Bu belediye ürettiği elektriği TEDAŞ`la paylaşıyor

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, BEBKA desteğiyle kurduğu tesiste ürettiği elektriği TEDAŞ`la paylaşıyor.

 

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı`nın (BEBKA) 2011 yılı Çevre ve Enerji Mali Destek Programı kapsamında birinci olan ve hibe desteği alan `Düşük Karbon Ayak İzi İçin Enerji Etkin Bina Projesi` kapsamında hizmet binasında elektrik üretiyor. Belediye, güneş panellerinin bir yılda üretmesi planlanan 180 bin kw/saat elektrik enerjisini Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi`yle (TEDAŞ) paylaşıyor.

 

Konuyla alakalı bilgi veren Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediyesi`nin 1 yıllık elektrik tüketimi 960 bin kw/saat olduğunu, kurulan paneller sayesinde üretilecek yıllık 180 bin kw/saat elektriğin yaklaşık yüzde 20 tasarruf anlamına geldiğini belirtti. Tepebaşı Belediye binasının üzerinde 396 güneş paneli bulunduğunu anlatan Başkan Ataç, TEDAŞ yetkililerinin binaya gelerek inceleme yaptıklarını ve doğru çalıştığının tespit edilmesi sonucu geçtiğimiz günlerde sistemin şebekeye bağlandığını söyledi. Hizmet binasının hemen hemen her tarafının camlarla çevrili olması nedeniyle binayı kışın ısıtamadıklarını, yazın da soğutamadıklarını aktaran Ataç, "Ankara`dan gelen bir gruba, binanın bir köşesinde bu olumsuzluğu nasıl aşabiliriz diye simülasyon yaptırdık. Simülasyondan aldığımız değerler bütün binayı kapsadı ve neticesinde de BEBKA`nın açmış olduğu çevre projesi yarışmasına katıldık. Projemiz bu yarışmada değer gördü ve birinci oldu. Önemli tarafı ise bunun bir hibe yarışması olmasıydı. BEBKA`dan, proje maliyetinin yaklaşık yüzde 75`ini karşılayan yaklaşık 450 bin lira civarında hibe aldık ve arkasından güneş panelleri ve sistemin kurulması adına bir ihale yaptık. İhale sonucunda da belediyenin çatısındaki bütün güneş panelleri kondu ve sistem çalışmaya başladı" dedi.

 

"YÜZDE 20 TASARRUF EDECEĞİZ"

Ataç, binaya çift yönlü sayaç konulduğunu ve ay sonunda artı eksilerin hesaplanarak TEDAŞ`a gerekli ödemelerin yapıldığını kaydetti. TEDAŞ`a elektrik veren ilk belediyelerden değil, ilk binalardan biri olduklarını ifade eden Ataç, "Şimdi burada, belediyenin çalışmadığı günlerde güneş enerjisinin gücü şebekeye veriliyor. Belediye çalışırken de tabii ki biz TEDAŞ`ın şebekesinden enerji çekiyoruz. Sonunda artı ve eksiler hesaplanıyor ve o para TEDAŞ`a ödeniyor. Bizim bu sistemden amacımız, tasarruf edebilmek. Şu anda genel masraflarımızdan yani elektrik, doğalgaz giderlerimizin yüzde 20`sini bu sistem sayesinde tasarruf edeceğiz" diye konuştu.

 

"ÜLKEMİZİN ENERJİ KONUSUNDA ÇOK CİDDİ TASARRUFLARA İHTİYACI VAR"

Belediye Başkanı Ahmet Ataç, yenilebilir enerjinin kullanılmasının çok önemli olduğuna ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığına da dikkat çekti. Türkiye`nin enerji konusunda çok ciddi tasarruflara ihtiyacı olduğunu anlatan Ataç şöyle konuştu:

 

"Ben Almanya`ya gittiğimde ülkenin kuzeyinde dahi güneş panellerinin çok yoğun kullanıldığını görüyordum. `Ülkemizde daha etkin, daha uzun süreli güneşimiz var. Niye güneş panellerini kullanıp da bu tip yenilebilir enerjinin ülke ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamıyoruz?` diye kendi kendime düşünüyordum ve neticede bu projeyi gerçekleştirdik. Türkiye`nin bu konuda bir sıkıntısı var. Bu güneş panelleri ithal ediliyor ama bildiğim kadarıyla güneş panelleri yerli olarak yapılacak. O zaman tesis kurmanın maliyetleri de düşecek. O açıdan ben özellikle kamuya, özel sektöre bu tip yenilebilir enerjinin kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorum çünkü ülkemizin enerji konusunda çok ciddi tasarruflara ihtiyacı olduğuna inanıyorum."

www.enerjipostasi.com

27 Mart 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR