Çinli güneş paneli üreticilerine soruşturma

Avrupalı yetkililer Çin`de üretilen güneş panellerinin Avrupa`da piyasa değeri altında satılması konusunda soruşturma başlattı.

 

Avrupa Birliği yetkilileri Çin yapımı güneş panellerinin satışı ile ilgili soruşturma başlattı.

 

Soruşturma kararı Avrupalı güneş paneli üreticilerinin şikâyeti üzerine başlatıldı.

 

Avrupa`daki güneş paneli üreticileri, Çinli üreticilerin panelleri maliyet fiyatının altına sattıklarını iddia etmişlerdi.

 

Çin hükümetinin, güneş paneli üreticilerine sübvansiyon vererek, bu firmaların düşük fiyattan satış yapmalarını sağladıkları iddia ediliyor.

 

Soruşturmada Çinli güneş paneli üreticilerini, damping (fiyat düşürme) faaliyeti olarak bilinen faaliyetten suçlu bulması halinde, bu firmalar farklı gümrük fiyatlarına tabi tutulabilecek.

 

Avrupa Komisyonu, damping yapılarak Avrupa Birliği sanayisine zarar verilip verilmediğinin inceleneceğini bildirdi.

 

Amerika Birleşik Devletleri, Mayıs ayında Çin`den yapılan güneş paneli alımlarına yüzde 31 gümrük tarifesi getirmişti.

 

Çinli firmalar geçen yıl Avrupa`ya yaklaşık 21 milyar euro değerinde güneş paneli sattı.

 

Avrupa Birliği`nin yenilenebilir enerji miktarını artırma planları nedeniyle bu miktarın daha da artması bekleniyor.

 

Ancak, Çin`in güneş paneli satışının Avrupalı güneş paneli üreticilerinin satışlarını kötü etkilemesi, sektör içinde tepkiye yol açtı.

 

Çinli güneş paneli üretici firmaları ise, Avrupa Birliği`nin kendilerine gümrük yoluyla bir yaptırım uygulaması halinde, Çin`in de Avrupalı firmalara benzer bir gümrük tarifesi uygulayarak karşılık vermesi gerektiğini söylüyor.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen hafta Avrupalı ve Çinli yetkililerin görüşmeler yoluyla soruna dostane bir çözüm bulmalarını istediğini belirtmişti.

 

Ancak Merkel, Çin`e, güneş paneli üretim sektörüne verdiği sübvansiyonlar konusunda daha şeffaf olma çağrısı da yapmıştı.

 

Merkel Çin`e yaptığı gezi sırasında, "Ben herkesin şeffaf olmasını ve üretimleri ile ilgili kartlarını açık oynamalarını istiyorum." demişti.

http://haber.mynet.com

06.09.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR