İller Bankası 10 ayda 74 yenilenebilir enerji proje başvurusu aldı

Yenilenebilir enerji yatırımı yapmak isteyen belediyeler 2013’te bankaya 74 başvuru yaptı.

 

İller Bankası’nın 2013 yılı başında Proje Dairesi Başkanlığı altında "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Müdürlüğü" oluşturmasının ardından, bankaya 10 aylık süre içinde 74 yenilenebilir enerji projesi başvurusu yapıldığı bildirildi.

 

Bankadan konu ile ilgili yapılan açıklamada İlbank Genel Müdürü Tuncay Karaman proje taleplerinin değişik bölgelerdeki belediyelerden jeotermal etüt, sondaj, test ve proje çalışmaları ile güneş, rüzgar ve Mikro HES sistemleriyle belediye hizmetleri kapsamındaki enerji verimliliği ve enerji ihtiyaçlarının çözümü kapsamında geldiği bilgisini verirken, bu projelerin daha da artması için gayret gösterdiklerini ve konuya hassasiyetle yaklaşmaya devam edeceklerini kaydetti.

 

Karaman sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Bankamıza gelen proje talepleriyle ilgili üretim planlamaları, teknolojik gelişmelere ve mevzuat düzenlemelerine bağlı olarak diğer yenilenebilir enerji kullanım potansiyelindeki gelişmeler dikkatle takip edilerek belediyeleri yönlendirmekteyiz. Başvuruları çok hızlı bir şekilde değerlendirip çalışmaları hemen başlatabiliyoruz. Banka olarak bu alanda yerel yönetimlere uygun finansman sağlamanın yanısıra her türlü teknik ve danışmanlık desteği sağlamaktayız."

 

Açıklamaya göre İller Bankası’na belediyelerden gelen 74 başvurunun 59’unu jeotermal projeleri oluşturdu. Bu başvurulardan 50 adedi jeotermal etüt, 1 adedi jeotermal sondaj müşterek kontrollük ve uygulama, 2 adedi jeotermal iletim hattı projesi, 4 adedi jeotermal test, 2 adedi jeotermal (yer altı ısı transferi) projeleri için yapıldı.

 

Diğer 15 başvurudan 9 adedi güneş enerjisi sistemleri, 2 adedi rüzgâr enerjisi sistemleri ve 4 adedi ise Mikro HES sistemleri için yapıldı.

 

Bankaya Türkiye’nin tüm bölgelerinden talep gelirken, en yüksek talep 7 proje ile Tokat, 6 proje ile Balıkesir ve 4 proje ile Afyonkarahisar belediyelerinden geldi.

 

Bankanın 2012 yılı Faaliyet Raporu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Erdoğan Bayraktar imzalı olarak yayınlanan sunuş yazısında, İller Bankası’nın önümüzdeki dönemde Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası’ndan su ve atıksu tesisleri dışında enerji, kentsel dönüşüm, kentsel ulaşım gibi alanlarda da fonlar sağlanarak yerel yönetimlerin daha müreffeh bir yaşam ortamı geliştirmeleri sağlanacaktır ifadeleri yer alıyor.

 

Aynı raporda belediyelere ait jeotermal enerji tesisleri etüt ve proje işlerinin finansmanı %50 oranında banka kârından ayrılan ödenekten hibe katkı sağlanarak, kalan %50’sinin ise İller Bankası’nca kredi açılmak sureti ile yapılmakta olduğu da yer alıyor.

www.yesilekonomi.com

11.11.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR