Çin yeni güneş paneli fabrikalarına yasak getirdi

Her iki şehrinden birinde güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren bir fabrika bulunan Çin`de hükümet bu alandaki yeni fabrika yatırımlarını yasakladı.

 

Dünya güneş paneli üretiminin yüzde 70`inin gerçekleştirildiği Çin`de bu alandaki üretim kapasitesini daha fazla artıracak yeni fabrika yatırımları yasaklanırken, mevcut üreticilere ise yeni yükümlülükler getirildi.

 

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ülkede yeni güneş paneli fabrikası kurulması kesin şekilde yasaklanırken, mevcut üreticilere ise gelirleri ile orantılı olarak Ar-Ge ve ekipman yenileme yatırımı yapma zorunluluğu getirildi.

 

Bakanlığın açıklamasına göre Çinli panel üreticileri yıllık 10 milyon yüen`den az olmamak kaydı ile yıllık toplam gelirlerinin yüzde 3`ünü Ar-Ge harcaması ve ekipman yenileme yatırımı için kullanmak zorunda olacak.

 

Çin hükümetinin ve yerel yönetimlerin güneş paneli üretimine sağladığı destekler 2008-2012 arasındaki dönemde ülkenin güneş paneli üretim kapasitesinin 10 kattan fazla artarak 49 GW`a yükselmesini sağlamıştı. Çin Yenilenebilir Enerji Birliği verilerine göre halihazırda ülkedeki her iki şehirden birinde güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren bir fabrika bulunuyor.

 

Çin`de görülen bu hızlı büyüme son yıllarda güneş paneli pazarındaki sistem fiyatlarında ve panel üreticilerinin kâr marjlarında görülen gerilemedeki ayrıca küresel güneş elektriği kurulu gücünün 2012`de 31.1 GW artarak 100 GW`ı aşmasındaki en önemli etkenlerden olmuştu.

www.yesilekonomi.com

03.10.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR