ABD bu yıl 3.2 GW ı geçecek rekor seviyede PV kurulumu yapacak

SEIA ve GTM araştırmalarına göre 2012 nin ilk çeyreğinde ABD de 506 MW lık PV kurulumu yapıldı. Ülkede bu yıl içinde yaklaşık 3.2 GW lık kurulumun yapılacağı tahmin ediliyor. Bu da geçen yıla göre % 75 lik artış anlamına geliyor. Fakat yine de 2013 için endişeler bulunuyor.

 

Son verilere göre şimdiye kadar ABD’de yapılan fotovoltaik kurulumları 4.43 GW a ulaşmış durumda. Ayrıca Yoğunlaştırılmış güneş santrallerinin (CSP) de 516 MW tan fazla olduğu söyleniyor.

 

Tahmin edilen bu büyüme “büyük çaplı projeler için hızlandırılmış zaman çizelgelerine, New Jersey ticari pazarının ilk çeyrekteki beklenenden fazla büyümesine, güvence almış proje sayısının hala devletin 1603 Hazine Programı tarafından yeterli olmasına ve genel olarak California, Hawaii ve Massachusetts pazarlarına olumlu bakışın bulunması” na bağlanıyor.

 

New Jersey’de ilk çeyrekte yapılan 174 MW lık PV kurulum ile California eyaletinin güneş santrali kurulumunda liderliği sarsılmaya başlıyor.

 

İyi haberlere rağmen SEIA ve GTM her şeyin o kadar da yolunda olmadığını söylüyor. PV sektöründeki ABD - Çin sürtüşmesinin etkilerinin en çok hibe programının bittiği 2013 te görüleceği tahmin ediliyor. Yine de ABD pazarının daha sonra tekrar büyümeye başlayacağı ve 2015 e kadar PV pazarı lideri olma yolunda tek başına ilerleyeceği bekleniyor.

 

Dahası bazı kesimler artan küresel rekabet ve küresel ticaret sınırlarının neden olduğu belirsizliğin ABD’li üreticiler için zorluklara yol açtığını belirtiyor. Buna kanıt olarak da geçen yılın ilk çeyreğinde 355 MW olan PV modül üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde 160 MW a gerilemesini gösteriyorlar. Ayrıca geçen yılın ilk çeyreğinde 1.78 $/W olan modül fiyatlarının bu yılın aynı döneminde %47 düşerek 0.94 $/W a düşmesi de vurgulanıyor.

 

SEIA’nın CEO su Rhone Resch “ABD deki güneş enerjisi sektörü ülkenin bu ekonomik zor zamanlarından çıkması için yine liderlik etmeye devam ediyor. Kurulumlar geçen yıla göre %85 oranında arttı ve kurulumlar enerji maliyetlerini azaltmak isteyen tüketiciler tarafından yapılmakta. Tüm eyaletlerde halk artık gerçekleri gördü ve evine ve işyerine güneş enerjisi sistemleri kurmanın borsadan daha iyi bir yatırım olduğunu anladı” şeklinde konuştu. (Kaynak; p-v magazine) Temmuz 2012

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR