Dünyada en ucuz elektrik hangi ülkelerde?

Hangi ülke elektriğe ne kadar para ödüyor

Türkiye elektrik fiyatında kaçıncı

 

Günlük hayatımızın olmazsa olanı kesildiğinde bir çok önemli işimizi yarım bırakan elektrik, dünyadaki fiyatlarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Peki Dünyada en ucuz elektrik hangi ülkelerde? Hangi ülke elektriğe ne kadar para ödüyor? Türkiye`de elektrik fiyatları. Türkiye, elektrik fiyatları ile dünya listesinde kaçıncı?

 

Türkiye, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında geçen yılın ikinci yarısında tüketilen her kilovatsaat elektriği en ucuz fiyatla tüketime sunan ülkeler arasında yer aldı.Peki dünyadaki bu verilere bir de yakından göz atalım.

"Türkiye`de elektrik Avrupa`dan daha ucuz"

 

Karşılaştırma ve elektrik tedarikçisi değiştirme platformu EnCazip açıklamasına göre, Türkiye, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında geçen yılın ikinci yarısında tüketilen her kilovatsaat elektriği en ucuz fiyatla tüketime sunan ülkeler arasında yer aldı.

ORTALAMA VERİLERE GÖRE DÜNYADAKİ ELEKRTİK FİYATLARI

 

Arjantin 6 dolar cent / kWh,  Avusturalya 46 dolar cent / kWh, Belçika 29 dolar cent / kWh, Çin 9 dolar cent / kWh,  Danimarka 40 dolar cent / kWh, Almanya 31 dolar cent / kWh, Fransa 19 dolar cent / kWh, İzlanda 10 dolar cent / kWh, İtalya 28 dolar cent / kWh, Meksika 19 dolar cent / kWh, Hollanda 28 dolar cent / kWh ,Rusya 9 dolar cent / kWh, İspanya 22 dolar cent / kWh, İsveç 27 dolar cent / kWh, Tayland 9 dolar cent / kWh, Türkiye 13 dolar cent / kWh,  İngiltere 17 dolar cent / kWh, ABD 15 dolar cent / kWh, Özbekistan 5 dolar cent / kWh

 

"ALMANYA`DA ELEKTRİK TÜRKİYE`DEN 3 KAT PAHALI"

Avrupa`da elektrikte en pahalı fiyatları kullanan ülkeler arasında 103,88 kuruş ile Danimarka başı çekerken, 99,24 kuruş ile Avrupa’nın en gelişmiş ekonomilerinden Almanya ikinci ülke oldu. Avrupa`da elektriği en ucuz kullanan ülke ise 30,01 kuruş ile Bulgaristan oldu. Söz konusu dönemde elektrik tüketimi için kilovatsaat başına Macaristan`da 37,04 kuruş, Yunanistan`da ise 56,72 kuruş ödendi.

 

En pahalı elektrik Danimarka’da

2013 yılı sonunun istatistiklerine göre, Avrupa’da vatandaşlarına en pahalı elektrik satan ülke Danimarka. Bu ülkede bir kWh elektrik enerjisi için vatandaş 40 sent ödüyor.

 

Danimarka’da elektriğin pahalı olmasının nedeni “yeşil” enerji kullanımına ilişkin devlet doktrini. Danimarka, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda Avrupa’da lider ülke konumunda. Bu ülkede nükleer enerji, Japonya’daki Fukuşima felaketinden çok daha önce yasaklanmış.

 

Rüzgar türbinlerinin elektrik üretimindeki payı %20 civarında. Danimarka hükümeti 2020 senesine kadar bu rakamı %50’lere çıkarmayı planlıyor. Ancak bu politikanın Danimarka Krallığı için artıları olduğu gibi eksileri de var.

 

“Yeşil” enerji hidrokarbon enerjisinden daha pahalıya mal oluyor, nükleer enerjisinden çok daha pahalı olduğunu ise söylemeye gerek yok. Bu nedenle de elektrik üretiminin ek maliyeti vatandaştan çıkartılıyor.

 

Danimarka, Avrupa’da elektrik enerjisi vergisinin hacmi açısından da lider konumunda - %60’lık vergi söz konusu.

 

Vergi şeklinde alınan para “yeşil” enerji sübvansiyonlarına, elektrikli araç piyasasının gelişimine ve diğer alanlara yöneltiliyor. Bunun yanı sıra, Danimarka’da karbon emisyonları için alınan yüksek vergiler “kirli” enerji üreticilerine yönelik ek baskı ve onların rakiplerine destek unsuru olarak kullanılıyor.

 

Avrupa’da en ucuz elektrik Ukrayna’da

40 ülkeden oluşan reyting listesinde son sırada Ukrayna bulunuyor.2013 yılı verilerine göre, Ukrayna’da elektrik enerjisi vatandaşa 3 sente mal oluyor.

 

Uzmanlar Ukrayna’daki durumun aslında tüm eski Sovyet ülkeleri için geçerli olan faktörle açıklıyor – nüfusun düşük gelirliliği elektrik tarifelerinin yükselmesine karşı yüksek hassasiyeti belirliyor. Bunun sonucunda da devlet tabanın desteğini korumak için tarifeleri düşük tutmak zorunda kalıyor.

 

Uzmanlar eski SSCB ülkeleri ile AB ülkelerini ciddi şekilde ayıran bir özelliğe daha dikkat çekiyor. Çoğu Bağımsız Devletler Birliği ülkelerinde çapraz sübvansiyon kullanılıyor – vatandaş elektrik enerjisine işletmelerden çok daha az para ödüyor.

 

AB ülkelerinde ise bunun tersi söz konusu – nüfus için elektrik enerjisi tarifesi ticari işletmeler için belirlenen tarifeden ortalama %30 daha yüksek.

 

Örneğin, Almanya’da vatandaş için belirlenen tarife sanayi sektörü için belirlenen tarifeden %55, Danimarka’da ise %15 daha fazla.

www.iha.com.tr

22.10.2017

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR