Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezi (RİTM) açıldı.

Bu sayede Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Santralleri`nin (RES) daha yaygın kullanılması ve sisteme daha rahat ve güvenilir bir şekilde bağlanmasının önü açıldı. Merkez hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “RİTM projesi ile üretilecek enerji önceden öngörülecek. Eğer rüzgar esiyorsa, tüketim noktalarını oluşturulacak.” dedi.

 

RTİM ile birlikte Türkiye’deki tüm Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) santralleri bu sisteme bağlandı. Böylelikle, RES’lerin ürettiği enerji 24 saat izlenme imkanı sağlıyor. Sistemle tahmin de yürütülüyor. Üretilen istatistikler ve tahmin her 72 saat de bir rüzgar firmalarına ve Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ)’ne iletiliyor. Bu sayede sektör, üreteceği elektrik enerjisi ve rüzgar enerjisinde miktarıyla ilgili net bilgi edinmiş oluyor.

 

Bakan Yıldız, Merkez`in Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nde yapılan tanıtım toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada özel sektörle birlikte oluşturulan bu yapının ülke için hayırlısı olması temennisinde bulunan Yıldız, Türkiye’nin 60 milyar dolar enerji ithalatı yaptığını belirterek, 8 milyar dolar civarında da ihracatının olduğunu söyledi. İthal edilen enerjinin yarısından daha fazlasının ulaşım sektöründe yakıt olarak kullanıldığını dile getiren Enerji Bakanı, "Araç alırken refah seviyemizi arttırırken, bunların her birini ithal ettiğimiz kaynaklarla birlikte çalışıyoruz. Onun için büyümenin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan kaynaklanması gerekiyor. Bunları olabildiğince çok daha fazla büyüteceğiz." dedi. Bakan Yıldız, enerjiyle ilgili bilimsel çalışmaları desteklediklerini ve 20 milyar TL civarında bir pazarın oluşturulduğunu aktarırken, "Rüzgar onlardan bir tanesidir. İster burada 7 bin liralık isterse 70 bin liralık olsun, her bir liralık projenin milli olarak yapılması bizim kazancımızdır." ifadelerini kullandı. Türkiye’nin envanterinin olmaması en büyük problemlerden biri olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Burada daha verimli çalışma ile ilgili önemli bir çalışma var. TEİAŞ hesaplarını daha iyi yapacak. Ne kadar rakam arzu ederse, o kadar daha fazla verimli çalışacaktır. Özel sektör temsilcilerimiz, bundan daha fazla yararlanacaktır. Bazen tabiat şartları, aşırı şartlarda ve noktalarda olabiliyor. Rüzgar estiği zaman enerji üretebiliyoruz. O da makul şartlarda. Çok yavaş eserse olmaz, çok hızlı eserse olmaz. Önceden tahmin ediliyordu. Yarın 6 megavat enerji elde etmeyi düşünüyordunuz. Ürettiğinize göre, satmak zorundaydınız. Kamunun da alım garantisi var. Satacaklar ama sanayi kapalı, meskenlerde alım sınırlı. Rüzgar enerjisi üretildiği zaman, tüketilmesi gereken; tüketildiği zaman da üretilmesi gereken bir sektördeyiz. Dengeleme dediğimiz konu bu. Önceden günlük yapıyordu, sonra saatlik şimdi de anlık yapılıyor. Bütün bunların aşılması lazım.”

 

RTİM projesi ile üretilecek enerjinin önceden öngörüleceğini anlatan Bakan Yıldız, “Eğer rüzgar esiyorsa, tüketim noktalarını oluşturmuş, olacağız. Güneş için de benzer sistemler yapılacak. TÜBİTAK için yapıyoruz onu.” dedi. Yıldız, programın ardından basın mensuplarına sistemin nasıl çalıştığını anlattı. CİHAN, Ankara

www.zaman.com.tr / ekonomi

11.11.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR