Gerilim Artıyor

EL-SEN, Girne ve Gazimağusa’da kamuya ait birçok işyerinin elektriğini kesti, turizm limanı karanlıkta kaldı.

 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), yüz binlerce liralık elektrik borcunu ödemeyenlere yönelik elektrik kesme eylemini dün Girne ve Gazimağusa’da kamuya ait birçok işyerinde hayata geçirdi. Kesintilerden en çok etkilenen de Girne turizm limanı oldu.

  

Önceki gün 70 bin TL civarında borcu bulunan Maliye Bakanlığı’nın elektriklerini kesmek isteyen ancak, polisin engellemesiyle karşılaşan KIB-TEK çalışanı EL-SEN üyeleri, dün birçok devlet dairesi, meydan ve sokağın elektriklerini kesti.

  

Elektrik borcu olan Girne ve Gazimağusa’daki bazı devlet dairelerinin elektrikleri dün sabah kesilirken, Lefkoşa dahil, ülke genelindeki sokak lambalarının yüzde 70’i de belediyeler borcunu ödemediği gerekçesiyle elektriksiz kaldı.

  

EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer’den alınan bilgiye göre, Girne’de 20 Temmuz Stadı, Limanlar Dairesi, Girne Kaymakamlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi, Çalışma Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, Hirondel çemberi ve Milli Arşiv’in; Gazimağusa’da ise Tapu Dairesi ile Gelir ve Vergi Dairesi’nin elektrikleri borçları nedeniyle kesildi.

 

Cesurer: Görevimizi yapıyoruz

  

Borcu olan devlet dairelerinin elektriklerinin kesilmesine devam ettiklerini söyleyen EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, “Dün de (önceki gün) söyledik. Biz görevimizi yapıyoruz. Ama bu suçsa, suç işlemeye devam edeceğiz. Nasıl borcundan dolayı vatandaşın elektriği kesiliyorsa, devlete de keseceğiz. Sayın bakan ‘çalışanlar yapmıyor’ demişti. Biz görevimizi yapıyoruz. Herkese uygulanan neyse, devlete de o uygulanmalı” diye konuştu.

 

Cesurer, borcunu ödeyenlerin yasal prosedür içinde elektriğinin yeniden bağlanacağını kaydetti.

  

El-Sen’in, önceki gün Maliye Bakanlığı’nın elektriğini kesme girişimi polis engeline takılmış ve gerçekleşememişti. EL-SEN Başkanı Cesurer dün “Her ne pahasına olursa olsun kuruma borcu olan ve ödemeyen devlet, otel ve belediyelerin elektriği kesilecek” demişti.

 

Girne’deki durum

 

EL-SEN’in Girne’deki elektrik kesme eylemi ses getirdi. KIBRIS’a konuşan vatandaşlar, hükümet ile EL-SEN arasındaki zıtlaşmanın bitmesini istedi. Vatandaşlar, “Hükümet yükümlülüğünü yerine getirsin. Elektrik kesintileri bizi mağdur edecek” dedi.

  

EL-SEN dün KIB-TEK’e elektrik borcu olan Girne 20 Temmuz Stadı, Limanlar Dairesi, Girne Kaymakamlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi, Çalışma Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, Turizm Enformasyon Ofisi, Girne Kalesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Hirondel çemberi ve Milli Arşiv`in elektriğini kesti.

 

Ülke genelinde sokak lambalarının büyük bir kısmı elektrik borçları yüzünden sönerken, Girne Antik Liman’da gündüz vakti aydınlatma lambalarının çalışması tepkilere neden oldu.

 

Vatandaş işlem yaptıramadı

  

Girne Turizm Limanı’nda dün gemi seferi olmamasından dolayı jeneratör çalıştırılmadı. Edinilen bilgilere göre elektrik kesintilerinde devreye giren jeneratör, Girne Turizm Limanı’nın elektriğini tam olarak karşılayamıyor.

  

Girne Kaymakamlığı’nda bilgisayar gerektirmeyen işlemler dün yapılırken, Çalışma Dairesi ile Sosyal Hizmetler Dairesi’ne giden vatandaşlar ise işlem yaptıramadan geri döndü.

  

Girne Çalışma Dairesi Bölge Amiri İsmail Bayhanlı, elektrik kurumunun kendilerine yazılı veya sözlü olarak bildirmeden elektriklerini kestiklerini söyledi.

  

İsmail Bayhanlı, İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigortalar ve Sosyal Hizmetler Daireleri ile birlikte bulundukları binada jeneratör bulunduğunu ancak tüm binanın elektriğinin kesilmemesinden dolayı devreye girmediğini ifade etti.

 

Gencer: EL-SEN ayrımcılık yapıyor

 

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer, elektrik kesme konusunda EL-SEN’in kurumlar arasında ayrımcılık yaptığını iddia etti.

 

Faik Gencer, ödenmeyen 30 bin TL’lik borçtan dolayı Girne Antik Liman’daki 130 yatçının kullandığı elektriğin kesildiğini ancak Girne Belediyesi’nin kullandığı 133 bin TL’lik ödenmeyen elektrik faturası olan pompa istasyonunun elektriğinin ise kesilmediğini belirtti.

 

Faik Gencer, Girne Belediyesi’ne ait elektrik sayacının elektriğinin kesilmemesi durumunda yatçıların kullandığı elektrik sayacını gayri yasal olarak bağlatacağını ileri sürdü.

 

Yatçılardan elektrik borcu alınmıyor

 

Gemi sahiplerinin elektrik faturalarını 3 yıldan beridir ödemek istediğini ancak bu paranın kendilerinden toplanmadığını anlatan Gencer, bu soruna dikkat çekmek amacıyla başbakanlık önünde geçen yıl Jet-ski ile eylem yaptıklarını hatırlattı.

 

Faik Gencer, belediyelerin aydınlatma ve kanalizasyon hizmetleri için halktan aldıkları paraları elektrik kurumuna yatırmadıklarını ileri sürdü.

 

Gencer, ödenmeyen borçlardan dolayı limanda birçok kurumun elektriğinin kesildiği bir günde, gündüz vakti aydınlatma lambalarının yanmasının ise kabul edilemez olduğunu vurguladı.

 

Aygın: Borcumuzu ödemeye hazırız

 

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, belediye olarak elektrik kurumuna olan tüm borçları ödemeye hazır olduklarını söyledi. Aygın, Girne Belediyesi’ne ait hizmet binaları, tesisler ve parklarda kullanılan elektriğin ödenmeye başlandığını ifade etti.

 

Aygın, arıtma tesisi, su motorları, pompa istasyonları ve sokak aydınlatma lambalarının elektrik faturalarının ise ödenmediğini belirterek, Belediyeler Birliği, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile KIB-TEK arasında varılacak mütabakat sonucunda bu borçları ödemeye hazır olduklarını kaydetti.

 

Sümer Aygın, arıtma tesisi, su motorları ve pompa istasyonlarının elektriğinin kesilmemesi yönünde KIB-TEK’le görüşmeler yapıldığını dile getirdi.

 

Mağusa’daki durum

 

EL-SEN dün Gazimağusa’da Limanlar Müdürlüğü, Gelir ve Vergi Dairesi, Tapu ve Kadastro Dairesi, Posta Dairesi, Gümrük Dairesi ve Çevre Koruma Dairesi’nin ödenmemiş borcu olduğu gerekçesiyle elektriklerini kesti.

 

EL-SEN,  elektrik kesim işlemine dün sabah saat 10.00’da başladı. Bazı dairelerin elektriği ise saat 12.00’de kesildi.

 

Elektrik kesiminin ardından dairelerdeki işlemlerde aksama yaşandığı gözlemlendi. Tapu ve Kadastro Dairesi’nde jeneratör bulunmadığı için burada işler tamamen durdu.

 

Posta Dairesi’nde jeneratör teknik bir aksaklıktan dolayı tam randımanlı çalışmadığı için işlemlerin aksadığı gözlemlendi.

 

Karanlıkta çalışmak zorunda kalan Posta Dairesi ve Tapu Kadastro Dairesi personeli, işlem yaparken güçlük çekti.

 

Elektriği kesilen diğer daireler jeneratör yardımı ile elektrik alırken, klima ve soba gibi ısınmakta kullanılan cihazlar çalıştırılmadı.

 

Borçları ne kadar?

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer’in verdiği bilgiye göre, dün elektrikleri kesilen yerlerin KIB-TEK’e borç miktarları şöyle:

 

GİRNE:

Girne 20 Temmuz Stadyumu: 14 bin 386 TL

Limanlar Dairesi: 210 bin 478 TL

Kaymakamlık: 15 bin 676 TL

Sosyal Hizmetler Dairesi: 21 bin 280 TL

Çalışma Dairesi: 24 bin 815 TL

Hirondel Çemberi: 55 bin 747

Milli Arşiv: 20 bin 562 TL

 

GAZİMAĞUSA:

Tapu ve Kadastro Dairesi: 22 bin 282 TL

Gelir ve Vergi Dairesi: 9 bin 83 TL

 

Girne’de vatandaş ne dedi?

 

Fatoş Demirtaş (Gümrük Komisyoncusu):

“Girne Turizm Limanı’nda kimseye haber verilmeden, aniden elektrikler kesildi. Elektrik olmadığı için ne gemi şirketleri, ne gümrük komisyoncuları ne de muhaceret işlem yapabiliyor.”

 

Aynur Liman (Gümrük Komisyoncusu):

“Elektrik yok, işlem yapılamıyor. Bugün gemi seferi yok ama yarın var. O zaman ne yapacağız? Elektriğin olmamasından dolayı hem Girne Turizm Limanı’nda çalışanlar hem de ülkeye mal getiren tüccarlar mağdur olacak.”

 

Ünsal Yaşlı (Gemi Şirketi Çalışanı):

“Şirket olarak tüm vergilerimizi ve elektrik faturamızı ödüyoruz ancak Girne Turizm Limanı’nda elektriklerin kesilmesinden dolayı işlem yapılamıyor. Bu durumdan herkes mağdur olacak.”

 

Dilara Pelik (Gemi Şirketi Çalışanı):

“Elektriklerin kesilmesinden dolayı hem işlem yapılamıyor hem de soğuktan dolayı olumsuz etkileniyoruz. Limana gemi geldiğinde jeneratörlerin devreye gireceği söyleniyor. Umarım bu sorun kısa zamanda çözülür.”

 

Ersin Halis:

“Elimde dosya, Çalışma Dairesi’ne geldim ancak elektrik olmadığından dolayı işlem yapılamayacağından geri dönüyorum. Yetkililer vatandaşı uğrattığı bu mağduriyetten vazgeçmeli.”

Ziya NASIFOĞLU / Ahmet İLKTAÇ

www.kibrisgazetesi.com

19.12.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR