şekilde yerine getirdiler. Bu aracın ülkemizde engelli vatandaşlar tarafından geniş bir kullanım alanı bulacağına inanıyorum. Ülkemize hayırlı olsun” dedi.

 

Öğrenci Hacer Akpınar ise “Başlangıçta oldukça zorlandık. Çünkü piyasada buna benzer bir araç yok. Sonunda başardık” dedi.

 

Öğrenci Esma Nur Baktır, “Güneş paneli takarak geliştirdiğimiz sakat arabamız ile engelli vatandaşlarımız akülerini sürekli şarj etme derdinden kurtulacaklar. Buna çok seviniyorum” dedi.

 

Neslihan Demircan, “Aracımızı yaptıktan sonra okulumuzun yerleşkesinde denedik. Hiçbir sorun çıkmadı. Çok mutluyum” dedi.

 

Yeni araçlarıyla okulun kampusunda tur atan öğrenciler daha sonra yollara çıkmaya hazırlanan SUNCAR ile birlikte hatıra fotoğrafı çekildi. (İHA)

www.haber01.com

16.05.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR