Desertec Cebelitarık`ı geçemedi

 

Bosch`un üyeliğini yenilemeyeceğini duyurması ve İspanya`nın çekimserliği projenin geleceği üzerinde kuşkuları artırıyor.

 

Tarihin en iddialı projelerinden Desertec`in geleceği üzerinde kuşku bulutları belirmeye başladı.

 

Bosch Solar geçen hafta yaptığı bir açıklamada insiyatifteki üyeliğini yıl sonunda yenilemeyeceğini açıkladı. Benzer bir açıklama ise geçen ay güneş enerjisi sektöründen çıkma kararı alan Siemens`ten gelmişti.

 

Bununla birlikte Avrupa`nın Afrika`ya en yakın noktası olarak projede özel yeri bulunan İspanya Fas`ta inşa edilecek pilot projenin mutabakat anlaşmasının törenine katılmadı.

 

Almanya, Fransa, İtalya, Malta, Lüksemburg ve Fas`ın imzaladığı anlaşma ile proje kapsamında Fas`ta kurulacak 150 MW`lık ilk santralde üretilecek elektriğin Cebelitarık boğazından iletim hatları ile Avrupa`ya ulaştırılması planlanıyor.

 

İspanya`nın projeye karşı çekimser davranmasında içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar ile birlikte halihazırda Fas`a gerçekleştirdiği elektrik ihracatının çalışmalar ile birlikte tersine dönebileceği endişesinin bulunduğu yorumları yapılıyor.

 

2009 yılında kurulan insiyatifin aralarında Deutsche Bank, ABB, E.ON, RWE, IBM Deutschland, Morgan Stanley gibi 15 ülkeden 56 üyesi bulunuyor. Desertec insiyatifi ile 400 milyar avroluk yatırım ile 2050`de Avrupa`nın elektrik ihtiyacının yüzde 20`sinin Kuzey Afrika`da kurulacak güneş enerjisi santralleri ile karşılanması hedefleniyor. Bununla birlikte insiyatife sonradan dahil olan Amerikalı ince filmli güneş paneli üreticisi First Solar ile Çin Devlet Elektrik Şebekesi şirketi projede ağırlıklarını artırmak istiyor.

 

Desertec insiyatifi Kuzey Afrika ülkelerinde kurulacak 2.500 MW`lık pilot projeler ile geç 4 yıl içinde Avrupa`ya elektrik iletimini başlatmayı hedefliyor.

www.yesilekonomi.com

21.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR